Πού σαι ΘΑΝΑΣΗ Πού σαι ΘΑΝΑΣΗ ήθελα να σ’ αντάμωνα, η γρουσουζιά να σπάσει!

Σήμερα 18 Ιανουαρίου 2022 γιορτή του Αγίου Αθανασίου και βαριά απογοητευμένος από την περιρρέουσα πολιτική αντιπαράθεση και αναμπουμπούλα με το λαθρομεταναστευτικό και τους αντιεμβολιαστές και επειδή ξεκαθάρισα ότι πλέον δεν υπάρχει περίπτωση να ξαναγράψω και να μιλήσω για το λαθρομεταναστευτικό μού ήρθαν στην σκέψη και το μυαλουδάκι μου ιδέες και παλιές αναμνήσεις από παλιά τραγούδια και Ελληνικές κινηματογραφικές ταινίες με τον Θανάση Βέγγο πού μας χάριζε και ακόμα μας χαρίζει πλούσιο γέλιο και κλάματα για να περάσουμε ένα καλύτερο βράδυ!
Θα ξεκινήσω από τον τίτλο του άρθρου μου που ίσως πολλοί να μην γνωρίζουν από πού και πώς προέκυψε το τραγούδι πού το 1973 τραγουδούσε σε όλα τα μεγάλα κέντρα διασκέδασης ο αξέχαστος Γιώργος Ζαμπέτας.
Είχα έναν παλιόφιλο, τα ίχνη του έχω χάσει σ’ ένα στέκι απόμερο,το στέκι του Θανάση Πού ‘σαι Θανάση, Πού ‘σαι Θανάση ήθελα να σ’ αντάμωνα, η γρουσουζιά να σπάσει! Ήταν τεράστια επιτυχία της εποχής και σήμερα ακόμη.
Ποιος ήταν ο Θανάσης που αναφέρεται στο τραγούδι….ήταν ένας τακτικός θαμώνας ενός μαγαζιού της οδού Πατησίων πού τραγουδούσε ο Γιώργος Ζαμπέτας και κάθε φορά του έλεγε ” Ε, ρε Ζαμπέτα, ξέρεις από πού έρχομαι για να δω το κάδρο σου; ” μετά από πολλές εμφανίσεις ο Ζαμπέτας τον έμαθε και μόλις έμπαινε στο μαγαζί του φώναζε ” πού ‘σαι ΘΑΝΆΣΗ “
Κάποια στιγμή ο φανατικός θαυμαστής έπαψε να πηγαίνει στο μαγαζί και ο Γιώργος Ζαμπέτας μονολογούσε ” πού ‘ σαι ΘΑΝΆΣΗ ” και τότε ρώτησε και έμαθε ότι ήταν ο Χαράλαμπος Βασιλειάδης ή “Τσάντας ” πού είχε πάντα στα χέρια του μια τσάντα και μέσα τους στίχους πού έγραφε καί πέθανε.
Αμέσως ο Ζαμπέτας πήγε στο σπίτι του να συλλυπηθεί την γυναίκα του η οποία του είπε ότι πριν πεθάνει ο Τσάντας της ζήτησε να δώσει στον Ζαμπέτα τους στίχους του πού όπως φαίνεται και σε άλλα τραγούδια του όπως:
” ο πιο καλός ο μαθητής ” Πατέρα κάτσε φρόνιμα”
” Άναψε το τσιγάρο δως μου φωτιά ” ή” τώρα το πλοίο έχει σαλπάρει ” και φυσικά το “Πού ‘σαι Θανάση” ήταν μόνο μερικά από τα διάσημα τραγούδια του.
Ως στιχουργός υπέγραφε με το ψευδώνυμο
” Ταμβάκης ” που ήταν το επίθετο της γυναίκας του. Ο Χαράλαμπος Βασιλειάδης ήταν πρόσφυγας από το Τσανάκ Καλέ και γεννήθηκε το 1902 και μιλούσε πέντε γλώσσες αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, γερμανικά και γιαυτό εργάστηκε σαν μεταφραστής!
Αλλά το μεγάλο του χόμπι η μεγάλη του αγάπη ήταν να γράφει στίχους χωρίς να βγάλει ή να κερδίσει χρήματα!
Ήταν ένας από τους άγνωστους αφανείς ήρωες της γραφίδος στίχων και τραγουδιών με τεράστιες επιτυχίες που βρίσκονται στην αφάνεια της ιστορίας μας.
Και φθάσαμε τώρα στον μεγάλο μας ήρωα τον ΘΑΝΆΣΗ ΒΈΓΓΟ πού μάς χάρισε και μας χαρίζει μέχρι σήμερα γέλιο και κλάμα με τις τεράστιες επιτυχίες του σε παλιές καλές εποχές του Ελληνικού Κινηματογράφου!
Ο Θανάσης Βέγγος μεγάλος κωμικός ηθοποιός του θεάτρου και Κινηματογράφου ήταν και σκηνοθέτης και μάλιστα υπήρξε και ιδρυτής της εταιρείας κινηματογραφικών παραγώγων ΘΒ ταινίες γέλιου, το πραγματικό του επίθετό ήταν Βέγκος και όπως είχε πει, το έγραφε ” γγ” όταν έγινε ηθοποιός γιατί κτυπούσε καλύτερα στο μάτι στις αφίσες!
Γεννήθηκε στις 29 Μαΐου 1927 στο Παλαιό Φάληρο ημερομηνία πού μας θυμίζει την άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453.
Παντρεύτηκε το 1956 με την Ασημίνα και έκαναν δύο παιδιά τον Χάρη και τον Βασίλη.
Απεβίωσε στις 3 Μαΐου 2011 στο Νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός και τόπος ταφής του είναι το Α ‘ κοιμητήριο Δήμου Αθηναίων.
Ταινίες πού άφησαν εποχές ήταν πολλές σχεδόν όλες αλλά το ” τι έκανες στον πόλεμο Θανάση “
Ο Θανάσης στην χώρα της σφαλιάρας, ένας ένας τρελός Βέγγος, ο παπατρέχας, Πολυτεχνίτης και ερημοσπίτης, Φανερός πράκτωρ 000 ,Θου-Βου φαλακρός πράκτωρ ,περί ανέμων και υδάτων, Αστυνόμος Θανάσης, ο Ηλίας του 16ου, ο καλός μας άνθρωπος, έχει βραβευτεί στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1971.
Έχει παίξει σε 126 ταινίες και μάλιστα στις 52 ήταν πρωταγωνιστής και έχει σκηνοθετήσει και ταυτόχρονα πρωταγωνιστώντας σε ακόμη επτά ταινίες, Έχει εμφανιστεί στην τηλεόραση και στο θέατρο και θα παραμείνει Αθάνατος στην Ελλάδα γνωστός ως ο καλός μας άνθρωπος και ένας από τους πιο δημοφιλείς κωμικούς του Ελληνικού Κινηματογράφου!
Δεν θέλω να γράψω για την προσωπική του ζωή γιατί θα χρειαστώ τόμους από ρόλους και κριτικές βραβεύσεις όπως και αυτή το 2008 όταν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τον έχρισε με τον τίτλο του Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικα και επίσης πολλοί Δήμοι όπως και η Ακαδημία Κινηματογράφου με διάφορα τιμητικά βραβεία!
Ήταν πράγματι ένας απλός άνθρωπος που μας χάριζε απλόχερα το γέλιο και την χαρά…
Ας είναι ΑΙΩΝΙΑ η Μνήμη του σήμερα του Αγίου Αθανασίου καθώς και στους άλλους που αναφέρω στο κείμενο μου που όλοι αυτοί οι απλοί άνθρωποι της παλιάς καλής εποχής ήταν γνήσιοι και απλοί πολίτες της Ελλάδας μας!
Καλό ξημέρωμα με Υγεία και Χαρά σε όλες και όλους τους Έλληνες απανταχού γης!
Χίος 18 Ιανουαρίου 2022
Λευτέρης Πυκνής
Μαλλιάς Καλλιμασιώτης

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.