Πεζοδρόμηση παραλιακής οδού Λιμένα Χίου

 

Γράφει ο Γεώργιος Αμέντας

Με εμπειρία τις περσινές παλινωδίες με την ύπαρξη αποφάσεων που κατ’ουσίαν δεν εφαρμόστηκαν πότε, με δικαιολογίες που πολλές φορές υπολείπονται ακόμα και παιδικών επιχειρημάτων, επαναφέρω στο δημόσιο διάλογο την πρόταση για πεζοδρόμηση της παραλιακής οδού του λιμένα της Χίου.

 

Η σκέψη συντίθεται από δύο διαστάσεις. Από την μία την τεχνική και από την άλλη την πολιτική.

 

Από τεχνικής πλευράς, θεωρώ ότι πρέπει άμεσα να προβούμε σε μία κυκλοφοριακή μελέτη με ζητούμενο την χρονική και χωρική πεζοδρόμηση και των δύο ρευμάτων κυκλοφορίας της παραλιακής οδού του λιμένα της Χίου. Αυτό μπορεί να υποστηριχθεί από την φέρουσα ικανότητα του οδικού δικτύου της Χίου, ειδικά τώρα που είναι σε πλήρη λειτουργία η περιφερειακή οδός που συνδέει το νότο με το βορρά, χωρίς την υποχρεωτική είσοδο των οχημάτων στο κέντρο του νησιού.

 

Αυτή η μελέτη πέραν από την χρήση των επιστημονικών μοντέλων θα μπορεί να επεκταθεί και σε πειραματική προσομοίωση ειδικά κατά την αρχή της καλοκαιρινής σεζόν που οι κυκλοφοριακοί όγκοι θα είναι μικρότεροι.

 

Από πολιτικής διάστασης θεωρώ ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για πειραματισμούς και αλλαγές έτσι ώστε να παρθεί η πολυπόθητη πολιτική απόφαση για ένα ελκυστικότερο αστικό ιστό που θα κάνει ευχάριστη την διαμονή των επισκεπτών του νησιού μας αλλά και του μόνιμου πληθυσμού. Μία πολιτική απόφαση που θα αναμορφώνει όλο το εμπορικό και ιστορικό κέντρο αναδεικνύοντας όλες εκείνες τις ιδιαιτερότητες και μοναδικότητες του νησιού μας.

 

Το Πανεπιστημίου Αιγαίου κατέθεσε παρόμοιες απόψεις στο περσινό μονοθεματικό Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χίου, https://fb.watch/4kaBW25QuS/ με ανάλογο θέμα συζήτησης, στο οποίο σημειώνει ότι τα μοντέλα προσομοίωσης δείχνουν μία αύξηση του χρόνου μετακίνησης κατά 2,5 λεπτά ανά μετακίνηση. Έτσι καταλαβαίνει κανείς ότι το ρίσκο είναι πολύ πιο χαμηλό.

 

Αν βέβαια πάρουμε ως αφετηρία προσπάθειες περασμένου χρόνου, που στέφθηκαν από την πλήρη αποτυχία για διάφορους λόγους και κυρίως λόγω της μη ύπαρξης της περιφερειακής οδού, τότε θα πρέπει να μείνουμε βαλτωμένοι στα ίδια και στα ίδια κυνηγώντας πραγματικά την ουρά μας.

 

Με αρχική θέση “δεν κλείνω το λιμάνι” είναι σίγουρη η πλήρης αποτυχία, γιατί δεν υπάρχει διάθεση να εργαστούμε για το αντίθετο.

 

Πέραν των παραπάνω χρειαζόμαστε λόγω της πανδημίας και περισσότερο χώρο για περίπατο. Οι πολίτες της Χίου αναμένουν το καλοκαίρι με μεγάλη ανυπομονησία μετά από το παρατεταμένο κλείσιμο που έφεραν τα μέτρα για την καταπολέμηση του κορονοϊού.

 

Όπως και πέρσι έτσι και φέτος θα παρατηρηθούν συνθήκες συνωστισμού στο πεζοδρόμιο της παραλίας με ότι αυτό συνεπάγεται.

 

Κλείνοντας, μία πεζοδρόμηση της παραλιακής οδού σχεδόν από το ξενοδοχείο του Χανδρή ως στην διασταύρωση με την οδό Κανάρη και από ώρες 19:30 ως 01:00 καθημερινά, με ταυτόχρονη αύξηση της χρήσης του περιφερειακού, θεωρώ ότι θα είναι ένα εφικτό εγχείρημα και θα δώσει άλλον αέρα στο νησί και θα συμβάλλει στην οικονομική ζωή του τόπου αλλά και θα προσθέσει και ποιότητα στην καθημερινότητα των κατοίκων και επισκεπτών του νησιού μας.

Έρχεται και φέτος ένα δύσκολο καλοκαίρι για όλους.

Δώστε μία νέα νότα ομορφιάς στην μίζερη πραγματικότητα που έχουν ζήσει πολίτες και επαγγελματίες του τόπου.

Διεκδικήστε, απαιτήστε ενίσχυση του προσωπικού του λιμεναρχείου και της αστυνομίας ούτως ώστε οι υπηρεσίες να μπορούν να υποστηρίξουν απρόσκοπτα το εγχείρημα αυτό.

 

Τολμήστε σήμερα να διαμορφώσετε την Χίο του μέλλοντος

Υ.Σ. Η μελέτη για την αναμόρφωση του τελωνείου της Χίου αργεί; Είχατε πει στις 14/1/21 ότι θα την είχαμε σε ένα μήνα. Έχουν περάσει δύο… Αλλά κάποια ενημέρωση δεν έχουμε ως σήμερα!

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.