Ο Τζούμας, το “εγκεφαλικό” και η Αλήθεια

Γράφει ο Κων/νος Κυδώνης

Πρέπει να σεβόμαστε τον πόνο της κάθε οικογένειας και ειδικότερα όταν πρόκειται για θέματα υγείας, όσο και να μας χωρίζουν κάποιες απόψεις. Μέχρι σήμερα δεν αναφέρθηκα στο πρόβλημα που προέκυψε στον συμμαθητή μου Γιάννη Τζούμα, διότι γνωρίζω ότι στο νησί μας μόλις συμβεί κάτι, είτε καλό, είτε κακό, πολλά λέγονται και η παραπληροφόρηση “πάει σύννεφο” που λένε. Περίμενα με αγωνία κάποια δήλωση της οικογένειας του. Διάβασα λοιπόν στην «Αλήθεια» το άρθρο της συζύγου του, στο οποίο αναφέρει τα παρακάτω:

 «Δεν ξέρω αν ο ίδιος θα ενέκρινε τον τίτλο αυτό, είναι πάντως τα πρώτα Αληθινά -και ελπίζω και τα τελευταία- που δεν είναι γραμμένα από τον δημιουργό και κάτοχό τους Γιάννη Τζούμα.

Η είδηση είναι γνωστή από το πρωί της Κυριακής 28 Φεβρουαρίου 2021, αφού στον μικρό τόπο μας, ειδικά οι κακές ειδήσεις, ταξιδεύουν πιο γρήγορα κι από τον άνεμο. Κι έρχονται μετά, όχι συνάδελφοι -αυτοί σεβάστηκαν πλήρως και στο έπακρον τις δύσκολες ώρες μας- αλλά οι κουτσομπόλες της εποχής, που τώρα πλέον δεν βγαίνουν στα πορτοπαράθυρα του σπιτιού αλλά στου διαδικτύου, να δώσουν με μεγάλα γράμματα την είδηση: «Ο Τζούμας νοσηλεύεται με εγκεφαλικό σε σοβαρή κατάσταση».

Ήμασταν πάντοτε της άποψης «τα εν οίκω μη εν δήμω», όμως τα αμέτρητα, στην κυριολεξία, μηνύματα και τηλεφωνήματα αποδεικνύουν ότι το θέμα απασχολεί την τοπική κοινωνία, οπότε κι εκείνη πρέπει να γνωρίζει την αλήθεια.

Τα γεγονότα λοιπόν έχουν ως εξής: Από το Σάββατο το απόγευμα ο Γιάννης Τζούμας άρχισε σταδιακά να χάνει τη μνήμη του. Αμέσως επισκεφθήκαμε τον ιδιώτη νευρολόγο Μανώλη Καραμούζο ο οποίος μας καθησύχασε ότι είναι κάτι παροδικό αλλά για σιγουριά να επισκεφθούμε το Νοσοκομείο Χίου για μία αξονική τομογραφία εγκεφάλου. Όπερ και εγένετο. Η αξονική δεν έδειξε κάτι σημαντικό, σαν εύρημα, απέκλεισε όμως αιμορραγικό εγκεφαλικό. Ταυτόχρονα έγινε εισαγωγή του στο Νοσοκομείο για παρακολούθηση. Την Δευτέρα το πρωί έγινε και δεύτερη αξονική μήπως απεικονιστεί η αιτία του προβλήματος που παρέμενε. Σημειωτέον η εξέταση που θα έδειχνε με ακρίβεια τι συμβαίνει ήταν η μαγνητική εγκεφάλου, την οποία όμως μας είχαν απαγορεύσει λόγω υλικού που έχει τοποθετηθεί στον ώμο του για την αποκατάστασή του από τροχαίο… Η δεύτερη αξονική έδειξε ένα ελαφρώς θρομβωμένο αγγείο, που δεν δικαιολογούσε όμως την σταδιακά επιδεινούμενη κλινική του εικόνα. Το ίδιο σκηνικό και σε τρίτη αξονική που έγινε την Τετάρτη.

Οπότε προς τιμήν τους οι γιατροί του «Σκυλίτσειου», που έκαναν το καλύτερο δυνατό με τα μέσα και τα στοιχεία που είχαν στη διάθεσή τους, μας συνέστησαν τη μεταφορά σε νοσοκομείο των Αθηνών, κάτι που έγινε την ίδια μέρα μέσω της Interamerican. Στην Ευρωκλινική Αθηνών όπου νοσηλεύεται, βρέθηκαν βλάβες στους κροταφικούς λοβούς του  εγκεφάλου μέσω μαγνητικής που εν τέλει έκαναν, δεν βρέθηκε όμως ακόμη η αιτία για να αντιμετωπιστεί κατάλληλα.

Αυτά είναι όλα τα μέχρι στιγμής δεδομένα, σε έναν δρόμο που προδιαγράφεται μακρύς και δύσκολος. Γι’ αυτό και πρέπει να ευχαριστήσω θερμότατα, όχι τύποις αλλά ειλικρινά, όλους όσοι μας συμπαραστέκονται στη δοκιμασία αυτή. Επώνυμους και ανώνυμους που ένιωσαν την ανάγκη να πάρουν ένα τηλέφωνο, να στείλουν  ένα μήνυμα, να μεταφέρουν ένα λόγο παρηγοριάς και συμπόνοιας. Εκτός της ονομαστικής αναφοράς του Μητροπολίτη Χίου, οποιαδήποτε άλλη, υπό τον φόβο να ξεχάσω κάποιον, θα τους αδικήσει και δεν θα το ήθελα.

Και κάτι για το «Σκυλίτσειο». Αν δεν το ζήσεις δεν καταλαβαίνεις ότι ναι, οι γιατροί και οι νοσηλευτές μας, με τις συνθήκες που δουλεύουν, είναι ήρωες. Στην περίπτωση του Γιάννη δεν υπήρξε γιατρός που να μην ενδιαφέρθηκε. Κι όπως μου τόνισαν στην Ευρωκλινική, έκαναν άψογη δουλειά και όλα όσα έπρεπε να κάνουν με τα δεδομένα που είχαν. Κι επειδή το ιατρικό προσωπικό έχει και σε ένα βαθμό ανανεωθεί φάνηκε ότι η εμπειρία των παλαιών και ο ζήλος των νέων όταν συνδυαστούν φέρνουν αποτελέσματα. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στους -με αλφαβητική σειρά- Ελένη Βουτιέρου, Θανάση Καρτάλη και Ελένη Μητσοπούλου.

Ειρήνη Αναγνώστου (το έτερον ήμισυ του Γιάννη Τζούμα).

 Υ.Γ. 1: Για την οικογένεια της Αλήθειας, τους φίλους και συνεργάτες και όχι απλά εργαζόμενους, δεν ανέφερα κάτι, όπως δεν ανέφερα και για τα παιδιά μας… Το βιώνουν με τον ίδιο τρόπο.

Υ.Γ. 2: Ο Γιάννης θα γυρίσει πίσω ακόμη πιο δυνατός, σιγά μην το βάλει κάτω από τώρα…».  Πηγή: alithia.gr

Εύχομαι ο συμμαθητής μου Γιάννης Τζούμας να είναι σιδερένιος και σύντομα να επιστρέψει στη δουλειά και στην οικογένειά του. Και κάτι για το τέλος, για όλους όσοι πρόλαβαν να σχολιάσουν το πρόβλημα υγείας του Γ. Τζούμα χωρίς να γνωρίζουν την αλήθεια, ας ψάξουν να μάθουν τι είναι, όχι η δημοσιογραφική δεοντολογία, αλλά ο σεβασμός και η ανθρωπιά.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.