Θόλος… ώρα μηδέν!!!

 

Το θέμα της νέας δομής στο Θόλος κυριάρχησε στην εκπομπή “Καλημέρα με τον Αντ1 Αιγαίου” της Τετάρτης 29 Δεκεμβρίου όπου δηλώσεις έκαναν: Ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου κος Παντελής Βρουλής, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, κος Γιάννης Ξενάκης και ο επικεφαλής της ΛΑΣ Δήμου Χίου κος Μάρκος Σκούφαλος.

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου κος Παντελής Βρουλής είπε ότι είναι υποχρεωμένος να ακολουθήσει τις αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου για το θέμα, που κάνουν λόγο για μια δομή μικρή στην οποία να γίνεται καταγραφή και ταυτοποίηση και μετά να φεύγουν από τα νησιά. Θεωρεί ότι η κεντρική Κυβέρνηση έπρεπε να διαβουλευθεί περισσότερο και όχι αρχές Ιανουαρίου να φέρνει ξαφνικά τις μπουλντόζες ώστε να κάνει αυτή την μεγάλη δομή διαταράσσοντας για πάντα το περιβάλλον στην περιοχή. Νομίζει δε, ότι με αυτή την άποψη συντάσσεται ένα μεγάλο τμήμα της Χιακής κοινωνίας και απόδειξη είναι ότι όταν κάποια στιγμή είχε μιλήσει για την αναγκαιότητα δημιουργίας της δομής καραντίνας στην Λευκωνιά, «έπεσαν να τον φάνε».

Ο κος Βρουλής ζήτησε από τους Χιώτες ψυχραιμία και διάλογο. Όπως χαρακτηριστικά είπε: «…να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με λογική και συζήτηση ώστε να λύσουμε τα προβλήματα»

 

Στο θέμα τοποθετήθηκε και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, κος Γιάννης Ξενάκης ο οποίος είπε ότι το Δημόσιο έχει στην Χίο λίγες εκτάσεις στην ιδιοκτησία του και από αυτές οι περισσότερες είναι δασικές. «Μας είχε ζητηθεί να υποδείξουμε χώρους. Η Δημοτική Αρχή το έκανε δύο φορές, μία στις Μπαμπακιές και μία στο 18 αλλά ακολούθησαν τα γνωστά…»

Ανέφερε επίσης την συμφωνία Ευρώπης-Τουρκίας και ότι για να πάρει πίσω η Τουρκία αυτούς στους οποίους δεν δόθηκε άσυλο πρέπει να έχουν μπει από τα Νησιά αλλά ευτυχώς τα πράγματα έχουν βελτιωθεί πολύ όσον αφορά τον αριθμό των προσφύγων και μεταναστών στα νησιά μας.

Η περίφραξη στην περιοχή του Θόλους δεν μπορεί να γίνει γιατί θα ήταν παράνομη αφού είναι χορτολιβαδική έκταση και απαγορεύεται από τον νόμο. Επίσης δεν μπορεί να εκδοθεί άδεια μικρής κλίμακας γιατί υπάρχουν εκεί παράνομα κτίσματα.

Για τις νομικές διαδικασίες δήλωσε ότι υπάρχει μια διαμάχη ανάμεσα στον Δήμο και το Κράτος η οποία δεν έχει τελεσιδικήσει ενώ ταυτόχρονα ο Δήμος έχει κάνει κάποια ασφαλιστικά μέτρα.

Ο κος Ξενάκης τόνισε την αναγκαιότητα της δημιουργίας μιας νέας δομής ώστε να θωρακιστούν τα Νησιά απέναντι στον ενδεχόμενο μιας νέας μεταναστευτικής κρίσης, που… ενώ τώρα δεν υπάρχει στον ορίζοντα, αφού γίνεται καλή φύλαξη των συνόρων, αλλά που ποτέ δεν ξέρεις τι θα φέρει το μέλλον και αναρωτήθηκε: «… τότε που θα τους βάλουμε; Θα είναι και πάλι στην Πλατεία και στο Κήπο;»

 

Για το ίδιο θέμα τοποθετήθηκε και ο επικεφαλής της ΛΑΣ Δήμου Χίου κος Μάρκος ο οποίος κατηγόρησε την Κυβέρνηση και τον καπιταλισμό για  βαρβαρότητα και ότι θα μετατρέψουν τις μέρες χαράς των Χριστουγέννων σε Μεγαλοβδομάδα στέλνοντας τον «εθνικό τους εργολάβο» να ανοίξει δουλειές, μάλιστα σε μια περιοχή που ανήκει στον Δήμο Χίου και εν μέσο μιας δικαστικής διαμάχης που δεν έχει τελεσιδικήσει ακόμη.

«Το δίκαιο είναι με το μέρος μας και θα το διεκδικήσουμε για μια ακόμη φορά, όπως κάναμε και στο Αίπος.» δήλωσε εμφατικά και πρόσθεσε ότι «Δεν έχουμε τίποτα εναντίον των απελπισμένων που εγκαταλείπουν τις χώρες τους λόγω πολέμων ή οικονομικών καταστροφών. Θέλουμε αυτούς τους ανθρώπους να κάνουν αίτηση ασύλου στις χώρες προορισμού και να μην παραμένουν στα Νησιά μας τα οποία δεν θέλουμε να γίνουν αποθήκες ψυχών.

Αν δουλεύουν ρολόι τα μέτρα φύλαξης των συνόρων όπως λένε, τότε γιατί θέλουν τις νέες δομές;»

 

 

 

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.