Πρόεδρος ΔΕΥΑΝΧ : Άφθονο νερό από τις γεωτρήσεις ζώνης Κορακάρη με το νέο δίκτυο

 

Ολοκληρώνεται αυτές τις ημέρες η τοποθέτηση νέων σωληνώσεων μεγάλης διατομής για την ύδρευση της πόλης Χίου και του Βροντάδου από γεωτρήσεις της ευρύτερης περιοχής του Κορακάρη.

  • Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΝΧ κος Βασίλης Μυριαγκός στον Κώστα Κυδώνη στην ραδιοφωνική εκπομπή «Καλημέρα με τον ΑΝΤ1 Αιγαίου» και προσέθεσε ότι « είναι ένα έργο πνοής αλλά και ασφάλειας για την Χίο. Το κόστος ήταν της τάξεως των 914.000 ευρώ και με αυτό το νέο δίκτυο θα μπορούμε να τροφοδοτούμε τις δεξαμενές μας αδιαλείπτως με άφθονο νερό, πράγμα που δεν μπορούσαμε να κάνουμε με τις παλαιές σωληνώσεις οι οποίες είχαν προβλήματα αλλά και μικρή διατομή.
  • Με τις αφαλατώσεις αν και είναι αρκετά παλαιές καταφέρνουμε να δίνουμε περίπου 1,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα άριστης ποιότητας νερού κυρίως στον Βροντάδο και σε κάποια τμήματα της πόλης. Τώρα είμαστε στην διαδικασία αντικατάστασης δύο γερασμένων αφαλατώσεων με μία καινούργια που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου καθώς και μιας εξ ολοκλήρου νέας εγκατάστασης στο Κοντάρι με την οποία θα δίνουμε δύο χιλιάδες κυβικά στην πόλη αλλά και στην περιοχή Αγίου Μηνά. Οι παρεμβάσεις αυτές είναι επιβεβλημένες, τουλάχιστον μέχρι την λειτουργία του φράγματος Κόρη Γεφύρι.
  • Εντός των ημερών θα δημοπρατηθεί το μεγάλο έργο των 5 εκατομμυρίων ευρώ της αναβάθμισης και του εκσυγχρονισμού του Βιολογικό Καθαρισμού που είχε μείνει στην ίδια ακριβώς κατάσταση εδώ και περίπου 30 χρόνια. Με αυτό το έργο θα γίνουν βελτιώσεις που θα επιτρέψουν στο Βιολογικό να παράγει 4.000 κυβικά νερού άρδευσης ημερησίως τα οποία θα αφαιρεθούν από το ισοζύγιο.
  • Στην Βολισσό κάνουμε μια καινούργια γεώτρηση αυτές τις ημέρες. Οι ενδείξεις μέχρι τώρα είναι ενθαρρυντικές και ελπίζουμε ότι θα στηρίξουμε την περιοχή με αυτή την νέα πηγή νερού, μιας και δέχεται αρκετούς επισκέπτες κυρίως το Καλοκαίρι.
  • Τα αιτήματα προς την Υπηρεσία για αντικατάσταση δικτύων και άλλων παρεμφερών εργασιών είναι της τάξεως του 1.5 – 2 εκατομμυρίων ευρώ. Αδυνατούμε να τα ικανοποιήσουμε όλα. Όμως τα καταγράφουμε, τα αξιολογούμε, κάνουμε τις μελέτες και προσπαθούμε να βρούμε χρηματοδότηση. Για παράδειγμα τώρα τελευταία πήραμε από το πρόγραμμα Τρίτσης του Υπουργείου Εσωτερικών περίπου 600.000 ευρώ για τέτοιες εργασίες.
  • Οι λογαριασμοί της ύδρευσης δεν έχουν αλλάξει για πάνω από μια δεκαετία. Η λεγόμενη ετοιμότητα δικτύου ύδρευσης είναι το παλαιό πάγιο. Αυτό που έχει αλλάξει στους λογαριασμούς είναι τα δύο ευρώ το μήνα που έχουμε αναγκαστεί να επιβάλουμε σε κάθε ρολόι από τον Ιανουάριο για να μπορούμε να πληρώνουμε την Ρήτρα Αναπροσαρμογής του ηλεκτρικού ρεύματος οι οποία ήταν μέχρι τέλος Απριλίου 772.000 ευρώ.
  • Κάποιοι κακοπληρωτές οφείλουν πάνω από 4 εκατομμύρια ευρώ στην ΔΕΥΑΝΧ και πρέπει κάποια στιγμή να αναλάβουν τις ευθύνες τους.»

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.