Συνάντηση Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη με τον κ. Michael O’Flaherty Διευθυντή του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRA) 

 

 

O Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Πάτροκλου Γεωργιάδη, του Γενικού Γραμματέα Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο Μάνου Λογοθέτη και του Ειδικού Γραμματέα Συντονισμού Εμπλεκομένων Φορέων κ. Ευάγγελο Κωνσταντίνου, υποδέχθηκε σήμερα αντιπροσωπεία του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με επικεφαλής τον Διευθυντή του οργανισμού κ. Michael O’Flaherty.

 

Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο επίσκεψης της αντιπροσωπείας στις δομές των νησιών του Βόρειου Αιγαίου και διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα. Συζητήθηκε η κατάσταση που επικρατεί στις δομές φιλοξενίας και παρουσιάστηκε η πρόοδος που έχει συντελεστεί, αναφορικά με την κατασκευή των νέων κλειστών και ελεγχόμενων κέντρων.

 

Ο κ. O’Flaherty εξήρε το έργο της Ελληνικής Κυβέρνησης ως προς την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των αιτούντων διεθνούς προστασίας, την αποσυμφόρηση των νησιών, την επιτάχυνση των διαδικασιών, καθώς και την προστασία των κοινών ευρωπαϊκών συνόρων.

 

Ο Διευθυντής του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ έκανε ιδιαίτερη μνεία στον πρωτοποριακό μηχανισμό εντοπισμού και καταγραφής ασυνόδευτων ανηλίκων, αλλά και εν γένει στη δράση της Ειδικής Γραμματείας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων ως προς την προστασία της ευάλωτης αυτής ομάδας.

 

Τέλος, αναφέρθηκε στη σημασία της συνέχισης και ενίσχυσης της καλής συνεργασίας ανάμεσα στον Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ και το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και προσέφερε την στήριξη του οργανισμού τόσο μέσω ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών, όσο και με την αποστολή προσωπικού για την ενίσχυση σε επιχειρησιακό επίπεδο των δομών ως προς την διαφύλαξη ευάλωτων ατόμων θυμάτων βίας εξαιτίας του φύλου ή της σεξουαλικής τους ταυτότητας.

 

Από την πλευρά του ο κ. Μηταράκης ευχαρίστησε τον κύριο O’Flaherty και αποδέχθηκε την πρότασή του για περαιτέρω συστηματοποίηση της συνεργασίας με τον Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων.

 

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου τόνισε την απαρέγκλιτη προσήλωση της Ελλάδας στην τήρηση των Διεθνών και Ευρωπαϊκών της υποχρεώσεων. Σημείωσε ωστόσο, ότι παράλληλα με την προστασία των δικαιωμάτων των αιτούντων διεθνή προστασία, η Ευρώπη οφείλει να κάνει μια ουσιαστική στροφή και να επιδείξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον, τόσο σε πρακτικό όσο και σε συμβολικό επίπεδο, στα δικαιώματα των τοπικών κοινωνιών που έχουν επωμιστεί δυσανάλογο βάρος όλα αυτά τα χρόνια.

 

Ο κ. O’Flaherty συμφώνησε με τον κ. Μηταράκη και ανακοίνωσε ότι ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, αντιλαμβανόμενος τη συνθετότητα του ζητήματος, πρόκειται να δημοσιεύσει κατά το προσεχές διάστημα έκθεση για τις επιπτώσεις της μεταναστευτικής κρίσης στα δικαιώματα των τοπικών κοινοτήτων των ακριτικών περιοχών, όπως τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των πιέσεων.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.