ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΚΑΡΦΑ, ΜΕΓΑ ΛΙΜΝΙΩΝΑ , ΑΓ. ΕΡΜΙΟΝΗΣ: Συνάντηση με τον κ. Νότη Μηταράκη 

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΚΑΡΦΑ, ΜΕΓΑ ΛΙΜΝΙΩΝΑ , ΑΓ. ΕΡΜΙΟΝΗΣ ανακοινωνει ότι συναντήθηκε (για 2η φορά μετά από ακριβώς 1  χρόνο) ) με τον βουλευτή Χίου και Υπουργό Μετανάστευσης & Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη  στον οποίο παρέδωσε την επισυναπτόμενη επιστολή ως υπόμνημα  για τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν στην περιοχή όπου  δραστηριοποιείται   καθώς  και γενικότερα προβλήματα του νησιού τα οποία  έχουν άμεση σχέση με τον τουρισμό.
Ο σύλλογος δηλώνει επίσης (προς αποφυγή κάθε παρερμηνείας)   ότι είναι ενάντια σε κάθε προσπάθεια δημιουργίας υπερδομής  στο νησί , καθώς  επίσης και με την δομή καραντίνας στην περιοχή κοντά στον ΚΑΡΦΑ η οποία αντίκειται στις χρήσεις γης όπως αυτές έχουν καθοριστεί με τα ΣΧΟΟΑΠ της  Δ.Ε. Αγ. Μηνά του Δήμου Χίου.
Ευελπιστούμε ότι αυτή η συνάντηση θα φέρει αποτελέσματα κυρίως δε θα οδηγήσει  στην επίλυση του σημαντικότερου  προβλήματος της περιοχης Καρφα και συγκεκριμένα του ακινητου της Εταδ-Ταιπεδ το οποίο περιλαμβάνει και το κτίριο Γιαμμού.

 

Η επισυναπτόμενη επιστολή

 

Α.  Προβλήματα περιοχής  ΚΑΡΦΑ – ΜΕΓΑ ΛΙΜΝΙΩΝΑ – ΑΓΙΑΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ

  1. Όσον αφορά την περιοχή οι υποδομές είναι απαρχαιωμένες (πεζοδρομία, φώτα, πάρκινγκ, κλπ)
  2. ΕΤΑΔ: : Άλυτο παραμένει το συγκεκριμένο θέμα παρά τις δεσμεύσεις. Οι επαγγελματίες στον Καρφά συνεχίζουν να παραμένουν σε κατάσταση ομηρίας από το ιδιότυπο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Αυτό έχει ως συνέπεια παρά την προσπάθεια του αντιδημάρχου κ. Μανδάλα Παναγιώτη τα συμβόλαια να έρχονται με μεγάλη καθυστέρηση και πολλές φορές  μετά το πέρας της τουριστικής περιόδου με αποτέλεσμα να αδυνατούν οι καταστηματάρχες να νοικιάσουν από τον Δήμο τον αιγιαλό και την παραλία και να τους επιβάλλονται πρόστιμα χαρακτηριζόμενοι ως καταπατητές σε ακίνητα που νοικιάζουν και προπληρώνουν στην ΕΤΑΔ.
  3. Κτίριο Γιαμού : Συνεχής υποβάθμιση της περιοχής με την εικόνα εγκατάλειψης στο πιο κεντρικό τουριστικό σημείο του νησιού. Για πιο λόγο δεν γίνεται απαλλοτρίωση; Δεν υπάρχουν χρήματα;  Με μελέτη ανάπλασης της ευρύτερης περιοχής θα μπορούσε να ενταχθεί σε πρόγραμμα και να ήταν εφικτή η απαλλοτρίωση του από τον Δήμο Χίου? Μήπως θα πρέπει να παραχωρηθεί το ακίνητο της ΕΤΑΔ προς τον δήμο Χίου ώστε να απεμπλακεί και το κτίριο του ΓΙΑΜΟΥ.
  4. Βίγλα περιοχής Αγίας Ελένης: Πλήρως αναξιοποίητη και εγκατάλειψη του περιβάλλοντος χώρου όπως και το Δασάκι κάτω από τον Άγιο Γιώργη.
  5. Λιμανάκι Αγ. Ερμιόνης :  Θέλει συντήρηση και να τονιστεί ο γραφικός του χαρακτήρας.
  6. Μέγας Λιμνιώνας: περιφερειακός δρόμος για διοχέτευση κυκλοφορίας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και αναζήτηση χώρου παρκινγκ.
  7. Σύνδεση Καρφα – Αγίας Ερμιόνης – Μέγα Λιμνιώνα με Κάμπο και αεροδρόμιο. Περιπατητική διαδρομή και σύνδεσή της με την παράδοση και τον πολιτισμό μεταξύ του παράκτιου μετώπου των οικισμών, του παραδοσιακού οικισμού του Κάμπου και του αεροδρομίου.
  8. Προστασία των ακτών της περιοχής μας από την διάβρωση.

Β.  Γενικά ζητήματα που άπτονται στο τουριστικό προϊόν  του Νησιού

  1. Ζητάμε στήριξη του τουριστικού προϊόντος της Χίου και της περιοχής μας. Γενναίες αποφάσεις για στήριξη νέων επενδύσεων και εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων (ειδικά επενδυτικά προγράμματα, στοχευμένη προβολή σε Ευρωπαϊκές αγορές, δημιουργία ξεχωριστών θεματικών ενοτήτων και προβολή τους, επιβολή στις αεροπορικές εταιρείες τύπου charter να συμπεριληφθεί και η Χίος ως προορισμός, έστω και με επιδότηση, εύκολη πρόσβαση στο νησί κ.α). Η εταιρεία που είχε την ακτοπλοϊκή σύνδεση στα Μεστά δεν αποδείχτηκε αξιόπιστη, ακτοπλοϊκή σύνδεση με Θεσσαλονίκη. Συνέχιση του μέτρου της έκπτωσης στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, οι δικαιούχοι για τον κοινωνικό τουρισμό να ανακοινώνονται αρχές κάθε χρόνου ώστε να μπορεί να υπάρχει έγκαιρος προγραμματισμός διακοπών και όχι την τελευταία στιγμή (μέσα στον Αύγουστο για παράδειγμα, όπου δεν υπάρχουν πλέον εισιτήρια).
  2. Επανακαθορισμός των περιοχών που έχουν δεσμευτεί ως ΖΟΕ και έχουν περιορίσει κατά πολύ τις επιλογές για δόμηση ακόμα και αν αυτές είναι απόλυτα φιλικές προς το περιβάλλον
  3. Είμαστε ικανοποιημένοι με την διαφαινόμενη επέκταση του διαδρόμου και τα έργα μετατόπισης της παραλιακής οδού. Θα θέλαμε επίσης ενημέρωση για το θέμα της επέκτασης των κτηριακών εγκαταστάσεων του αεροδρομίου. Θα γίνουν μαζί με την επέκταση του διαδρόμου ή σε άλλη φάση και πότε;
  4. Μεταναστευτικό: Η υπάρχουσα ηρεμία στο νησί σε σχέση με το μεταναστευτικό θα πρέπει να διατηρηθεί.
  5. Υπάρχει μεγάλη ανησυχία σχετικά με την βλέννα που δημιουργείται από την μόλυνση της θάλασσας του Μαρμαρά της Τουρκίας. Να τεθεί το θέμα στην ΕΕ ώστε να επιβληθούν κυρώσεις και να υπάρχει η πρόβλεψη σχεδίου δράσης σε περίπτωση που εμφανιστεί στα ελληνικά ύδατα.

Με εκτίμηση

Σύλλογος Επαγγελματιών Καρφά – Αγ. Ερμιόνης -Μ. Λιμνιώνα

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.