Στον αγώνα μας η διέξοδος και όχι στις συναλλαγές με την εξουσία και την εργοδοσία.

 

Η ανάγκη να μην ιδιωτικοποιηθεί ο τομέας καθαριότητας στο Νοσοκομείου Χίου εκφράστηκε  με δυναμικό τρόπο προχθές (5/4/2021) από ζωντανούς φορείς εργαζομένων. Είναι η συνέχεια ενός αγώνα για τη στελέχωση της Υγείας σε όλα τα επίπεδα, εν μέσω πανδημίας και απέναντι στην κυβερνητική πολιτική της εμπορευματοποίησης, που διαχρονικά υπηρέτησαν όλες οι κυβερνήσεις.

Ωστόσο δεν μπορούμε να μη σημειώσουμε ότι μόνο θλίψη προκάλεσε η πριν λίγες μέρες πρώτη  ανακοίνωση  της πλειοψηφίας της διοίκησης   του Εργατικού Κέντρου Χίου , που αντιμετώπιζε  ένα καταξιωμένο σωματείο όπως του ΣΕΣΝΟΧ, με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζουν τη διοίκηση του Νοσοκομείου, ως εργοδοσία!

Ανερυθρίαστα έκαναν  λόγο ότι οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα  είναι έρμαια του ΣΕΣΝΟΧ, όταν στις συνεχείς  κινητοποιήσεις που γίνονται όλο αυτό το διάστημα στο νοσοκομείο είτε με πρωτοβουλία του σωματείου είτε της ΑΔΕΔΥ, αυτοί είναι απόντες , κλεισμένοι στο καβούκι τους και με στάση που ταυτίζεται με τον εργοδοτικό- κυβερνητικό συνδικαλισμό.

Την ίδια στιγμή οι ίδιες δυνάμεις, μεσολάβησαν με την επιθεώρηση εργασίας για να μάθουν οι εργαζόμενοι τα δικαιώματά τους, αν μείνουν στην δικαιοδοσία της διοίκησης  του νοσοκομείου, καλώντας  τη διοίκηση του νοσοκομείου-που θα τους παραδώσει στον εργολάβο- να διασφαλίσει , ότι θα  τηρεί αυτός  την εργατική νομοθεσία και να σέβεται τα δικαιώματά τους!!!

Αλήθεια , δε γνωρίζουν για τις πληρωμές με κουπόνια, για τα δώρα που τους τα παίρνουν πίσω, για μια σειρά εκβιασμούς και καταπατήσεις του ωραρίου, για τις απλήρωτες υπερωρίες ;

Η λογική της «συνεννόησης» μεταξύ εργατών και εργοδοσίας και μάλιστα με τη σφραγίδα της πλειοψηφίας του ΕΚ Χίου, αποτελεί συμβιβασμό, που πρέπει να προβληματίσει τους εργαζόμενους για το ρόλο της . Είναι λογική αντίθετη με το δρόμο του αγώνα για διεκδίκηση που μπορεί να ασκήσει πίεση και να φέρει και αποτέλεσμα.

Στην τελευταία βέβαια ανακοίνωσή τους-προφανώς αντιλαμβανόμενοι την απαράδεκτη συνδικαλιστικά  στάση τους- υπεραμύνονται των εργαζομένων για να μην ιδιωτικοποιηθεί η καθαριότητα και εμφανίζονται για πρώτη φορά σε μια κινητοποίηση, από όσες γίνονται όλο αυτό το διάστημα στο νοσοκομείο είτε με πρωτοβουλία του σωματείου είτε της ΑΔΕΔΥ, πράγμα έστω και έτσι θετικό.

Αυτές τις ώρες , είναι αναγκαίο να καταλάβουν, όλα τα συνδικάτα και ειδικά το εργατικό κέντρο , ότι πρέπει να παρεμβαίνουν  στο πλάι των εργαζομένων  και όχι να παρεμβαίνουν για να προχωρήσουν τα σχέδια της ιδιωτικοποίησης. Να στηρίξουν  τον πραγματικό αγώνα των εργαζομένων για σταθερή δουλειά, καμία ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας. Αυτό έχουν ανάγκη τόσο οι εργαζόμενοι, το νοσοκομείο και οι Χιώτες που αγωνιούν για την υγεία τους.

Αυτό κάνει ο ΣΕΣΝΟΧ, αυτό κάνει η ΑΔΕΔΥ και τα σωματεία που βρίσκονται στο πλευρό των εργαζομένων  και δεν είναι έρμαια της κυβέρνησης και της εργοδοσίας.

Στη βάση αυτή κρινόμαστε, στη βάση αυτή κρίνονται.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                 Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

                  ΜΑΡΚΟΣ ΣΚΟΥΦΑΛΟΣ                                                       ΣΟΦΙΑ ΓΑΤΑΝΑ

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.