Ο Τουρισμός, βασικότατος πυλώνας ανάπτυξης για τη Χίο τα επόμενα χρόνια 

 

Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, κ. Δημήτρη Φραγκάκη πραγματοποίησε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και Βουλευτής Χίου με τη Νέα Δημοκρατία, κ. Νότης Μηταράκης και ο Δήμαρχος Χίου, κ. Σταμάτης Κάρμαντζης.

Οι δυο πλευρές συζήτησαν για το θέμα του τουρισμού στη Χίο, καθώς το νησί του Ανατολικού Αιγαίου αποτελεί ανερχόμενο προορισμό, τόσο εγχώρια όσο και για τους τουρίστες του εξωτερικού.

Ο κ. Μηταράκης παρουσίασε τα έργα υποδομών που βρίσκονται σε εξέλιξη στο νησί, με το νέο αεροδρόμιο να είναι αυτό το οποίο θα φέρει στα επόμενα χρόνια τη ραγδαία αύξηση της τουριστικής κίνησης.

Παράλληλα, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου προχωράει στη χρηματοδότηση του Δήμου Χίου με 500.000 ευρώ, έτσι ώστε σε συνεργασία με τον ΕΟΤ να καταρτιστεί και να υλοποιηθεί ένα ολοκληρωμένο και στοχευμένο στρατηγικό σχέδιο για την προώθηση του τουριστικού προϊόντος του νησιού. Η προγραμματική δήλωση θα υπογραφεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες ανάμεσα στο Δήμο Χίου και τον ΕΟΤ και θα έχει διάρκεια ενός έτους.

Όπως είπε ο κ. Μηταράκης: «Ο τουρισμός αποτελεί βασικότατο πυλώνα ανάπτυξης για τη Χίο για τα επόμενα χρόνια. Και στην περίοδο 2019-2023 κάναμε συγκεκριμένα βήματα για να μπορέσουμε να στηρίξουμε το τουριστικό προϊόν του νησιού».

Από πλευράς του ο Δήμαρχος  Χίου, κ. Σταμάτης Κάρμαντζης είπε: «Ακόμη και ο πιο κακοπροαίρετος μπορεί να δει τελικά ότι σε αυτά τα τέσσερα χρόνια η Χίος άλλαξε. Τα πολύ καλά είναι μπροστά. Έχει μπει στην τροχιά της ανάπτυξης με έναν τρόπο πρωτόγνωρο».

Ο ΓΓ του ΕΟΤ είπε μεταξύ άλλων: «Η Χίος κατά την άποψή μας είναι ένα από τα 10 ελληνικά νησιά, τα οποία βρίσκονται σε τροχιά ανάπτυξης και τα επόμενα χρόνια θεωρώ θα παίξουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο στο νέο είδος τουριστικού προϊόντος, το οποίο η Κυβέρνηση θέλει να ενισχύσει».

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και Βουλευτή Χίου με τη Νέα Δημοκρατία, Νότης Μηταράκης, δήλωσε:  

«Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μιλάει με έργα. Με μεγάλη χαρά υποδεχόμαστε σήμερα το ΓΓ του ΕΟΤ τον κ. Δημήτρη Φραγκάκη. Ευχαριστώ τον Δήμαρχο Χίου για τη φιλοξενία, τον Αντιπεριφερειάρχη, τον Αντιδήμαρχο, τους παραγωγικούς φορείς.  

Ο τουρισμός αποτελεί βασικότατο πυλώνα ανάπτυξης για τη Χίο για τα επόμενα χρόνια. Και στην περίοδο 2019-2023 κάναμε συγκεκριμένα βήματα για να μπορέσουμε να στηρίξουμε το τουριστικό προϊόν του νησιού.  

Πρώτον, ήταν οι επενδύσεις στα πολύ μεγάλα έργα υποδομών. Το Αεροδρόμιο πλέον γίνεται μια πραγματικότητα. Το Τελωνείο της Χίου ευελπιστούμε ότι εντός του επόμενου τριμήνου θα δημοπρατηθεί καθώς ολοκληρώθηκε η αδειοδοτική διαδικασία στον μεγαλύτερο βαθμό και τώρα εκκρεμεί η έκδοση οικοδομικής άδειας. Έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του έργου. Το κτίριο του αερολιμένα ήδη έχει μπει στη φάση της επέκτασης και της ανακατασκευής. Λειτουργεί το προσωρινό container, το οποίο θα μας βοηθήσει να εξυπηρετήσουμε την κίνηση μέχρι το 2024 που θα παραδοθεί το έργο. Ο διάδρομος του αεροδρομίου της Χίου επεκτείνεται. Άρα δημιουργούνται οι κρατικές υποδομές που είναι σημαντικές. Το δεύτερο ιδιαίτερα σημαντικό το οποίο αποτέλεσε τροχοπέδη στην τουριστική ανάπτυξη της Χίου την περίοδο 2015-2019, το μεταναστευτικό, πλέον δεν αποτελεί θέμα συζήτησης στους μελλοντικούς επισκέπτες του νησιού μας. Δεν επιβαρύνει δυσανάλογα το νησί μας και έχουμε επιστρέψει πλήρως στην κανονικότητα. Παράλληλα, άλλες δράσεις, όπως το νέο χωροταξικό που θα αρχίσει να σχεδιάζεται για τη Χίο και θα είναι πιο φιλικό σε επενδύσεις, απέναντι σε ιδεοληψίες που δυστυχώς το παλαιότερο χωροταξικό είχε και η ενίσχυση των επενδυτικών ενισχύσεων του αναπτυξιακού για τουριστικές επενδύσεις, μαζί με την κατοχύρωση του νησιωτικού ΦΠΑ στη Χίο, ανάμεσα στα 5 νησιά, τα οποία τα διατηρούνε στο Αιγαίο, ανεξάρτητα από το μέγεθος των μεταναστευτικών ροών. Όλα αυτά μαζί, διατηρούν ένα δείγμα που μπορεί να συμβάλει θετικά στις απαραίτητες ιδιωτικές επενδύσεις.  

Και χαίρομαι που βλέπω ήδη στη Χίο το πρώτο πεντάστερο ξενοδοχείο να έχει θεμελιωθεί και να έχει αρχίσει να αποκτά μία πρώτη οντότητα η κατασκευή. Βλέπετε ήδη να έχουν γίνει οι πρώτες μεταλλικές κατασκευές. Είμαστε αισιόδοξοι ότι ο Τουρισμός στη Χίο μπορεί να βελτιωθεί. Η δημιουργία του Ιδιωτικού Φορέα Τουρισμού, η στήριξη από το Επιμελητήριο και τους παραγωγικούς φορείς ενεργοποιεί το ιδιωτικό κεφάλαιο, τους επαγγελματίες του νησιού που και αυτοί πρέπει να συμβάλουν στην δημιουργία του απαραίτητου προϊόντος, είμαστε ήδη σε ένα πολύ καλό επίπεδο, για να μπορέσουμε να προσελκύσουμε τουρίστες.  

Χρειάζεται όμως και η προβολή του νησιού. Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου πήρε ήδη από το 2020 την πρωτοβουλία και διέθεσε 2.000.000 ευρώ για την προβολή των νησιών, τα οποία δέχτηκαν στο παρελθόν μία δυσανάλογη πίεση από το μεταναστευτικό και ανανεώσαμε αυτήν τη χρηματοδότηση με περαιτέρω 2.000.000 ευρώ και αυτό είναι και το θέμα της επίσκεψης σήμερα του Γενικού Γραμματέα του ΕΟΤ. 

Η Χίος έλαβε 400.000 ευρώ στο πρώτο πακέτο τουριστικής προβολής, στο δεύτερο πακέτο το ποσό αυτό έχει αυξηθεί κατά 25%, και θα λάβει 500.000 ευρώ ειδική κρατική χρηματοδότηση πέρα των όποιων πρωτοβουλιών θα λάβει από μόνος του ο Δήμος Χίου ή η Περιφέρεια Β. Αιγαίου για την τουριστική προβολή.  

Τα νησιά μας έχουν μία μοναδική ιστορία, προσφέρουν πολιτισμό, προσφέρουν ομορφιά στους τουρίστες και ευελπιστούμε τα επόμενα χρόνια ότι θα δούμε πολύ περισσότερες αφίξεις και μετά και την ολοκλήρωση του έργου του αεροδρομίου, ελπίζουμε να αυξηθούν και πάλι οι πτήσεις charter που ουσιαστικά την τελευταία δεκαετία ήταν πάρα πολύ χαμηλές».

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Χίου, κ. Σταμάτης Κάρμαντζης, τόνισε πως: «Ακόμη και ο πιο κακοπροαίρετος μπορεί να δει τελικά ότι σε αυτά τα τέσσερα χρόνια η Χίος άλλαξε. Τα πολύ καλά είναι μπροστά. Έχει μπει στην τροχιά της ανάπτυξης με έναν τρόπο πρωτόγνωρο. Και δεν το λέμε για να “ευλογήσουμε τα γένια μας”, είναι πραγματικότητα. Σε ό,τι έχει να κάνει είτε με τα έργα ανάπτυξης, είτε με τον τρόπο που προγραμματίζουμε για το αύριο της Χίου και για το μέλλον των ανθρώπων, των παιδιών μας και των εγγονιών μας, είναι πραγματικά μια Χίος η οποία αλλάζει. Κι όταν λέμε ότι τα αλλάζουμε όλα και χτίζουμε τη νέα Χίο είναι μια αδήριτη πραγματικότητα, την οποία εμείς προσπαθούμε να την κάνουμε με ρεαλισμό αληθινή πραγματικότητα».  

Ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ, κ. Δημήτρης Φραγκάκης, από τη μεριά του, υπογράμμισε: «Τα τελευταία 2.5 χρόνια ο Τουρισμός πέρασε τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία του. Για πρώτη φορά τον Μάρτιο του 2020, λόγω της πανδημίας, φτάσαμε στο απόλυτο μηδέν. Αυτή η Κυβέρνηση όμως με ένα πολύ συγκεκριμένο σχέδιο, με μία πολύ καλή συνεργασία, με ένα πρόγραμμα παρεμβάσεων πολύ στοχευμένων κατάφερε μέσα σε μόλις 2.5 χρόνια να επιστρέψει ο Τουρισμός τον τουρισμό στα νούμερα του 2019. Η Χίος κατά την άποψή μας είναι ένα από τα 10 ελληνικά νησιά, τα οποία βρίσκονται σε τροχιά ανάπτυξης και τα επόμενα χρόνια θεωρώ θα παίξουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο στο νέο είδος τουριστικού προϊόντος, το οποίο η Κυβέρνηση θέλει να ενισχύσει. Αυτός είναι ο βιώσιμος τουρισμός. Είναι ο τουρισμός που δε θα στρέφεται εναντίον του φυσικού περιβάλλοντος και των ίδιων των κοινωνιών, αλλά θα είναι φιλικός και προς τις δύο αυτές πλευρές. Είναι ένας τουρισμός που θα φέρνει εισόδημα στις τοπικές κοινωνίες, θα έχει διάρκεια και δε θα επιβαρύνει δυσανάλογα περιβάλλον και τοπικές κοινωνίες. Η Χίος έχει όλα τα προσόντα να πρωταγωνιστήσει σε αυτό το είδος τουρισμού».

 

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.