Στόχος τετραετίας Αρχιτεκτονική μελέτη για παραλιακό μέτωπο από Δασκαλόπετρα έως Κοντάρι

 

Ως έργο πνοής για την πόλη της Χίου, χαρακτήρισε ο δήμαρχος Χίου, Σταμάτης Κάρμαντζης, αλλά και το επιτελείο από αιρετούς και εργαζόμενους των τεχνικών υπηρεσιών, το έργο ανάπλασης του παραλιακού μετώπου της Χίου.

Από τη Δασκαλόπετρα μέχρι το Κοντάρι, μια απόσταση πλέον των 12 χιλιομέτρων, στόχο έχει να αλλάξει την εικόνα που παρουσιάζει η ανατολική πλευρά του νησιού στο τμήμα το οποίο διασχίζει της Δημοτικές Κοινότητες Βροντάδου, Χίου και Αγίου Μηνά.

Βασικό στοιχείο της μελέτης, αφού κατατεθούν οι προτάσεις και απαντηθούν τα ερωτήματα πολιτών, είναι να εξασφαλιστούν οι αδειοδοτήσεις στις συγκεκριμένες δράσεις που θα αποτυπώσει η αρχιτεκτονική μελέτη, η οποία θα προκύψει μέσα από αρχιτεκτονικό διαγωνισμό.

Επίσης, θα πρέπει να γίνει νομιμοποίηση των υπαρχουσών παρεμβάσεων, ενώ θεωρείται σίγουρο ότι σε τμήματα θα χρειαστούν και θαλάσσιες προσχώσεις, που, όπως σημειώθηκε, χωρίς τις απαραίτητες μελέτες δεν πρόκειται να έχουν την έγκριση των αρμόδιων υπουργείων.

Ανοιχτό παραμένει ακόμα και το πώς θα αντιμετωπιστεί το επιθαλάσσιο μέρος των τειχών του κάστρου, που πιθανότατα θα μπει σε νέες περιπέτειες εφόσον υπερισχύσει η άποψη για εκτεταμένες προσχώσεις και δημιουργία δρόμου στην αρχιτεκτονική μελέτη.

Το έργο «Ναυαρχίδα» της Δημοτικής Αρχής Κάρμαντζη έχει βάθος χρόνου για την υλοποίησή του, αλλά με εξασφαλισμένη πίστωση μισού εκατομμυρίου ευρώ, στόχος είναι να προχωρήσουν οι μελέτες, και στο τέλος της τετραετίας να είναι έτοιμη η αρχιτεκτονική μελέτη.

Στην εισαγωγική τοποθέτηση, ο δήμαρχος Χίου, Σταμάτης Κάρμαντζης, επισήμανε ότι έχουν πολύ δρόμο μπροστά και πιστεύει πως θα τα καταφέρουν.

«Οραματιστήκαμε ένα μεγαλεπήβολο έργο να ομορφύνει και λαμπρύνει μέλλον της Χίου», σημείωσε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και της Επιτροπής Διαβούλευσης, Παύλος Καλογεράκης. Επισήμανε ιδιαίτερα την ανάγκη συμμετοχής φορέων και φυσικών προσώπων στη συζήτηση που έχει ήδη ξεκινήσει.

«Το πρόγραμμα Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη θα επεκταθεί και θα συμπεριλάβει ολόκληρο το παραλιακό μέτωπο», σημείωσε ο γενικός γραμματέας του Δήμου, Αντώνης Ζερβάκης.

Απαντώντας στην ερώτηση τι θα γίνει με τα τείχη του Κάστρου, σημείωσε ότι θα απαντήσει ο Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός, που θα λάβει υπόψη του και την ιστορικότητα του χώρου.

Αναφορά στο τεχνικό πρόγραμμα του 2021 όπου έχουν μπει χρήματα για τακτοποίηση αυθαίρετων στην περιοχή, ώστε να ξεκινήσουν απρόσκοπτα οι μελέτες, έκανε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Προγραμματισμού, Γιάννης Ξενάκης.

Η Ευγενία Μαρίνη, ειδική σύμβουλος, σημείωσε ότι αναγκαίο να προχωρήσει ο ορισμός χρήσης γης σε όλο το παραλιακό μέτωπο, και μετέφερε τη δέσμευση του Δημάρχου να γίνει αρχιτεκτονικός διαγωνισμός. Η αποτύπωση του παραλιακού μετώπου με τις πάρα πολλές αυθαιρεσίες στην περιοχή με έργα προηγούμενων δημοτικών αρχών που στερούνται αδειοδοτήσεων μαζί με την αρχιτεκτονική μελέτη, αποτελούν ένα τεράστιο όγκο δουλειάς.
Λίγο νωρίτερα ο αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Χίου, Χάρης Μπουρνιάς, είχε δώσει το παράδειγμα διαμόρφωσης του παραλιακού μετώπου στη Λεμεσό της Κύπρου, ενώ ο αντιδήμαρχος Ομηρούπολης, Σιδερής Ντομάτας, επισήμανε ότι ήδη η περιοχή του Βροντάδου έχει αυξήσει τους επισκέπτες της και η δημιουργία του παραλιακού μετώπου θα βοηθήσει περαιτέρω στην ανάπτυξη της περιοχής.

«Πρέπει να εξασφαλιστούν οι αδειοδοτήσεις σε συγκεκριμένες δράσεις που οραματιζόμαστε. Θα χρειαστούν θαλάσσιες προσχώσεις και έτσι τα πράγματα θα δυσκολέψουν πάρα πολύ», σημείωσε ο προϊστάμενος τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου, Λευτέρης Παπαλάνης.

Ως στόχος έχει οριστεί να έχει ετοιμαστεί η αρχιτεκτονική μελέτη στο τέλος της θητείας της παρούσας Δημοτικής Αρχής.

Πηγή: voreioaigaio.ert.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.