Περί σεμνότητος…

 

 

«Και η πολλή σεμνότης βλάπτει» είχε πει κάποτε ο αείμνηστος Κων­σταντίνος Τσάτσος. Εγώ χρησιμοποιώ πλειστάκις αυτό το σκεπτικό, με την ελπίδα ότι ακούγοντας ή διαβάζοντας κάποιος το «κατόρθωμα» γνωστού μας, ίσως – γράφω ίσως – τον μιμηθεί και προκύψει και έτερο καλό, αυξη­θεί δηλαδή η αναλογία των καλών ανθρώπων έναντι των κακών ή των αδιαφόρων! Και για να μην πολυλογώ, όπως έλεγε και η συγχωρεμένη η γιαγιά μου, έρχομαι αμέσως στο θέμα μας:

Όσοι με γνωρίζουν, ξέρουν ότι είμαι πολύ κοινωνικός και «ελαφρώς» αργόσχολος (συνταξιούχος γαρ). Επειδή λοιπόν διαθέτω κάποιον ελεύ­θερο χρόνο, κάνω κάποιες επισκέψεις σε γνωστούς και φίλους. Σε αυτούς συγκαταλέγεται και ο γνωστός σε όλους μας Σίμος (Συμεών) Παληός, γιος του Καπ. Παντελή Παληού (έχομε γράψει παλαιότερα για το ναυάγιο του «Ιωάννης Φαφαλιός» εις το οποίο ήταν πλοίαρχος), ο οποίος Καπ. Πα­ντελής μαζί με τον επίσης αείμνηστο Καπ. Ελευθέριο (Καπ. Λευτέρη) Βεννιαμή και τον Καπ. Ισίδωρο Σαραντή (πεθερό μου), είχαν φτιάξει κοινή ναυτιλιακή εταιρεία, αργότερα όμως ακολούθησε ο καθένας το δρόμο του.

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς, μεταξύ των άλλων τιμωμένων[1] στο κόψιμο της πίτας του, συμπεριέλαβε και τον κ. Συμεών Παληό, Πρόεδρο της Εταιρείας “Diana Shipping Inc.”, «σε αναγνώ­ριση της μακράς και πολύτιμης προσφοράς του στην πρωτοκαθεδρία της Ελληνικής Ναυτιλίας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι». Την τιμητική πλακέτα επέδωσαν ο Ανα­πληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και η Βουλευ­τής της Ν.Δ. κ. Ντόρα Μπακογιάννη.

Ο κ. Παληός εκτός της Ναυτιλίας ασχολείται πολύ και με φιλανθρω­πικά (ίσως πολλοί να μη γνωρίζουν την δωρεά – γραφεία στην οδό Μητρο­πόλεως – που έκανε στο «Δρομοκαΐτειο»),  πνευματικά και εκπαιδευτικά θέματα (Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών), γι’αυτό συναναστρέφεται πολλούς ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, μεταξύ αυτών και πολλούς Ακαδημαϊκούς και Καθηγητές Πανεπιστημίων! Παράλληλα δε, δεν ξεχνάει και την κοινή ιδιαιτέρα μας Πατρίδα τη Χίο και βοηθάει όπου και όσο μπορεί, συμπαραστεκόμενος στις δυστυχίες τους τούς συμπα­τριώτες μας. Να είσαι καλά Σίμο, ο Θεός να σε έχει καλά!…

Καλή Χρονιά σε όλους!

 

 

Πάντα με ΑΓΑΠΗ,

Α.Ι. Τριπολίτης – Ιατρός

…και παρ’ολίγο ναυτικός!

Αναμνηστική φωτογραφία από την τιμητική εκδήλωση.

Με το βέλος ξεχωρίζει ο τιμώμενος Συμεών Παληός (σ.σ. Ξεχωρίζει και από το… ύψος του!)

[1]     Ετιμήθη και ο «δικός» μας επίσης κ. Γεώργιος Πατέρας, Πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.