Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Εθνική Νέων στο πόλο – «Έπνιξε» το Μαυροβούνιο στον τελικό

Πρωταθλήτρια Ευρώπης αναδείχτηκε η Εθνική Νέων Ανδρών Πόλο, στο Μινσκ της Λευκορωσίας. Ένα χρόνο μετά την κατάκτηση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, ο Τεό Λοράντος και οι παίκτες του… ανέβηκαν στο ψηλότερο σκαλί και στην Ευρώπη!

Σε έναν συγκλονιστικό τελικό, με υψηλό σκορ, η εθνική έκανε ανατροπή μετά από μέτριο ξεκίνημα επικρατώντας με 14-12 του Μαυροβουνίου.

Με «όπλο» την πιεστική άμυνα (δέχτηκε από 2 γκολ στην 2η και την 3η περίοδο) και «βροχή» από γκολ, η «γαλανόλευκη» έστειλε ηχηρό μήνυμα πως το ελληνικό πόλο ανήκει στην ελίτ.

Αυτό είναι το 6ο μετάλλιο της ελληνικής υδατοσφαίρισης σε μεγάλες διοργανώσεις  μέσα στο 2018. Πρώτος σκόρερ της εθνικής, ο Κωνσταντίνος Γκιουβέτσης με 5 γκολ, ενώ ο Τζούρο Ράντοβιτς σημείωσε ισάριθμα τέρματα για το Μαυροβούνιο.

Το Μαυροβούνιο μπήκε πιο δυνατά και προηγήθηκε με 2-0 από γκολ των Φρανέτα και Ράντοβιτς

Ο Χαράλαμπος Ρομπόπουλος βρέθηκε σε πλεονεκτική θέση και σημείωσε το πρώτο γκολ της εθνικής για το 2-1, 3:20 πριν την ολοκλήρωση του πρώτου οκταλέπτου. Όμως Μάτκοβιτς και Ράσκοβιτς απάντησαν με 2 ακόμη γκολ για το Μαυροβούνιο.

Παρά το δυσμενές 4-1, ο Κωνσταντίνος Γκιουβέτσης με 2 δικά του τέρματα επέτρεψε στη «γαλανόλευκη» να μειώσει σε 5-3, με εναπομείναντα χρόνο 2΄΄ για την ολοκλήρωση της 1ης περιόδου.

Μέχρι το ημίχρονο, τα παιδιά του Τεό Λοράντου ανέκτησαν την αυτοπεποίθησή τους, δέχτηκαν μόνο 2 γκολ (Τσέτκοβιτς, Ράντοβτς) χάρη στην πιεστική άμυνα, ενώ στην επίθεση φιλοδώρησαν με 5 τον Μαυροβούνιο τερματοφύλακα, για το 7-8 υπέρ της Ελλάδας.

Δύο γκολ σημείωσε ο «συνήθης ύποπτος» Αλέξανδρος Παπαναστασίου και από ένα οι Νικολαΐδης, Γκιουβέτσης και Αλαφραγκής. Ο Γιάννης Αλαφραγκής, μάλιστα πέτυχε το γκολ με το οποίο προσπέρασε για πρώτη φορά η εθνική, από τα 5 μέτρα, 2΄΄ πριν την ολοκλήρωση του πρώτου μέρους!

Με την… ίδια συνταγή, απροσπέλαστη δηλαδή άμυνα, η εθνική έβαλε τις βάσεις για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στην 3η περίοδο, διάστημα στο οποίο δέχτηκε πάλι μόνο 2 γκολ.

Την ίδια ώρα… έμπαιναν «βροχή» τα γκολ στην επίθεση από τους Έλληνες πολίστες, με το σκορ να είναι ιδιαίτερα ψηλό για τελικό!

Πριν συμπληρωθούν τα πρώτα 4 λεπτά του τρίτου οκταλέπτου, η εθνική είχε διευρύνει στα 2 γκολ την υπέρ της διαφορά, 8-10, με σκόρερ τους Παπαναστασίου, Καλογερόπουλο.

Ο Γκιουβέτσης έβγαζε «φωτιές», πέτυχε 2 ακόμη γκολ φτάνοντας τα 5 (!), για το +3, 9-12 (σκορ 3ου οκταλέπτου). Με πέναλτι ο Νικολαΐδης έφερε την Ελλάδα στο +4, 9-13.

Το Μαυροβούνιο προσπάθησε να αντιδράσει και από το σημείο του πέναλτι μείωσε λίγο αργότερα σε 11-14 με τον Ράντοβιτς (ο ίδιος είχε κάνει και το 10-13, πριν απαντήσει ο Κάκαρης για το 10-14). Στο ένα 1 λεπτό που απέμενε το Μαυροβούνιο τα έδωσε όλα για την ανατροπή, αλλά το 3ο διαδοχικό γκολ του Ράντοβιτς απλά επέτρεψε στην ομάδα του να μειώσει σε 12-14.

Τα παιδιά του Τεό Λοράντου έκαναν ό,τι χρειαζόταν για να ανέβουν στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου και στην Ευρώπη (12-14 τελικό), ενώ το 2017 η εθνική ομάδα Νέων Ανδρών είχε αναδειχτεί πρωταθλήτρια κόσμου!

Οκτάλεπτα: 5-3, 2-5, 2-4, 3-2

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ: Κριβόκαπιτς, Βουτσούροβιτς, Τσέτκοβιτς 1, Ράσκοβιτς 1, Μίτροβιτς, Μάτσιτς, Μούρισιτς, Μιγιούσκοβιτς 1, Ράντοβιτς 5, Γκαρντάσεβιτς, Μάτκοβιτς 3, Φρανέτα 1, Ισγιάμοβιτς

ΕΛΛΑΔΑ (Τεό Λοράντος): Δαλμάρας, Καλογερόπουλος 1, Αλαφραγκής 1, Γκιουβέτσης 5, Νικολαΐδης 2, Παπαναστασίου 3, Κάκαρης 1, Ρομπόπουλος 1, Χαλυβόπουλος Ι., Χαλυβόπουλος Α., Αγιωργούσης, Δήμου, Σπηλιόπουλος.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.