Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ»  και τους δημοσιογράφους, Γιάννη Ντσούνο και Χρήστο Κούτρα Για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

 

Είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο. Δεν πηγαίνουμε εκεί «με το ζωνάρι μας λυμένο για καυγά». Πηγαίνουμε να έχουμε μια πολύ δημιουργική συμβολή στην ατζέντα της Συνόδου, που είναι σημαντική, μιας και τα θέματα είναι η διεύρυνση της Συμμαχίας, αλλά και γενικότερα η αντιμετώπιση της κρίσης στην Ουκρανία. Από την άλλη πλευρά, όμως, η χώρα, όπως πάντοτε κάνει στις διεθνείς διασκέψεις που συμμετέχει, εκπέμπει πολύ καθαρά μηνύματα. Δεν πάμε να τσακωθούμε με κανέναν. Είμαστε, όμως, ανυποχώρητοι στα ζητήματα της εθνικής μας κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και έτοιμοι, ανά πάσα στιγμή, να αποδομήσουμε, πάρα πολύ ουσιαστικά, με βάση νομικά επιχειρήματα, με βάση την ιστορική αλήθεια, με βάση την πραγματικότητα όπως διαμορφώνεται, τους όποιους ανιστόρητους και ατεκμηρίωτους ισχυρισμούς, την όποια προσπάθεια επιχειρηθεί κατασκευής μιας πραγματικότητας, κόντρα στην αλήθεια των Συμβάσεων και του Διεθνούς Δικαίου από την οποιαδήποτε πλευρά. Κάθε πρόκληση θ’ απαντηθεί. Η χώρα έχει πολύ καθαρές και σταθερές θέσεις.

Δεν νομίζω να υπάρχει άνθρωπος στον πλανήτη που να χρεώνει στην ελληνική πλευρά τη διακοπή των διαύλων επικοινωνίας σε κορυφαίο επίπεδο, γιατί δίαυλοι επικοινωνίας πάντοτε υπήρχαν και θα υπάρχουν και πάντοτε πρέπει να υπάρχουν. Δεν μπορεί κανείς να χρεώσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στην ελληνική πλευρά την αλλαγή στάσης της Τουρκίας και του Τούρκου Προέδρου από τη συνάντηση που είχαν την Κυριακή της Ορθοδοξίας στην Κωνσταντινούπολη. Είχαμε μία συνάντηση στην οποία συμφωνήσαμε πως πρέπει να δούμε τις κοινές προκλήσεις για την περιοχή, μέσα στο καινούργιο πλαίσιο που διαμορφώνεται μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αργότερα, για πολλούς λόγους, που είτε έχουν να κάνουν με το εσωτερικό της Τουρκίας, είτε με τη νευρικότητα της Τουρκίας για τη διεθνή κινητικότητα της Ελλάδος, είτε με άλλα, είχαμε απίστευτες προκλήσεις, τόσο σε ρητορικό επίπεδο, όσο και στο επίπεδο του πεδίου. Δεν νομίζω να μπορεί κανείς να χρεώσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη αυτήν την αλλαγή στάσης. Εμείς είμαστε να συζητούμε, όχι, όμως, να συνομιλούμε με το παράλογο. Και βεβαίως όχι για ν’ αφήνουμε αναπάντητες προκλήσεις και απόπειρες της Τουρκίας να δημιουργήσει κατασκευές για δικούς της λόγους, που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και τη Διεθνή νομιμότητα.

Δεν θέλουμε εντάσεις, θέλουμε πάντοτε σχέσεις καλής γειτονίας. Πιστεύουμε ότι έχουμε πράγματα που πρέπει από κοινού να δούμε και να αντιμετωπίσουμε ως προκλήσεις. Πιστεύουμε ότι το λιγότερο που χρειάζεται ο πλανήτης, η Ευρώπη, οι σύμμαχοι, είναι εστίες έντασης, ακόμη περισσότερες εστίες έντασης, δίπλα σε αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία. Προς αυτήν την κατεύθυνση κινούμαστε και προς αυτήν την κατεύθυνση θα συνεχίζουμε να κινούμαστε. Πάντοτε ανυποχώρητοι σε ό,τι αφορά βασικά ζητήματα,  που έχουν να κάνουν με τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την εθνική μας κυριαρχία.

Έχουμε πόλεμο στην Ευρώπη, έχουμε θανάτους αμάχων, έχουμε καταστροφές υποδομών, έχουμε παραβίαση της ανεξαρτησίας και της ακεραιότητας μιας χώρας και ο υπόλογος και υπεύθυνος για όλη αυτήν την κατάσταση είναι ο Πρόεδρος Putin και η Ρωσία. Δεν χωράει καμία αμφισβήτηση. Απέναντι σε αυτό, το σύνολο του Δυτικού κόσμου, πρέπει να διαμορφώσει τις συνθήκες, έτσι ώστε, να τερματιστεί η σύγκρουση αυτή και να δικαιωθεί αυτός που υφίσταται την επίθεση.

Για το νέο σύστημα τιμολόγησης του ρεύματος

Η κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής θα έχει ως αποτέλεσμα το να πληρώνουμε όλοι 70 έως 90% μικρότερες αυξήσεις  νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες. Αυτό έχει προκύψει μέσα από πολύ καθαρούς υπολογισμούς που έγιναν από την Κυβέρνηση, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους στο οικοσύστημα της Ενέργειας. Από την 1η Ιουλίου και μετά θα ξεκινήσει το καινούργιο σύστημα χρέωσης και θα έχει απτά αποτελέσματα, που θα τα δει ο κόσμος στους λογαριασμούς. Ήδη, τώρα, οι λογαριασμοί είναι σοβαρά μειωμένοι, σε σχέση με αυτούς που ήταν στην αρχή του χρόνου. Βρίσκεται σε εξέλιξη η δήλωση των στοιχείων στην πλατφόρμα για την επιστροφή μέρους των αυξήσεων για πάνω από τις 300 κιλοβατώρες, στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.  Η Κυβέρνηση εφαρμόζει το εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης της ακρίβειας στην ενέργεια. Είναι το πιο γενναιόδωρο σύμφωνα με τα στοιχεία και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στο θέμα των υπερκερδών έχουμε ψηφίσει τη ρύθμιση για τη φορολόγησή τους με 90%. Οφείλει η ΡΑΕ να προβεί στον τελικό προσδιορισμό των κερδών και όλοι οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι να υλοποιήσουν το νόμο που έφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ψήφισε η κοινοβουλευτική πλειοψηφία στη Βουλή. Απομένει από τη ΡΑΕ να προσδιοριστεί το συνολικό ύψος των κερδών. Αν υπάρχουν πάροχοι που πρέπει να δώσουν στοιχεία και καθυστερούν κι αυτοί πολύ σύντομα θα πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους. Η φορολόγηση των υπερκερδών είναι ειλημμένη απόφαση, είναι βούληση του Πρωθυπουργού και θα γίνει το αμέσως επόμενο διάστημα. Δεν είναι κάτι που θα παραπέμψουμε στις καλένδες. Το 90% των επιπλέον κερδών, θα φορολογηθεί και τα χρήματα αυτά θα έρθουν να προστεθούν στο πακέτο της στήριξης που εφαρμόζουμε για να μετριάσουμε τις συνέπειες της ενεργειακής ακρίβειας στη ζωή των ανθρώπων.

Για τις ανατιμήσεις στα καύσιμα

Ανακοινώσαμε το καινούριο πρόγραμμα, αυξημένο σε σχέση με το προηγούμενο και σε ό,τι αφορά στο ύψος του, αλλά και στην περίμετρο. Δηλαδή, θα αφορά  δικαιούχους μέχρι και 45.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα, σε αντίθεση με το προηγούμενο που ήταν στις 30.000 ευρώ. Διαχειριζόμαστε μια κρίση που δημιουργεί προβλήματα στη ζωή των ανθρώπων, χωρίς αμφιβολία. Διαχειριζόμαστε μια κρίση, διαθέτοντας πολλά χρήματα, για να μετριάσουμε το αποτύπωμά της.

Πάνω από 500 εκατομμύρια είναι το κόστος για τη  στήριξη σε ό,τι αφορά στα καύσιμα. Δεν είναι αμελητέο. Αντιλαμβάνομαι ότι η πίεση είναι μεγάλη. Όμως, είναι μια ανάσα, είναι μια ανακούφιση, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που μέχρι στιγμής έχει η οικονομία. Δεν είπαμε ποτέ ότι οι πόροι είναι ανεξάντλητοι. Με απόλυτη ειλικρίνεια τοποθετηθήκαμε απέναντι στην ελληνική κοινωνία. Οποιαδήποτε καινούρια δυνατότητα παρουσιάζεται είτε από την εκτέλεση του Προϋπολογισμού, είτε από την υπεραπόδοση της οικονομίας, θα την διαθέτουμε για την ανακούφιση του κόσμου. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε φορά που ανακοινώνουμε ένα μέτρο, την αμέσως επόμενη μέρα θα θεωρούμε ότι αυτό εύκολα-δύσκολα δόθηκε και πάμε  να σχεδιάσουμε το επόμενο.

Διαχειριζόμαστε τη μεγαλύτερη κρίση που υπάρχει τα τελευταία 40-45 χρόνια, σε ό,τι αφορά στον πληθωρισμό, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Έχουμε μια εισαγόμενη κρίση ακρίβειας. Απέναντι σε αυτό, φροντίσαμε να δημιουργήσουμε αναχώματα που κάνουν την κατάσταση περισσότερο διαχειρίσιμη. Προχωρήσαμε στις έμμεσες ή άμεσες αυξήσεις του εισοδήματος των Ελλήνων πολιτών, στην αύξηση του κατώτατου  μισθού, στη μείωση σημαντικών φόρων -πιο χαρακτηριστικό και τελευταίο, του ΕΝΦΙΑ- που και αυτά αφήνουν περισσότερα χρήματα στην τσέπη για να αντιμετωπίσει το κάθε νοικοκυριό μέρος του αυξημένου οικονομικού κόστους.

Οι επόμενες εκλογές θα είναι εκλογές απόφασης της κατεύθυνσης που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα. Χωρίς αμφιβολία, η οικονομία και τα επιτεύγματα της Κυβέρνησης στο κομμάτι αυτό, θα είναι ένας βασικός πυλώνας της συζήτησης. Ένας δεύτερος, πολύ βασικός πυλώνας θα είναι το τι κάναμε για τους εργαζόμενους, τι κάναμε για τους ανέργους, τι κάναμε για τους κοινωνικά ευάλωτους. Τα αποτελέσματα της πολιτικής μας, σε αυτό το μεγάλο κομμάτι που λέγεται κοινωνική πολιτική, στη  μείωση των ανισοτήτων και στη βελτίωση των συνθηκών ζωής του λαού μας, όπου εκεί μπορούμε να μετρηθούμε, ο ένας με τα λόγια και τα πεπραγμένα του όταν ήταν Κυβέρνηση και ο άλλος με τις πράξεις του και τα αποτελέσματα που έχουν παράξει οι πολιτικές του τώρα. Θα είναι εκλογές για την εικόνα και τη διεθνή εκπροσώπηση της χώρας, για αυτά που έχει πετύχει η Ελλάδα στο διεθνές σκηνικό, για την ενίσχυση του γεωστρατηγικού και γεωπολιτικού της αποτυπώματος. Θα είναι εκλογές που θα κριθούν οι μεταρρυθμίσεις που κατέστησαν την Ελλάδα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό, με μεγάλους κολοσσούς να επενδύουν εδώ και με ανθρώπους να βρίσκουν δουλειά και σιγά-σιγά να επιστρέφουν πίσω στη χώρα μας. Θα είναι εκλογές της αντίληψης για τον τρόπο λειτουργίας των θεσμών της Δημοκρατίας.

Αυτό δεν είναι ατζέντα προετοιμασίας εκλογών. Αυτό είναι η ατζέντα υλοποίησης του προεκλογικού μας προγράμματος στις εκλογές του 2019 και είναι η φιλοσοφία με την οποία είμαστε στην πολιτική. Όταν έρθει η ώρα τους, θα είναι εκλογές που εκεί θα κριθούν τα πεπραγμένα.

Δεν χωράει καμία επιπλέον κουβέντα σε αυτά που ήδη έχουν ειπωθεί. Ο Πρωθυπουργός με απόλυτη ειλικρίνεια και σαφήνεια, ό,τι είχε να πει για τις εκλογές, τα είπε. Κάθε φορά που ξεκινάει ο τελευταίος χρόνος διακυβέρνησης, το κλίμα αρχίζει και φορτώνει προεκλογικά ακόμη περισσότερο. Δεν κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Καταλαβαίνουμε τι συζητάει ο κόσμος. Καταλαβαίνουμε ποιο είναι το αντικείμενο που προσελκύει το ενδιαφέρον, το δημοσιογραφικό. Όμως, από την άλλη πλευρά, αυτά που ήταν να πει ο Πρωθυπουργός τα είπε. 

Η Κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην υλοποίηση του έργου της. Νομοσχέδια τρέχουν στη Βουλή. Το επόμενο διάστημα έχουμε ένα πάρα πολύ εμβληματικό νομοσχέδιο που αφορά την Παιδεία.

Για το Turkaegean

Θα γίνει προσφυγή. Δεν το δέχτηκε η Ε.Ε., αλλά  ένα γραφείο στο Αλικάντε, το οποίο στην ουσία κατοχυρώνει βιομηχανικές ιδιοκτησίες, σήματα κοκ. Ο τρόπος με τον οποίο έγινε η καταχώρηση, δεν επέτρεψε να διατυπωθεί κάποια ένσταση εκείνο το διάστημα. Ερευνάται πώς και γιατί έγινε και, προφανώς, θα υπάρξει πολύ γρήγορα προσφυγή. Δεν παράγει αυτό κάποια πολιτικά ζητήματα, αλλά, χωρίς αμφιβολία, είναι μια αθέμιτη εμπορική πρακτική, η οποία και θα προσβληθεί. Θα υπάρξει ένσταση από ελληνικής πλευράς και νομίζω ότι πολύ σύντομα θα αποκατασταθεί. Θα υπάρξει προσφυγή και θα αποκατασταθεί, όπως άλλωστε έγινε και στις Η.Π.Α..

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.