Σχολιάζοντας την τοπική επικαιρότητα (Νο 21/ 02-10-2020) Του Γιώργου Φωτ. Παπαδόπουλου

*Ο Υπουργός Μετανάστευσης κ. Μηταράκης εδώ και πολύ καιρό έχει αντικαταστήσει από το δημόσιο λόγο του τη φράση «κλείσιμο δομών στα νησιά» με την λέξη «άδειασμα». Έτσι, ενώ στο παρελθόν συνύψωνε με τους νησιώτες το γνωστό πανό, έξω από το γραφείο του τότε Υπουργού Μουζάλα, με την επιγραφή «καμία δομή στα νησιά μας», σήμερα διαρκώς –με πολιτικά τερτίπια και τεχνάσματα – καλλιεργεί τη δημιουργία υπερμεγεθών δομών στα νησιά ενώ χρησιμοποιεί την λέξη «άδειασμα της ΒΙΑΛ». Και, ασφαλώς, ενώ μιλούσε για άδειασμα από πέρυσι για «το καλοκαίρι του 2020», κατόπιν είπε «μέχρι το τέλος του 2020» και σήμερα έρχεται να μας πει «μέχρι το Πάσχα του 2021». Οι συνεχείς παρατάσεις ως προς τη δέσμευση του χρόνου αδειάσματος, ευελπιστούμε να μην φθάσουν μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές, διότι ο πολιτικός πέλεκυς της λαϊκής κρίσης θα είναι δεινός… Μην ξεχνάμε και τις επισκέψεις των “ληστρικών” ΜΑΤ με τις ευλογίες του! Οψόμεθα…!

*Πολλοί συμπολίτες μας επικοινωνούν μαζί μου και με ρωτούν διαρκώς για τη χορήγηση έκτακτων χρηματικών βοηθημάτων από την Πρόνοια του Δήμου Χίου, εάν δηλαδή χορηγούνται πλέον. Επειδή γνωρίζω ότι, πολλοί με διαβάζουν εδώ, απαντώ σε όλους ότι δίνονται και μπορούν, όσοι είναι άποροι ή αδυνατούν να ανταποκριθούν σε κάποιο έκτακτο-σοβαρό περιστατικό τους προέκυψε, να υποβάλλουν αίτηση με τα σχετικά δικαιολογητικά και να λάβουν έκτακτο οικονομικό βοήθημα από το Δήμο Χίου.

*Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη στη Χίο της Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής -για το συντονισμό των εκδηλώσεων τιμής και μνήμης, με αφορμή τα 200 χρόνια από την Εθνική παλιγγενεσία- επανάσταση του 1821- κας Γιάννας Αγγελοπούλου. Αναφορικά με την επίσκεψη αυτή δημοσίευσα εκτενέστερο άρθρο όπου εξέθεσα τις απόψεις μου. Όμως, επειδή, ουκ ολίγοι συμπολίτες μου με ρωτούν γιατί επέμεινα στο γεγονός της λησμονιάς της (ή του Δήμου Χίου) να συναντηθεί και με τον Μητροπολίτη Χίου, έχω να επισημάνω και τα ακόλουθα (επιπλέον των όσων έχω ήδη γράψει):

1) Διότι ο Μητροπολίτης Χίου, εκτός από Θεολόγος είναι και Φιλόλογος με μεγάλη εμπειρία στα ζητήματα αυτά.

2) Διότι ο Μητροπολίτης Χίου είναι Αντιπρόεδρος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητας, που έχει αναλάβει την εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου διοργάνωση εκδηλώσεων.

3) Διότι ο Μητροπολίτης Χίου πρωτοστάτησε και επέτυχε να φέρει στη Χίο και τις δυο Συνοδικές εκδηλώσεις (Θεία Λειτουργία και Ειδικό Συνέδριο) για το 1821.

4) Διότι ο Μητροπολίτης Χίου επελέγη από την Ιερά Σύνοδο να παρουσιάσει τα Πρακτικά του Συνεδρίου για τον Φιλελληνισμό.

5) Διότι ο Μητροπολίτης Χίου, με εκδοθέντα βιβλία, κείμενα και λόγους του, έχει προβάλλει δεόντως τόσο τα της Επαναστάσεως του 1821 όσο και τα της Σφαγής του 1822.

Εάν, λοιπόν, κάποιοι (Επιτροπή ή Δήμος Χίου) θεωρούν ότι δεν έπρεπε να συναντηθεί ο Μητροπολίτης Χίου με την κα Αγγελοπούλου, ίσως του έκαμαν και καλό, διότι με εκείνους που συναντήθηκε η κυρία ήσαν κατά πολύ υποδεέστεροι του Αγίου Χίου!!!

*Κάποτε, σε κάποιο τόπο ήταν ένας νέος που ασχολήθηκε με τα κοινά. Ήταν αγαπητός στον κόσμο, διότι ανάλωνε χρόνο και κόπο για το αντικείμενο που ασχολείτο δίχως προσωπικό όφελος. Έσπασε ο διάβολος το ποδάρι του και οι άθεοι, ρεμπεσκέδες -τότε- κυβερνόντες άλλαξαν τον εκλογικό Νόμο. Έτσι, είχαν δημόσιο λόγο οι ισχνές μειοψηφίες και δεν είχαν λόγο αυτοί που ο κόσμος επιβράβευε δια της ισχύος της ψήφου του. Ο νέος, καίτοι του προτάθηκε από 2-3 συνδυασμούς να κατεβεί μαζί τους υποψήφιος, επέλεξε αυτόν που η συνείδησή του κέλευε. Εδέησε ο λαός και εξελέγη η παράταξη που κατέβηκε. Όμως, φεύ, ο Νόμος έμπασε τους μικρότερους στη λαϊκή προτίμηση μέσα κι άφησε τους μεγαλύτερους έξω. Πάει καλά… Περνά ο καιρός και δεν έφτανε μόνο αυτό, αλλά κατέλαβαν και υψηλές θέσεις εκείνοι που του είχαν προτείνει να πάει μαζί τους και δεν πήγε, επιλέγοντας την παράταξη που τελικώς εκέρδισε τις εκλογές. Εκεί, πια, είναι να βγαίνεις από τα ρούχα σου… Και σαν να μην έφταναν αυτά, του προτάθηκαν θέσεις που γνώριζαν ότι δεν γίνεται να πάει ή ότι δεν εξαρτάτο μόνο από τον προτείνοντα εάν θα πάει… !!! Και σας ρωτώ, υπάρχει νοήμων άνθρωπος, νέος και ορεξάτος για προσφορά, να πλησιάσει ξανά κοντά, βλέποντας όλα τούτα; Οποιαδήποτε ομοιότης όλων τούτων με πρόσωπα και πράγματα του τόπου μας, δυστυχώς, δεν είναι τυχαία!!!

* Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, αναφέρει σε κάποιο λόγο του: «Ευτυχώς που υπάρχει ο θάνατος, ίνα μη το κακόν αθάνατον γένηται». Ευτυχώς που υπάρχει ο θάνατος και το κακό (δηλαδή οι άνθρωποι που προξενούν το κακό) δεν είναι αθάνατο.

Κατά τον ίδιο συλλογισμό, δεν μπορώ παρά να αναφωνήσω: «Ευτυχώς, που σε λίγα χρόνια θα ξαναγίνουν εκλογές». Και πολλοί θα επιστρέψουν εκεί που ήσαν…!!!

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.