Στήριξα προσωπικά και στην πράξη τον θεσμό, 160 νέοι και νέες έμειναν στο νησί μας

 

Συνάντηση με συνοριοφύλακες της Χίου πραγματοποίησε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και Βουλευτής Χίου με τη Νέα Δημοκρατία, κ. Νότης Μηταράκης.

Ο Υπουργός ενημέρωσε τους συνοριοφύλακες για τα ζητήματα που αφορούν τον κλάδο και ευχαρίστησε τους συνοριοφύλακες για το έργο που επιτελούν στην προστασία των συνόρων από τις αρχές του 2020 έως σήμερα. Ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε στις προσλήψεις που έχουν γίνει με χρήματα που διαχειρίζεται το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. «Δεν θα βρείτε μεγαλύτερο υποστηρικτή στον αγώνα σας από εμένα και ως αρμόδιος Υπουργός και για τη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων μετανάστευσης προσέλαβα 162 συνοριοφύλακες στη Χίο, 800 συνολικά στα νησιά, 650 στον Έβρο και τώρα προκηρύσσω άλλες 150 θέσεις στη Βόρεια Ελλάδα και 480 που δουλεύουν στα ΠΡΟΚΕΚΑ».

Σημείωσε δε πως τα παραπάνω αποτελούν απόδειξη πως ο ίδιος πιστεύει στον θεσμό και πως «είμαι αυτός που υπέγραψε για να δημιουργηθεί αυτός ο θεσμός».

Ο κ. Μηταράκης επεσήμανε παράλληλα ότι «160 άτομα υπηρετούν αυτή τη στιγμή στη Χίο. Για να υπηρετήσουν χρειάστηκε να μεταφέρω 825 εκατομμύρια από το ΕΣΠΑ στα ευρωπαϊκά ταμεία μετανάστευσής, ώστε να έχουμε εξασφαλισμένη τη χρηματοδότηση για όλες τις πολιτικές περιορισμού των ροών, είναι το ταμείο BMPI, είναι το ταμείο ασφαλείας των συνόρων από το οποίο κάθε χρόνο δίνεται ένα κονδύλι 40 εκατομμυρίων για την κάλυψη των αναγκών των συνοριοφυλάκων. Αυτά τα κονδύλια υπάρχουν κι έχουν εξασφαλιστεί για την τρέχουσα περίοδο που λήγει το 2027.».

Στη συνέχεια μεταξύ άλλων πως κ. Μηταράκης τόνισε πως «είναι σημαντικό να καταλάβετε τι μοντέλο διαχείρισης του μεταναστευτικού λένε τα δικά τους κόμματα ως προς την ασφάλεια των συνόρων. Η πολιτική ασφάλειας που εφαρμόζουμε έχει γίνει αντικείμενο συστηματικής επίθεσης στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές (ΠΑΣΟΚ) και την ευρωπαϊκή αριστερά (ΣΥΡΙΖΑ) που καταγγέλλουν την Ελλάδα για δήθεν παράνομες επαναπροωθήσεις στην ασφάλεια των συνόρων. Άρα και ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να ξαναζήσουμε το χάος του 2015. Και όταν ήρθε εδώ ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ τις προάλλες δέχθηκε κριτική από την αριστερά ότι αλλά λέει εκτός και αλλά λέει εδώ στη Χίο για να μη χάσει κάποιο ψήφο. Η ουσία είναι ότι η πολιτική φύλαξη των συνόρων εφαρμόζεται στην πράξη από την κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη.».

Όπως είπε, «η Ελλάδα με δική μου πρωτοβουλία συνδιοργάνωσε μαζί με την Αυστρία, την Πολωνία και την Λιθουανία πέρυσι τον Ιανουάριο του 2022 στο Βίλνιους και τον Φεβρουάριο του 2023 στην Αθήνα μία συνδιάσκεψη και των 27 κρατών-μελών, των ευρωπαϊκών οργανισμών Frontex, Europol, EUAA και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και βάλαμε την πλειοψηφία των κρατών μελών να υπογράψουν την διακήρυξη του Βίλνιους  και την διακήρυξη της Αθήνας φέτος που λέει ότι η Ευρώπη πρέπει να βάλει φράκτες. Και η Ευρώπη πρέπει να πληρώσει τους φράκτες. Ποιοι διαφωνούν στο να πληρώσει η Ευρώπη τους φράκτες; Το ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Με την τροπολογία του Παπαδημούλη που ψήφισαν. Δηλαδή να πληρώσει η μάνα σας και ο πατέρα σας τον φράχτη και όχι Ευρωπαϊκή Ένωση. Η φύλαξη των συνόρων είναι πλέον προτεραιότητα της Ευρώπης που δεν ήταν πριν από πέντε χρόνια και αυτό είναι επιτυχία της Ελλάδας.»

 

Τέλος ο κ Μηταράκης σημείωσε «Προχωράμε σε πολύ συγκεκριμένα πράγματα για την ανάπτυξη της Χίου. Το μέλλον της Χίου είναι στον Τουρισμό, στην μαστίχα, είναι στην Ναυτιλία, είναι στην καινοτομία. Τα έργα υποδομής της Χίου μπήκαν όλα σε ρότα, τελειώνουν τα πρώτα. Το «Κόρης Γεφύρι» τον άλλο μήνα. Πέρυσι τελείωσε η ανακαίνιση του Πρωτοδικείου της Χίου. Το αεροδρόμιο θα είναι έτοιμο το 2024. Οι κτιριακές εγκαταστάσεις του αεροδρομίου το 2024. Το Δικαστικό Μέγαρο της Χίου το 2024. Το νέο Τελωνείο ξεκινάει. Άρα αντιμετωπίσαμε το μεταναστευτικό που ήταν πρόκληση για το μέλλον, για την ανάπτυξη της Χίου. Ήταν εμπόδιο, προχωράμε τα έργα υποδομής. Κλειδώσαμε το νησιωτικό Φ.Π.Α. με κυβέρνηση Μητσοτάκη που το είχαμε χάσει λόγω Τσίπρα. Αυτό σημαίνει 7% στην τσέπη σας. Εάν δεν είχε γίνει αλλαγή από τη Νέα Δημοκρατία του νόμου του Τσίπρα, από 1 Ιανουαρίου 2022 ότι αγοράζετε θα ήταν 7% ακριβότερο. Θα περνάτε 7% λιγότερο μισθό, όχι μόνο εσείς και σύνταξη των γονιών σας, η ποιότητα ζωής στη Χίο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου προχωράει στην χρηματοδότηση 150 νέων συνοριακών φυλάκων μέσω των Ταμείων Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων (ΤΑΜΕΥ) 2021-2027 στις Περιφερειακές Ενότητες Ροδόπης και Καβάλας. Ειδικότερα, η δράση συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση από το Ελληνικό Πρόγραμμα του Μέσου Χρηματοδοτικής Στήριξης για τη Διαχείριση των Συνόρων και την Πολιτική Θεωρήσεων του Ταμείου για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Συνόρων της προγραμματικής περιόδου 2021-2027.»

Πιο συγκεκριμένα, τα Ταμεία Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων που διαχειρίζεται η Διαχειριστική Αρχή του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου έχουν ήδη χρηματοδοτήσει:

800 συνοριοφύλακες  στις Περιφερειακές Ενότητες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, και 250 συνοριοφύλακες  από την Ειδική δράση «Πρόσληψη Συνοριακών Φυλάκων Ορισμένου Χρόνου στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου» σε Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας που εδρεύουν στην περιφερειακή ενότητα του Έβρου.

480 συνοριοφύλακες σε Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης (ΠΡΟΚΕΚΑ) Ξάνθης, Αμυγδαλέζας, Ταύρου και Παρανεστίου Δράμας.

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.