Συνάντηση Δ. Καιρίδη με τον Υπουργό Επικρατείας της Ουκρανίας κ. Oleh Nemchinov

 Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Δημήτρης Καιρίδης, συναντήθηκε  με τον Υπουργό Επικρατείας της Ουκρανίας, κ. Oleh Nemchinov, και αντιπροσωπεία της ουκρανικής κυβέρνησης. Τον κ. Nemchinov συνόδευε και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ουκρανίας, κ. Stepan Makhsma.

Ο κ. Nemchinov ενημέρωσε τον Υπουργό για την τρέχουσα κατάσταση στην Ουκρανία και την εξέλιξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Από την πλευρά του, ο κ. Καιρίδης, αφού εξέφρασε τη συμπαράσταση της Ελλάδας στον αγώνα του ουκρανικού λαού, παρουσίασε αναλυτικά την κυβερνητική πολιτική στον τομέα της παροχής προσωρινής προστασίας στους Ουκρανούς πολίτες που φιλοξενούνται σήμερα στην Ελλάδα.

Ο συνολικός αριθμός των εγγεγραμμένων Ουκρανών υπό προσωρινή προστασία ανέρχεται στις 27.000, αλλά ο συνολικός αριθμός Ουκρανών στην Ελλάδα είναι πολύ μεγαλύτερος.

Επίσης, 4.500 Ουκρανοί κάθε ηλικίας συμμετέχουν στο βασικό ενταξιακό πρόγραμμα “HELIOS” του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, το οποίο παρέχει επιδότηση ενοικίου, πρόγραμμα εκμάθησης ελληνικών και επαγγελματικής κατάρτισης και υγειονομική περίθαλψη.

Ο κ. Καιρίδης ανακοίνωσε ότι εντός των προσεχών ημερών θα υπογράψει υπουργική απόφαση για την παράταση του καθεστώτος προσωρινής προστασίας για έναν ακόμα χρόνο, μέχρι τον Μάρτιο του 2025, σύμφωνα με την κεντρική απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο της τροπολογίας που ψηφίστηκε πριν τα Χριστούγεννα, προβλέπεται η δυνατότητα μετάβασης των δικαιούχων προσωρινής προστασίας στο μονιμότερο καθεστώς της νόμιμης μετανάστευσης, εάν και εφόσον το επιθυμούν.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε σε συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα με αναφορές στο δράμα της Μαριούπολης, των κατοίκων της και συνολικά του Ελληνισμού της Αζοφικής. Ο κ. Καιρίδης δεσμεύτηκε ότι το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου θα συνεχίσει να συνδράμει ανθρωπιστικά και με συγκεκριμένες δράσεις στην ανακούφιση του λαού της Ουκρανίας.

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.