Σφαγή της Χίου: Η Περιφερειακή Ενότητα Χίου προχώρησε σε μια σειρά μικρών ντοκιμαντέρ ως ελάχιστο φόρο τιμής και μνήμης

Όπως είναι γνωστό, την δεύτερη Κυριακή μετά το Πάσχα, δηλαδή την Κυριακή των Μυροφόρων, σύμφωνα με το 105/30,9,2010 Προεδρικό Διάταγμα έχει καθιερωθεί να τιμάται η μνήμη των Σφαγών της Χίου, με επετειακές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται από την Περιφερειακή Ενότητα Χίου, σε συνεργασία με άλλους φορείς και Συλλόγους, εναλλάξ ανά έτος, στους μαρτυρικούς τόπους της Μονής Αγίου Μήνα, στον Ανάβατο και στο Μελανιός.

Φέτος, οι συγκυρίες δεν επιτρέπουν να πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις αυτές στον Άγιο Μηνά.

Με την σκέψη ότι τα ιστορικά θλιβερά γεγονότα των Σφαγών της Χίου και της καταστροφής των Ψαρών, οφείλουμε όχι μόνο ως απόγονοι των ηρωικών και μαρτυρικών νησιών μας να κρατάμε άσβεστα στη μνήμη μας, αλλά και να υπενθυμίζουμε ότι το βαρύ τίμημα που πλήρωσαν οι ήρωές μας για τον ξεσηκωμό τους στην Επανάσταση υπήρξε το κομβικό σημείο για την επιτυχή έκβαση του Αγώνα, η Περιφερειακή Ενότητα Χίου προχώρησε σε μια σειρά μικρών ντοκιμαντέρ ως ελάχιστο φόρο τιμής και μνήμης.

Με τον τίτλο «ΣΦΑΓΙΕΣ ΤΗΣ ΧΙΟΥ- 10 λεπτά ιστορία – ενός λεπτού σιγή» με την συνδρομή εθελοντών, επαγγελματιών εικονοληπτών, ερασιτεχνών και φωτογράφων Χίου, των ΜΜΕ, ιδιωτών και Συλλογικών φορέων η Π.Ε. Χίου, δημιούργησε τα ντοκιμαντέρ αυτά με ποικίλη θεματολογία που επεκτείνονται από την προεπαναστατική εποχή, μέχρι και την απήχηση των γεγονότων ανά τον κόσμο, με την επιμέλεια του Γραφείου Δημοσίων Σχέσεων της Π.Ε. Χίου.

Τα ιστορικά γεγονότα καταθέτουν και αναπτύσσουν φιλόλογοι, ιστορικοί, επιστήμονες και ερευνητές των νησιών μας, ενώ παράλληλα υπάρχουν δρώμενα που αναφέρονται στις Σφαγές από το έργο του Στυλιανού Βίου, καθώς και αφηγήσεις από την λογοτεχνία, ενώ αντίστοιχη αναφορά υπάρχει και για τα έργα τέχνης που φιλοτεχνήθηκαν από μεγάλους καλλιτέχνες με έμπνευση από τα τραγικά γεγονότα, καθώς και για τα τεκμήρια της Βιβλιοθήκης  Κοραής.

Τα πρώτα επεισόδια της σειράς του ντοκιμαντέρ έχουν ήδη πραγματοποιηθεί και πρόκειται να προβληθούν σταδιακά, εντός των ημερών, από τα τοπικά κανάλια, τηλεοπτικά και διαδικτυακά, εφόσον το επιθυμούν. Παράλληλα, έχει υπάρξει ενδιαφέρον μετά από σχετικό αίτημά μας να προβληθούν και από εθνικά κανάλια. Καθώς τα γυρίσματα συνεχίζονται και η θεματολογία παραμένει ανοικτή, αφού είναι ανεξάντλητη, υπάρχει η δυνατότητα τόσο σε  ιστορικούς, φιλολόγους και καλλιτέχνες, όσο και σε εικονολήπτες – κινηματογραφιστές να συμβάλουν εθελοντικά στην προσπάθεια μας αυτή που θα θέλαμε αφενός να αποτελέσει ντοκουμέντο και παρακαταθήκη στις μελλοντικές γενιές και αφετέρου να αξιοποιηθεί ποικιλοτρόπως.

Έτσι, οι Σφαγές της Χίου, τα αιματηρά γεγονότα, η καταστροφή των Ψαρών, οι διωγμοί, το δουλεμπόριο και τα μαρτύρια που υπέστησαν οι χριστιανοί κάτοικοι των νησιών μας, που μελετώνται ακόμα, ενέπνευσαν και εμπνέουν λογοτέχνες και καλλιτέχνες μέχρι σήμερα, έρχονται ξανά στην μνήμη μας για να διατρανώσουν το ασυμβίβαστο του πολέμου με τον ανθρωπισμό, που είναι το διαχρονικό ζητούμενο.

Στις δύσκολες εποχές που διανύουμε και τις καταστάσεις που βιώνουμε, η απεικόνιση στους δέκτες μας πλέον, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, των συγκλονιστικών γεγονότων της εποχής της Επανάστασης και του ξεσηκωμού των Χιωτών το 1822, θυμάτων ενός άνισου, αλλά γενναίου αγώνα, ας σηματοδοτήσει το τρίπτυχο «ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ – ΔΕΝ ΞΕΠΟΥΛΩ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΟΥ – ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΙ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ».

      ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΠΟΥΓΔΑΝΟΣ

     ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΧΙΟΥ

 

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.