ΣΧΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ (Νο 53/ 29-12-2021) Του Γιώργου Φωτ. Παπαδόπουλου

 

*Στο προσκήνιο είναι και πάλι το ζήτημα της δημιουργίας υπερδομής προσφύγων και μεταναστών, στην περιοχή του Θόλους αυτή τη φορά. Μα, καλά, τι δεν καταλαβαίνουν οι ιθύνοντες σε κεντρικό επίπεδο; Ο αρμόδιος Υπουργός, που τυγχάνει και βουλευτής του νομού μας, δεν αντιλαμβάνεται τι επιζητεί ο λαός που τον εξέλεξε να τον εκπροσωπεί στη Βουλή; Ποιον τελικά εκφράζει, τον λαό που τον εξέλεξε ή κάποιον άλλον που εμείς δεν γνωρίζουμε; Έχει αποφανθεί και το Περιφερειακό και το Δημοτικό Συμβούλιο περί του θέματος, μάλιστα κατ΄ επανάληψη. Δεν επιθυμεί ο τοπικός πληθυσμός την κατασκευή καμίας υπερδομής, παρά μόνον μιας δομής χωρητικότητας 500 ατόμων αποκλειστικά και μόνο για την καταγραφή και ταυτοποίηση των μεταναστών και πέραν τούτου ουδέν. Εάν οι κυβερνώντες δεν το αντιλαμβάνονται, θα τους το καταστήσει σαφές ο λαός της Χίου !

*Με μεγάλο στόμφο αυτοβαυκαλίζονται ορισμένοι κυβερνόντες και αυτοεπαινούνται, ενώ κατ΄ουσίαν αναμασούν ζητήματα του παρελθόντος που οι (αχρηστότεροι παντός άλλου) προκάτοχοί τους είχαν οδηγήσει σε τέλμα αδράνειας ! Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι, διαρκώς θα μας ΄΄βομβαρδίζουν΄΄ επικοινωνιακά με τα ίδια και τα ίδια ! Βαρεθήκαμε να ακούμε διαρκώς εξαγγελίες και ανακοινώσεις άνευ περιεχομένου. Το σοβαρότερο όλων που είναι το φράγμα <<Κόρης γεφύρι>> βλέπουμε να μην προχωρά και ουδεμία ουσιαστική παρέμβαση και προώθησή του να γίνεται από πλευράς κυβέρνησης και Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Δεν πειράζει, όπως λέει και ο ποιητής: <<ο χρόνος εγγύς και ο λαός μνησθήσεται>> !

*Εξυπακούεται ότι, ενώνουμε τη φωνή μας με όσους αντιτίθενται στη δημιουργία δομών στο νησί και στηρίζουμε τη δράση της Συντονιστικής Επιτροπής απέναντι στα όσα σχεδιάζει η κυβέρνηση ενάντια στη λαϊκή βούληση των νησιωτών. Τα ΄΄ετσιθελικά΄΄ σχέδια του ΄΄Μαυρογιαλούρου΄΄ δεν θα περάσουν !

*Στο χωριό μου, όταν κάποιος προκρίνει τα μέλλοντα δίχως να έχει ασφαλείς πληροφορίες, του λένε τη φράση <<πριν το βούδι το σκοινί>> ή <<ακόμη δεν τον είδαμε, Γιάννη τον εβαφτίσαμε>> ! Αυτό μου θύμισε η πρόσφατη κουβέντα περί μείωσης των βουλευτικών εδρών στο Νομό μας, λόγω της αντίστοιχης μείωσης πληθυσμού. Και διερωτώμαι πως προέκυψε αυτή η θεωρία, τη στιγμή που (όταν ξεκίνησε η όλη συζήτηση) ούτε καν η ηλεκτρονική απογραφή του πληθυσμού της χώρας είχε ολοκληρωθεί, πολύ δε περισσότερο η δια ζώσης-κατ΄οίκον (όπου και η μεγαλύτερη -σε ποσοστό επιλογής των πολιτών- στην ύπαιθρο και τα νησιά μας). Ασφαλώς, θα πει κάποιος, εάν για την εξασφάλιση βουλευτικών εδρών, το μοναδικό κριτήριο είναι το αριθμητικό μέγεθος του πληθυσμού σε μια περιφέρεια, τότε θα μειωθούν αυτές. Ρωτώ εγώ, είναι αυτό το μοναδικό κριτήριο ή μια κυβέρνηση που στα λόγια ενδιαφέρεται για τους πολίτες-κατοίκους των παραμεθόριων και δυσπρόσιτων περιοχών, τίθενται και ζητήματα έμπρακτης στήριξης και ικανής εκπροσώπησης τους στο ανώτατο συλλογικό όργανο λήψης αποφάσεων της χώρας (Βουλή); <<Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα>> ! Τώρα θα αποδείξει η κυβέρνηση εάν στέκεται δίπλα στους νησιώτες και τις ακριτικές περιοχές ή όχι ! Στο προσφυγικό, πάντως, παρά τις όποιες θετικές παρεμβάσεις έχουν γίνει και είναι αρκετές, βλέπουμε να επιθυμεί τη δημιουργία δομών στα νησιά, οδηγώντας τα σε μακροχρόνιο τέλμα, σημειώνοντας ασυνέπεια λόγων (προεκλογικά) και πράξεων (μετεκλογικά). Για να δούμε τι θα γίνει ! Θα επιβεβαιωθούν ή θα διαψευστούν οι ΄΄Κασσάνδρες΄΄ που λένε ότι, στο τέλος θα μας χρεώσουν τον πληθυσμό των προσφύγων στα νησιά για να εισπράττουν οι τοπικές κοινωνίες επιπλέον χρηματοδοτήσεις και να σώσουν οι υποψήφιοι-πολιτευτές μας τις βουλευτικές τους έδρες; Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν !

*Πολλά, επίσης, ακούστηκαν για τον υπό διερεύνηση δρόμο παράκαμψης του Βροντάδου. Έναν δρόμο που θα ενώνει τον περιφερειακό της πόλεως Χίου (στο ύψος άνω των Λιβαδίων με την δεύτερη στροφή του Αίπους). Θα πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι σε κάτι. Τίποτε δεν γίνεται εάν δεν το θέλει ο λαός. Γι΄αυτό πολύ ορθά έπραξε η Περιφέρεια και συγκάλεσε συγκέντρωση των ενδιαφερομένων για το ζήτημα -παρουσία του πάντοτε δραστήριου κ. Περιφερειάρχη- και ζήτησε τις απόψεις του Τ.Σ. Βροντάδου, του Δήμου, των κατοίκων. Θεωρώ ότι είναι μια σωστή κίνηση, που εάν υλοποιηθεί, θα βοηθήσει τα μέγιστα στην απρόσκοπτη διέλευση και αποσυμφόρηση του οδικού δικτύου στο ύψος του Αγ. Γεωργίου Βροντάδου, Γεμέλιδου, Αγ. Μακαρίου, κλπ. Βέβαια, αρκεί να εξασφαλίζονται οι προϋποθέσεις που τέθηκαν (διασφάλιση υδάτινων πόρων Κλειδούς, αποζημιώσεις, κλπ) και που αυτές θα καταδειχθούν μέσα από την εκπόνηση μιας σοβαρής και πλήρως ολοκληρωμένης μελέτης, όπου θα εκπονήσουν ειδήμονες μεταξύ των οποίων και υδρογεωλόγοι. Το έργο αυτό θα ήταν ιδανικό να συνδυαστεί με μια φιλική στο περιβάλλον ανάπλαση του χώρου πέρα και πάνω από την Κλειδού, όπου πεζοπορικές διαδρομές θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα εξαιρετικά ελκυστικό περιβάλλον για περιπατητές, περιοίκους, επισκέπτες και μαθητές σχολείων. Πάντοτε με τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας του Βροντάδου. Γνωρίζω ότι, μια τέτοια σκέψη υπάρχει από πλευράς Περιφέρειας και ο κ. Περιφερειάρχης διάκειται θετικά.

Θυμάμαι, όταν ο αείμνηστος νομάρχης Γιώργος Καλουτάς κατασκεύασε το σύγχρονο οδικό δίκτυο στο νησί μας, προ εικοσαετίας. Αντιδράσεις επί αντιδράσεων. Υπάρχει σήμερα ένας νοήμων άνθρωπος που επιθυμεί να είχαμε το προηγούμενο; Δεν νομίζω. Δεύτερο παράδειγμα: Όταν ήταν Δήμαρχος Χίου ο Μάρκος Μεννής (2003-2006) και πεζοδρόμησε το κέντρο της Απλωταριάς, επέκτεινε (τριπλασίασε) τα πεζοδρόμια σε Βενιζέλου, Ροδοκανάκη, Μητρόπολη, κ.α., ΄΄πέσανε όλοι να τον φάνε΄΄ ! (ακόμη και πολλοί καταστηματάρχες που στάθμευαν τα δικά τους αυτοκίνητα έξω από το μαγαζί τους, αδύναμοι να αντιληφθούν ότι έτσι έδιωχναν τους πελάτες τους, αφού οι τελευταίοι δεν έβρισκαν να παρκάρουν για λίγη ώρα και να εξυπηρετηθούν). Όμως ο Μεννής δικαιώθηκε ! Διότι δεν πέρασαν 4-5 χρόνια και όσοι αντιδρούσαν ζητούσαν κατόπιν να μεγαλώσουν τα πεζοδρόμια και έξω από τα δικά τους καταστήματα, μιας και έβλεπαν ότι, όπου το πεζοδρόμιο μεγάλωνε, η κίνηση των πελατών και των πεζών αυξανόταν ! Έτσι είναι πάντα, ότι πας να κάνεις βρίσκεις ΄΄τοίχο΄΄ διότι κάθε πράγμα θέλει τον βαθμό ΄΄ωρίμασής΄΄ του ! Δεν αποδέχεται εύκολα ο άνθρωπος τα πάντα ! Μετά από 5-10 χρόνια, οπότε και η κατάσταση στο Βροντάδο θα είναι ανυπόφορη, οι ίδιοι οι περίοικοι των στενών δρόμων θα ζητούν την παράκαμψη ! Βέβαια, υπάρχει και μια ακόμη λύση: Η απαγόρευση στάθμευσης -τελείως, εκατέρωθεν του ήδη πολύ στενού οδικού δικτύου- από τα Λειβάδια μέχρι και το Γεμέλιδο, αλλά θα πρέπει να πει κάποιος και σε όλους αυτούς τους ανθρώπους (εκατοντάδες οικίες) που να πάνε τα αυτοκίνητά τους ! Γι΄ αυτό ας πρυτανεύσει η λογική και με εμπεριστατωμένη έρευνα και μελέτη, αλλά και σοβαρό διάλογο, ας βρεθεί η δέουσα λύση και η ενδεδειγμένη πρόταση, ώστε η παράκαμψη να γίνει ! Οφείλουμε να πηγαίνουμε μπροστά και όχι πίσω !

*Μιας και ο λόγος για στάθμευση οχημάτων, κλπ., να πω ότι, πολύ σωστά έπραξαν οι αρμόδιοι και εντατικοποίησαν τους ελέγχους των παράνομων σταθμεύσεων πέριξ του δημοτικού κήπου. Εάν κάποιοι αντιληφθούν ότι δεν υπάρχει έλεγχος, δεν διστάζουν να διπλό(ή/και τριπλό)παρκάρουν -ακόμη και προσωρινά- δημιουργώντας το αδιαχώρητο, ειδικά τις ημέρες που θα βρέξει ή έστω ψιχαλίσει ! Επίσης, θεωρώ απαραίτητο να γνωστοποιήσει ο Δήμος εάν ισχύει ή όχι η ελεγχόμενη στάθμευση πέριξ του κήπου διότι κάποιοι, σε καθημερινή βάση, παρκάρουν τα αυτοκίνητά τους στις 8 το πρωί και τα παίρνουν στις 3 το μεσημέρι, αποστερώντας δεκάδες θέσεις στους πολίτες που επιθυμούν να εξυπηρετηθούν στην παρακείμενη αγορά ή τα ιατρεία για 1 ή 2 ώρες. Νομίζω ότι, αυτό πρέπει να διευθετηθεί σύντομα !

*Τις τελευταίες εβδομάδες προέκυψε να αποταθώ 2 φορές σε εταιρίες ταχυμεταφορών (Courier), προκειμένου να αποστείλω μικρούς φακέλους αλληλογραφίας είτε στην Αθήνα είτε στα γειτονικά νησιά (Μυτιλήνη & Σάμο). Καταρχάς, για ένα φάκελο αλληλογραφίας (με περιεχόμενο έως 20 γραμμάρια) που στα ΕΛΤΑ θα έδινα 0,90 Ευρώ απλό ή 4,40 Ευρώ συστημένο, στην Courier μου ζήτησαν 11 Ευρώ ! Επίσης, ενώ στα ΕΛΤΑ παραδίδεται σε 3 εργάσιμες ημέρες (ή το πολύ 4) η courier και τις 2 φορές το παρέδωσε στις 6 ημέρες ! Επιπλέον, άλλοι πάλι, τις περισσότερες φορές δεν τα πηγαίνουν κατ΄ οίκον, αλλά στέλνουν μηνύματα στους παραλήπτες να περάσουν να τα πάρουν εκείνοι, ενώ υπάρχει χρέωση του αποστολέα για κατ΄ οίκον παράδοση !

Απορώ και εξίσταμαι, με τον τρόπο που λειτουργούν κάποιες courier ! Θα πηγαίνει -πλέον- κανένας σε λίγα χρόνια για αποστολή μικρών δεμάτων και επιστολών ή μόνο για ΄΄μετακομίσεις΄΄; Κακώς, κάκιστα, οι τελευταίες κυβερνήσεις απαξίωσαν τα ΕΛΤΑ, που ήταν η μόνη φτηνή και εξυπηρετικότατη υπηρεσία μεταφορών και επικοινωνιών για τον απλό λαό απ΄ άκρη σ΄ άκρη στην Ελλάδα, προφανώς για να τα ιδιωτικοποιήσουν και να τα μετατρέψουν σε άλλη μια κακέκτυπη courier ! Δυστυχώς, οι κυβερνώντες την Ελλάδα μας, μέρα με την ημέρα συρρικνώνουν τις (εν τοις πράγμασιν) παρεχόμενες υπηρεσίες προς τον ευάλωτο και τον απομακρυσμένο πολίτη, νομίζοντας ότι το διαδίκτυο ή οι οπτικές ίνες θα σώσουν τον απλό πολίτη, λησμονώντας τα χωριά, τους οικισμούς, την ύπαιθρό της !

 

*Νομίζω ότι, δυο συγκεκριμένες εταιρείες-πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας (που δεν θέλω να τις αναφέρω δημόσια, αλλά εάν συνεχίσουν το ίδιο ΄΄βιολί΄΄ θα το κάνω προσεχώς), έχουν αποθρασυνθεί τελείως ! Ενοχλούν με σωρεία τηλεφωνημάτων, μάλιστα σε ώρες κοινής ησυχίας, σε κινητά και σταθερά τηλέφωνα, προτείνοντας συνεργασία για τη σύναψη σύμβασης παροχής ηλεκτρικής ενέργειας (νέο τέχνασμα διάλυσης της ΔΕΗ από τους κυβερνώντες, πρώην και νυν), μη σεβόμενοι τίποτε. Τουλάχιστον 30 φορές με έχει καλέσει συγκεκριμένη εταιρία και αφού διαπιστώνει ότι δεν επιθυμώ τη συνεργασία μαζί της, εξακολουθεί να ενοχλεί κόσμο και κοσμάκη… Νομίζω ότι, ήλθε η ώρα, οι καταναλωτές που βιώνουν αντίστοιχες καταστάσεις να ενωθούμε και να ξεκινήσουν οι μηνύσεις και οι ανάλογες αγωγές αποζημίωσης … Η νομοθεσία είναι σαφής ! Όταν κληθούν να πληρώσουν θα αντιληφθούν πλήρως τι πραγματικά συμβαίνει !

*Με τούτα και με κείνα φθάσαμε στο τέλος του άρθρου αλλά και στο τέλος της χρονιάς. Σε λίγες εβδομάδες και πάλι μαζί, με νέα επικαιρότητα ! Καλή κι ευλογημένη νέα χρονιά να έχουμε ! Το 2022 να διώξει τον ΄΄τρισκατάρατο΄΄ κορονοιό και να λυτρώσει την ανθρωπότητα από τα δεινά του !-

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.