Περιοδεία Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη στις δομές φιλοξενίας της Βόρειας Ελλάδας

Περιοδεία στις δομές φιλοξενίας της Βόρειας Ελλάδας πραγματοποιεί ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης.  Ο Υπουργός πραγματοποίησε σειρά επισκέψεων στο Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια στη δομή φιλοξενίας στις Σέρρες και τη Δράμα.

“Στόχος μας  είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, ώστε να υπάρξει αποσυμφόρηση των δομών. Σε όλη την Ελλάδα, μειώνουμε σταθερά τον αριθμό των διαμενόντων, χάρις στην επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, τις περιορισμένες ροές και τις απελάσεις όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Τον ίδιο στόχο έχουμε θέσει και στις Σέρρες. Σήμερα, κλείσαμε δύο ξενοδοχεία τα οποία χρησιμοποιούνταν για φιλοξενία αιτούντων άσυλο. Θα κλείσουμε όλα τα 67 ξενοδοχεία που χρησιμοποιούμε στην χώρα εντός του 2020. Αυτό δείχνει ότι η προσπάθεια ανάκτησης του μεταναστευτικού φέρνει αποτελέσματα τα οποία γίνονται πλέον ορατά στις τοπικές κοινωνίες” ανέφερε ο Υπουργός σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους.

Και συνέχισε πως “είμαστε σε μια φάση αποσυμφόρησης πλέον και όχι σε μια φάση δημιουργίας νέων δομών. Θεωρώ πώς όσο θα μπορούμε και πιστεύω ότι θα συνεχίσουμε να μπορούμε να είμαστε ενεργοί στην φύλαξη των συνόρων, όσο θα είμαστε γρήγοροι στην έκδοση ασύλου, μειώνεται η ανάγκη φιλοξενίας από τα νούμερα που είχαμε βιώσει τα τελευταία χρόνια. Υπάρχει μια άλλη λογική στο μεταναστευτικό”.

Ο κ. Μηταράκης σημείωσε πως η χώρα μας δεν δίνει ισόβια δωρεάν φιλοξενία ούτε ισόβια σύνταξη στους αιτούντες άσυλο και πρόσθεσε πως “όσοι έχουν πάρει άσυλο μετά από ένα σύντομο χρονικό διάστημα έχουν την στήριξη ενός ειδικού προγράμματος ενσωμάτωσης, από κει και πέρα απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα με τους κατοίκους της χώρας και πρέπει και οι ίδιοι να δουλέψουν όπως δουλεύουν όλοι για να μπορέσουν να συντηρήσουν τον εαυτό τους. Έχουν όμως πρόσβαση στο κοινωνικό κράτος, έχουν πρόσβαση στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα σε περιπτώσεις που το δικαιούνται, τους στηρίζουμε στον βαθμό που είναι εφικτό, χωρίς να κάνουμε διακρίσεις”.

Αύριο ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης θα συνεχίσει τις επισκέψεις στις δομές φιλοξενίας  της Βέροιας, Κάτω Μηλιάς, Νέας Καβάλας και Αλεξάνδρειας.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.