Προβολή της Χίου από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Ενθουσιασμένοι αναχώρησαν οι δημοσιογράφοι από πανελλήνια  ΜΜΕ που πραγματοποίησαν «οδοιπορικό» στην  Χίο. Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, σκοπεύοντας στην προβολή και ανάδειξη της Χίου στα πλαίσια δραστηριοτήτων εξωστρέφειας, διοργάνωσε «οδοιπορικό» της νήσου στις 9 και 10 Οκτωβρίου.

Το αφιέρωμα ξεκίνησε το Σάββατο νωρίς το πρωί με επισκέψεις στα Νένητα και την Καλλιμασιά με τη συνοδεία του Πρόεδρου της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών κ. Γιώργου Τούμπου ο οποίος ανέλυσε εκτενώς τον τρόπο παραγωγής και επεξεργασίας  της μοναδικής στον κόσμο Χιώτικης  Μαστίχας.

Στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στο πανέμορφο Πυργί όπου εντυπωσιάστηκαν με το στόλισμα των σπιτιών από τα περίφημα  ‘ξυστά’ και  ενημερώθηκαν από τον Πρόεδρο για τον τρόπο συγκομιδής  της μαστίχας βλέποντας με τα ίδια τους τα μάτια   το ‘δάκρυ της μαστίχας’ σε σκίνους της περιοχής του Πυργίου.

Η Κοίμηση της Θεοτόκου και ο ναός των Αγίων Αποστόλων, εξαίρετο δείγμα βυζαντινής αρχιτεκτονικής του 13ου αι. καθώς και η οικία του Χριστόφορου Κολόμβου, ο οποίος διέμενε για ένα διάστημα στη Χίο, είναι ιστορικής σημασίας κτίρια   που προσέλκυσαν  τον θαυμασμό των  προσκεκλημένων χαρις στην εμπεριστατωμένη ξενάγηση της Προέδρου της Κοινότητας Πυργίου κας. Ειρήνης Βολάκη και του κ. Γιώργου Παπαδόπουλου, συμπαραστάτη του πολίτη της Π.Β.Α.

Η ομάδα των δημοσιογράφων βρέθηκε και  στο Μεσαιωνικό Καστροχώρι των Μεστών, το χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο μνημείο.

Η βόλτα στα μικρά σοκάκια του χωριού, κάτω από τις καμάρες που σχηματίζουν τα μπαλκόνια, ταξίδεψε  τους επισκέπτες σε άλλες εποχές ενώ   ξεναγήθηκαν και  στο ξυλόγλυπτο τέμπλο του Μικρού Ταξιάρχη που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα. Σταθμός της επίσκεψής τους ήταν και η επιβλητική εκκλησία της Χίου και μία από τις μεγαλύτερες της Ελλάδας η  Παναγία Ταξιάρχων. Την ξενάγηση πραγματοποίησε  ο Πρόεδρος της Κοινότητας Μεστών κ. Γεώργιος Αργυρούδης, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεστών κ. Νικόλας Σχολιάδης καθώς και πλήθος κατοίκων που υποδέχτηκε θερμά τους προσκεκλημένους.

Με ενθουσιασμό έγινε δεκτή η πρόταση της Περιφερειακής Αρχής να καθιερωθεί στα Μεστά  Φεστιβάλ Μεσαιωνικής Αναβίωσης με ιππότες και δεσποσύνες, όπως περιέγραψε σε live συνδέσεις  η δημοσιογράφος   του ΑΝΤ1 κ.Φωτεινή Νασσου, προσκεκλημένη του Περιφερειάρχη Κ. Μουτζούρη.

Την Κυριακή το πρωί, η δημοσιογραφική ομάδα ξεναγήθηκε και δοκίμασε τοπικά εδέσματα στον ιστορικό οικισμό του Κάστρου με τα πέτρινα τείχη εκτάσεως 180.000 τ.μ. και τους 650 κατοίκους, η οποία χρονολογείται από τον 10ο αιώνα με τη συνοδεία του  Πρόεδρου του Εκπολιτιστικού και Αθλητικού Συλλόγου Φρουρίου ο «Άγιος Γεώργιος» κ. Τάσου Βουδούρη.

Στην αποστολή συμμετείχαν δημοσιογράφοι από τα παρακάτω ΜΜΕ:

ALPHA TV, ANT1 TV, ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, ΔΗΜΙΟΚΡΑΤΙΑ, ΝΑΥΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ, NEWSBOMB, CNN GREECE, GOSSIPTV, QUEEN.GR, ESPRESSO, TLIFE, EΓΩ, ΛΟΙΠΟΝ, ΤΗΛΕΘΕΑΤΗΣ, ΤΗΛΕΡΑΜΑ.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.