ΣΧΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ (Νο 69 / 15-06-2022) Του Γιώργου Φωτ. Παπαδόπουλου

 

*Δεν  πέρασαν παρά μόλις λίγες ημέρες, από την επίσκεψη στη Χίο, του Υπουργού Υγείας κ. Πλεύρη, ότε και παρουσιάστηκαν -για μια ακόμη φορά- η ελλιπής στελέχωση και ο ανεπαρκής εξοπλισμός του Νοσοκομείου. Έχουμε πει και άλλοτε ότι, το ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό του Νοσοκομείου μας είναι εκ των πλέον αρίστων των περιφερειακών νοσοκομείων της χώρας, όμως δίχως στελέχωση και επαρκή εξοπλισμό δεν μπορεί να υπάρξει ποιότητα στις παρεχόμενες υπηρεσίες γενικότερα. Άραγε, όσοι είχαν την ΄΄φαεινή ιδέα΄΄ της κομματικής επίσκεψης στη Χίο του κ. Υπουργού και των συνοδών βουλευτών του, δεν ήξεραν, δεν ρώταγαν; Τι τον έφεραν να δει το δικαστικό…μέγαρο και την ΒΙΑΛ…, όταν το Νοσοκομείο έχει πληθώρα εκκρεμών ζητημάτων ανεπίλυτων και περί τούτων ουδεμία άμεση διευθέτηση επήλθε; Όσοι εκ των κ.κ. αιρετών της Χίου τον συνάντησαν έθεσαν τα ζητήματα υγείας, που απασχολούν τους μόνιμους κατοίκους του νησιού; Ή απλά συναντήθηκαν για να φωτογραφηθούν μαζί του;

 

*Μιας δε και ο λόγος περί του νοσοκομείου, να πω και πάλι ότι, περπάταγα χθες σε δύο κεντρικές οδούς της πόλης μας, στην Ελευθ. Βενιζέλου και στην Μιχ. Λιβανού. Και στις δύο, έχουν κλείσει τα πεζοδρόμια που βρίσκονται έξω από δύο ακίνητα ιδιοκτησίας του Νοσοκομείου (πρώην ΄΄Κοκκάλειο΄΄ Μαιευτήριο στην Μιχ. Λιβανού το ένα – κτίριο στη συμβολή των οδών Ελευθ. Βενιζέλου και Ψυχάρη το άλλο), με αποτέλεσμα οι πεζοί να υποχρεώνονται να περπατούν μέσα στον πολυσύχναστο (από διερχόμενα τροχοφόρα) δρόμο. Επίσης, αδυνατούν να διέλθουν τόσο μητέρες με καρότσια όσο και άτομα με αναπηρικό αμαξίδιο. Τούτο ισχύει εδώ και δυο χρόνια τουλάχιστον. Θα αρθεί ποτέ η επικινδυνότητα των κτιρίων, ώστε να αποδοθούν τα πεζοδρόμια στους πεζούς; Εάν ήταν ιδιώτης ο ιδιοκτήτης των ακινήτων, θα τον είχε χρεώσει ο δήμος με τα ανάλογα τέλη δέσμευσης των τετραγωνικών του κλειστού πεζοδρομίου ! Το ζήτημα δεν είναι αυτό, αλλά να παραδοθούν τα πεζοδρόμια στους πεζούς, χάριν των οποίων και κατασκευάστηκαν από τον Δήμο πριν 17 χρόνια στο σημερινό τους μήκος και πλάτος.

 

*Διαβάσαμε για την δρομολόγηση πλοίου από το λιμάνι του Λαυρίου στο λιμάνι των Μεστών. Όμως, το δρομολογηθέν πλοίο λίγες ημέρες κατόπιν παρουσίασε βλάβη και δεν είναι η πρώτη φορά που τούτο συμβαίνει με το εν λόγω πλοίο, με τα παράπονα των επιβατών να καταγράφονται σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης τον τελευταίο καιρό. Εάν θέλεις να αναβαθμίσεις ένα δρομολόγιο αφενός δρομολογείς ένα ελκυστικό για τους επιβάτες πλοίο και αφετέρου μετατρέπεις το λιμάνι προορισμού σε ισότιμη εναλλακτική πύλη εισόδου-εξόδου του νησιού από θαλάσσης. Δηλαδή, εάν πραγματικά θέλουμε να μιλήσουμε για ανάπτυξη της Χίου και αποκέντρωση, θα πρέπει από τις 6 ημέρες της εβδομάδας (που φεύγει αλλά και έρχεται πλοίο στη Χίο από και προς την Αττική), να έχουμε τα 3 δρομολόγια στον λιμένα Μεστών υποχρεωτικά. Αλλά, αυτό απαιτεί και τα εξής, που πρέπει να επιληφθούν οι αυτοδιοικητικοί μας, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο και το Λιμενικό Ταμείο: α). τα δρομολόγια να έχουν το ωράριο που έχουν αυτά που ελλιμενίζονται στο λιμάνι της Χίου (και όχι άφιξη ή αναχώρηση στις 2 ή στις 3 ή στις 4 τη νύχτα, όπου στα Μεστά πάνε μόνο οι … κουκουβάγιες !), β). να υπάρχει οπωσδήποτε δρομολόγιο με πούλμαν, αυτές τις 3 φορές εβδομαδιαίως, ακόμη και επιδοτούμενο στην αρχή, για την εξυπηρέτηση των απλών πολιτών που δεν διαθέτουν μεταφορικό μέσο, γ). να υπάρχει στα Μεστά ένας αξιοπρεπής χώρος ολιγόωρης παραμονής (με κλιματισμό, αναψυκτήριο, WiFi και W.C. με συνεχή καθαριότητα- όπως είχε οραματιστεί για το λιμάνι της Χίου ο αείμνηστος Νομάρχης Γιώργος Καλουτάς και ποτέ δεν λειτούργησε για τον σκοπό που δημιουργήθηκε σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό του) και δ). να υπάρχει χώρος στάθμευσης οχημάτων.

Εάν θέλει κάποιος να πάμε ακόμη παραπέρα, θα μπορούσε να υπάρξει και παράρτημα του Τελωνείου (πύλη Σέγκεν), ώστε να έρχονται και σκάφη εκτός Ελλάδος (αυτό μου φαντάζει μακρινό όνειρο, αφού δεν είμαστε ικανοί να φτιάξουμε ούτε τα απολύτως εύκολα και απαραίτητα !!!). Έτσι μιλάμε για ανάπτυξη χειροπιαστά, δίχως πολλές βαρύγδουπες εξαγγελίες ! Εάν έχει κάποιος τη βούληση, αυτό μέσα σε ένα χρόνο γίνεται ! Υπάρχει τέτοια βούληση;

 

*Διαχρονικά, την εκκλησιαστική αλλά και την σχολική περιουσία (κινητή και ακίνητη), όποιος πήγε να πειράξει, δεν είχε καλό τέλος…! Αναμένουμε να δούμε τι θα γίνει με το ζήτημα του Θόλους, όπου ΄΄φαεινοί φωστήρες΄΄ της τοπικής πολιτικής σκηνής ήλθαν να αμφισβητήσουν την σχολική περιουσία έπειτα από 37 χρόνια κατοχής του Δήμου και 150 ετών ιδιοκτησίας της πρώην Σχολικής Εφορείας. Για να δούμε, θα υπερασπίσουν τα σχολεία την σχολική περιουσία; Αναμένω να ιδώ τι θα πράξουν: Δημοτική Επιτροπή Παιδείας, Σχολικές Επιτροπές, Δ/νσεις Εκπ/σης, Συνδικαλιστικά Όργανα εκπαιδευτικών, Σύλλογοι & Ένωση Γονέων, μαθητές και κάτοικοι-πολίτες, σε περίπτωση που χρειαστεί !

 

*Όλο και πλησιάζει ο καιρός των ΄΄εκπλήξεων΄΄, αναφορικά με τις προσεχείς εθνικές αλλά και αυτοδιοικητικές εκλογές.  Καθημερινά γινόμαστε δέκτες πολλών (και εν πολλοίς άγνωστων, ακόμη και σε πολλούς αιρετούς) ειδήσεων, όπου ονόματα ΄΄δίνουν και παίρνουν΄΄. Βέβαια, ο θυμόσοφος λαός μας λέει ότι <<στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό>> ! Κι από ότι φαίνεται έχει συσπειρωθεί μια τεράστια ομάδα ισχυρών (πολιτικά) ανθρώπων που έχουν συναποφασίσει να ΄΄ξυρίσουν κόντρα΄΄ τους δυο ΄΄γαμπρούς΄΄ που δεν λένε να αντιληφθούν ότι στον πολιτικό βίο όλα έχουν αρχή και τέλος και ότι <<φάε και μην παραφάς>> (δηλαδή γεύτηκες πολλή εξουσία επί σειρά ετών και ήλθε η ώρα σου να φύγεις πια… !!!). Ένα μικρό ΄΄σοκ΄΄ θα υποστούν αρκετοί σε κανένα εξάμηνο όταν -σύμφωνα με την ισχύουσα σήμερα Νομοθεσία- όσοι πολίτες (μη αιρετοί) κατέχουν θέσεις Προέδρων Νομικών Προσώπων, Οργανισμών, Επιχειρήσεων, Ειδικών Συμβούλων (έμμισθων ή άμισθων), συμβασιούχων εργασίας ή παροχής υπηρεσιών, κλπ. και θέλουν να είναι υποψήφιοι στην τοπική Αυτοδιοίκηση, θα πρέπει να έχουν παραιτηθεί από τις θέσεις αυτές έως 31-12-2021 (η όλη διαδικασία θα πρέπει να ξεκινήσει το αργότερο στα μέσα Νοεμβρίου). Θα ακολουθήσουν ΄΄γλέντια΄΄… !!! Παραπάνω δεν λέμε, γιατί ξέρουμε αρκετά για κάποιες ΄΄σκάντζα βάρδιες΄΄ αλλά δεσμευόμαστε… !

 

*Παρατηρώ, τον τελευταίο μήνα στα ΜΜΕ ότι, οι διασωληνομένοι λόγω κορονοιού, είναι σε ποσοστό 45% ανεμβολίαστοι και σε ποσοστό 55% εμβολιασμένοι. Θα περίμενε κανείς το αντίθετο. Μπορεί κανείς να μας πει τελικά τι συμβαίνει;

 

*Η επίσκεψη Πλεύρη, στο Κέντρο Έρευνας Μαστίχας της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, στάθηκε αφορμή να δούμε στον τοπικό Τύπο, τις σύγχρονες εγκαταστάσεις που δημιουργήθηκαν εκεί. Το Κέντρο Έρευνας Μαστίχας της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, τελεί υπό την Προεδρία του κ. Κώστα Γανιάρη (πρώην Αντιπεριφερειάρχη Χίου και επί σειρά ετών Προέδρου της ΕΜΧ). Οι εν λόγω κτιριακές εγκαταστάσεις θεωρώ ότι, πρέπει να φέρουν το όνομα του ιδρυτή της ΕΜΧ, αειμνήστου Ιατρού Γιώργη Σταγκούλη, ο οποίος καταγόταν από την Καλλιμασιά και ο τάφος του ευρίσκεται στο δημοτικό κοιμητήριο του χωριού.  Ο Γεώργιος Σταγκούλης κατόρθωσε, το έτος 1938, να ιδρύσει την  Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου, κάτω από πολύ αντίξοες για την εποχή συνθήκες και περίσωσε στο διηνεκές την αξιοπρέπεια των μαστιχοπαραγωγών, αλλά και την μοναδικότητα στον τρόπο διάθεσης της χιώτικης μαστίχας ως εγχώριου προϊόντος. Πέτυχε να συστήσει την Ένωση, με αναγκαστικό συνεταιρισμό παραγωγών που, δια Νόμου (1930/1938), είχε ως εξής: «Προς τον σκοπόν της προστασίας της μαστίχης Χίου δια της συστηματοποιήσεως της παραγωγής, της συγκεντρώσεως, της συσκευασίας, της επεξεργασίας και της από κοινού διαθέσεως αυτής επιβάλλεται δια του παρόντος η αναγκαστική συνεταιριστική οργάνωσις πάντων των μαστιχοπαραγωγών Χίου».
Η λειτουργία της ΕΜΧ άρχισε ένα χρόνο μετά τη δημοσίευση του σχετικού Νόμου, δηλαδή το 1939. Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο απαρτίστηκε από τους Γ. Σταγκούλη ως πρόεδρο, Γ. Θεοτοκά ως αντιπρόεδρο, Ι. Γεώργαλο, Κιμ. Πυργάρη, Ιακ. Αμύγδαλο, Μ. Τριαντάφυλλο ως μέλη, και Ι. Κουφοπαντελή, Χρ. Σπαρούνη και Κ. Γιάνναρη ως μόνιμα μέλη. Προσωπικά, σεμνύνομαι διότι συνιδρυτής και πρώτος αντιπρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών ήταν ο επιστήθιος φίλος του Γεωργίου Σταγκούλη (και παππούς μου, εκ μητρός), ιατρός Γεώργιος Ηλ. Θεοτοκάς από το Πυργί της Χίου.

Επίσης, σεμνύνομαι διότι, ως Αντιδήμαρχος Παιδείας, το έτος 2006 (επί δημοτικής Αρχής Μεννή στο Δήμο Χίου) εισηγήθηκα και δόθηκε το όνομα του Γεωργίου Σταγκούλη σε ανώνυμη οδό, στο τέρμα των γεωγραφικών ορίων του τότε Δήμου Χίου (περιοχή Καρδαμάδα), όπου και τα πρώτα μαστιχόδεντρα.

Νομίζω ότι, ήλθε η ώρα, η ΕΜΧ να τιμήσει δεόντως τη μνήμη του Γεωργίου Σταγκούλη, δίδοντας το όνομά του στις κτιριακές εγκαταστάσεις του Κέντρου Έρευνας Μαστίχας στην Καλλιμασιά (σε μια σεμνή τελετή), καθιερώνοντας και ετήσιο μνημόσυνο, καθώς και μια υποτροφία η οποία να φέρει το όνομά του και να δίδεται σε Χιώτη σπουδαστή που θα πραγματοποιεί μεταπτυχιακές σπουδές ή διδακτορικές έρευνες στον τομέα της χιώτικης μαστίχας και των παράγωγών της. Ομοίως, να τιμηθεί η μνήμη και όλων των πρώτων μελών του ΔΣ της ΕΜΧ, στο χωριό καταγωγής ενός εκάστου εξ αυτών. (Μια πρόταση π.χ. είναι να δοθούν τα ονόματά τους -με αίτημα του ΔΣ της ΕΜΧ στο Δήμο Χίου- σε ανώνυμες οδούς των χωριών τους).

 

*Με ρωτούν κάποιοι συμπολίτες και δεν γνωρίζω να απαντήσω: Το κληροδότημα <<Λαγούδη>>, υπέρ του δημοτικού σχολείου Πυργίου, έχει ενεργοποιηθεί; Έχει αλλάξει κάτι από την περίοδο της προηγούμενης δημοτικής Αρχής, οπότε και λήφθηκε απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά για την αλλαγή των αρχικών σκοπών του διαθέτη και την διάθεση των χρημάτων υπέρ της εκπαίδευσης γενικότερα στο Πυργί; (κάποια στιγμή θα αναφέρω δημόσια ποιος ήταν ο ΄΄νεκροθάπτης΄΄ του κληροδοτήματος και γιατί. Πάντως δεν ανήκε ούτε στη σημερινή, ούτε στην προηγούμενη δημοτική Αρχή !). Πληροφορούμαι ότι, ήδη έχει αδιάθετο ποσό της τάξεως των 500.000 Ευρώ περίπου !!! Καλό θα ήταν να υπάρξει σχετική ενημέρωση, όπως και για άλλα κληροδοτήματα. Θα επανέλθω με ιδιαίτερο άρθρο περί κληροδοτημάτων, διότι πρέπει να δούμε κάποια στιγμή (αφού δεν αξιώθηκε η προηγούμενη δημοτική Αρχή να το κάνει, αλλά όπως βλέπω ούτε η σημερινή θα προλάβει… !) τι συμβαίνει με αρκετά κληροδοτήματα, όπως π.χ. Κων/νου Μπενέτου (για δημοτικό σχολείο Πυργίου), Αθανασίου Γκιάλα (Σχολεία Μεστών και Ελάτας), Κούλας Αλογοσκούφη (έσοδα από διαμέρισμα στην Κυψέλη για προνοιακούς και κοινωνικούς σκοπούς – τούτο μερίμνησε ο γράφων να περιέλθει στο Δήμο), Σκαραμαγκά (Τεργέστη Ιταλίας), Χωρέμη (Λονδίνο), κ.α. Εισπράττονται έσοδα και αν ναι πού πάνε; Επίσης, ποιοι χρησιμοποιούν τα ακίνητα τους; Ακόμη, υπάρχουν κληροδοτήματα που διοικούνται από αυτοτελή Συμβούλια, όμως συμμετέχει ο Δήμος σ΄ αυτά (π.χ. σε Βροντάδο, Βολισσό και Καρδάμυλα). Όποιος έχει ζήλο, ψάχνει, βρίσκει, μαθαίνει και επιλύει !

 

*Να ξέρετε ότι, για όσα εισακουόμαστε, λέμε πάντα μπράβο. Για όσα δεν εισακουόμαστε (και εφόσον όσα λέμε είναι προς το συμφέρον του κοινού), ολοένα και θα επανερχόμαστε, έως ότου ικανοποιηθούν, από τους ιθύνοντες.

 

*Εις το επανιδείν μεθ΄ ημέρας ολίγας ! Χαίρετε !-

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.