ΣΧΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ (Νο 15/20-05-2020)- (Περιφερειακά και δημοτικά)

*Πολύς λόγος έγινε τελευταία για το κλείσιμο της παραλιακής οδού του κεντρικού λιμανιού (Λεωφόρος Αιγαίου) από το ύψος της συμβολής της με την οδό Ροδοκανάκη και μέχρι τη συμβολή της με την οδό Κανάρη.

Θεωρώ ότι, η πρόταση αυτή είναι πολύ σωστή και έχει στο παρελθόν με επιτυχία εφαρμοστεί. Έτσι, η κεντρική “προκυμαία” (όπως είθισται να αποκαλείται από τους συμπολίτες μας) θα μπορεί να γίνει χώρος περιπάτου για τους πεζούς, αλλά και άνεσης για τους θαμώνες των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (ταβέρνες, καφετέριες, κλπ) που δραστηριοποιούνται εκεί.

Θυμάμαι όταν, επί Δημαρχίας Μάρκου Μεννή είχε εφαρμοστεί τούτο (εάν δεν κάνω λάθος, το 2004-2005) και οι κάτοικοι της πόλης τους καλοκαιρινούς μήνες εξέδραμαν στο λιμάνι να δροσιστούν και να χαρούν τον περίπατό τους.

Ειδικά, σήμερα, λόγω των μέτρων προστασίας από την πανδημία του κορονοιού και υπαρχόντων των μεγάλων πεζοδρομίων, θα πρότεινα το εξής: Στο πλαίσιο έμπρακτης στήριξης της πληττόμενης ελεύθερης αγοράς και για την οικονομική ενίσχυση των καταστηματαρχών της Χίου, να διατεθεί στο σύνολό του το πεζοδρόμιο κατά την περίοδο 1η Ιουνίου – 1η Σεπτεμβρίου στα συνορεύοντα καταστήματα για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων και οι διερχόμενοι πεζοί να κάνουν χρήση του συνόλου του οδοστρώματος της Λεωφόρου Αιγαίου. Τούτο να ισχύει από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 2 το βράδυ.

Το λιμάνι της πόλης μας θα γίνει πιο φιλικό και ανθρώπινο με τον τρόπο αυτό.

Εάν στο παρελθόν ήταν απαγορευτική η ενέργεια αυτή λόγω υποχρεωτικής διέλευσης από το κέντρο της πόλης, των οχημάτων που κατευθύνονταν από βορρά προς νότο και τούμπλαλιν, σήμερα, με την παράδοση -από πέρυσι- στην κυκλοφορία του συνόλου του δρόμου παράκαμψης περιφερειακά της πόλης (από Μπέλα Βίστα έως Τάγμα Δεσπότη Λιβαδίων) μπορεί άνετα να περάσει κάποιος οδικώς από την πόλη, δίχως να εισέλθει στο κέντρο της και να αυξήσει τον κυκλοφοριακό φόρτο της περιοχής.

Νομίζω ότι, Δήμος και Λιμενικό Ταμείο πρέπει να αναθεωρήσουν την απόφαση τους. Στο σημείο αυτό θεωρώ ότι έσφαλαν και δεν εξέτασαν όλες τις παραμέτρους εφαρμογής αλλά και τη λαϊκή επιθυμία (που στην πλειονότητά της, συνηγορεί).

*Πολύ γκρίνια υπάρχει στο Δήμο, κυρίως από εκείνους που δέχονται τα αντιπολιτευτικά πυρά. Μόνιμη επωδός τους είναι: «εμάς εξέλεξε ο λαός, εσείς δοκιμαστήκατε στο παρελθόν». Σύμφωνοι, αλλά ο ίδιος λαός εξέλεξε και την αντιπολίτευση για να ασκεί εποικοδομητική κριτική στην πλειοψηφία (τώρα, ποια είναι η πλειοψηφία, με τον νόμο-έκτρωμα του Άλεξ, αυτό είναι άλλη ιστορία…, διότι η όποια πλειοψηφία υπάρχει είναι μερική και ούτε καν στη βάση του ημίσεος ποσοστού των εκλεγέντων). Ακόμη, ουδείς δικαιούται να έχει έπαρση διότι, ως γνωστόν, τα ποσοστά νίκης, αλλά και διαφοράς μεταξύ των υπολοίπων συνδυασμών, ήσαν λίαν μικρά. Το ότι, στο παρελθόν, κάποιοι είχαν μάθει να διέρχονται από θέσεις δίχως αντιπολίτευση, αυτό στο Δήμο Χίου δεν ισχύει, ούτε ίσχυσε ποτέ. Ούτε, επίσης, είναι σοβαρό επιχείρημα το ότι «δοκιμαστήκατε», διότι και σήμερα όλοι δοκιμάζονται και στο τέλος γίνεται η “σούμα”… Και επειδή ήδη διανύθηκε το 20 % της θητείας και δεν έχουμε δει τίποτε το ουσιαστικό, ας κρατούν κάποιοι “μικρό καλάθι” για το προσεχές μέλλον… με αγάπη…! Ο καιρός περνά πολύ γρήγορα και εκλογές ξαναέρχονται !

*Γνωστοποιήθηκε ότι, με πρόταση του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Κώστα Μουτζούρη και έπειτα από σχετική Απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, διατέθηκε το ποσό των 80.000 Ευρώ στο “Σκυλίτσειο” Νοσοκομείο Χίου (ενώ, αναλογικά, διατέθηκαν χρηματικά ποσά και στα υπόλοιπα νοσοκομεία των νησιών του Βορείου Αιγαίου), για την κάλυψη αναγκών που σχετίζονται με την πρόσφατη πανδημία του κορονοιού και όχι μόνον.

Εύγε, κ. Περιφερειάρχα μας! Πραγματικό ενδιαφέρον για την αντιμετώπιση της κρίσης που μαστίζει και την κοινωνία μας. Για μια ακόμη φορά, θερμά συγχαρητήρια.

Όταν άλλοι ζητούν από τον λαό διάφορα είδη και με την επίδοση τους (με 2-3 κούτες) εκδίδουν βαρύγδουπα δελτία τύπου, η Περιφέρεια αποδεικνύει πώς το ενδιαφέρον πρέπει να είναι έμπρακτο και ουσιαστικό.

*Και μιας και αναφερόμαστε στην Περιφέρεια, να επισημάνουμε ακόμη ορισμένα πράγματα, που αποδεικνύουν ένα διαρκές ενδιαφέρον για τον τόπο.

Γνωστοποιήθηκε ότι, λίαν προσεχώς δημοπρατείται το έργο ασφαλτόστρωσης του οδικού δικτύου Καμπιών – Λεπτοπόδων. Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού 2,7 εκατομμυρίων Ευρώ. Μέχρι σήμερα -και επί δεκαετίες- είναι το μοναδικό τμήμα, περιφερειακά, που έλειπε, για να ενωθεί “οδικά” με άσφαλτο, κυκλικά, το νησί της Χίου, μεταξύ τοπικών κοινοτήτων.

Συγχαρητήρια σε όσους κοπίασαν διαχρονικά, αιρετούς και υπηρεσιακούς (Τεχνική Υπηρεσία Περιφέρειας, Διαχειριστική Αρχή Περιφέρειας, κλπ) και ιδιαίτερα στον Περιφερειάρχη μας Κώστα Μουτζούρη και στον Αντιπεριφερειάρχη Χίου Παντελή Μπουγδάνο που ασχολήθηκε με το εν λόγω ζήτημα εδώ και χρόνια, ώστε σήμερα να έχουμε αυτή τη θετική έκβαση.

*Άλλο ένα σημαντικό βήμα, από την Περιφερειακή Ενότητα Χίου, είναι αυτό της αντικατάστασης φωτιστικών σωμάτων και λαμπτήρων στους κόμβους του οδικού δικτύου του νησιού μας, αλλά και στους δρόμους ζώνης ευθύνης της Περιφέρειας. Ήδη η σχετική εργολαβία βρίσκεται σε υλοποίηση και από τις πρώτες, κιόλας, ημέρες της εξέλιξης του έργου, διαπιστώσαμε ότι, στους περισσότερους κόμβους της νότιας Χίου, έχουν τοποθετηθεί νέοι φωτιστικοί λαμπτήρες και έχει αλλάξει προς το καλύτερο η όψη τους κατά τις βραδινές ώρες.

Μακάρι κάτι αντίστοιχο να πράξει και ο Δήμος, του οποίου τα περισσότερα φωτιστικά σώματα δεν ανάβουν στον δρόμο παράκαμψης της πόλης από τον Άγιο Αρτέμιο μέχρι τον Χριστό Λιβαδιών. Επίσης, στον παραλιακό δρόμο του αεροδρομίου (Λεωφόρος Ενώσεως) ανάβουν στις 9 το βράδυ με αποτέλεσμα 8.30-09.00′ οι δεκάδες περιπατητές να μην βλέπουν μπροστά τους!

Τέλος, στις οδούς Κονδύλη, Ριζαρίου και Αεροπόρου Χαλκιά, τα φωτιστικά σώματα των στύλων ανάβουν επί 24ωρου βάσεως. Ας το δει ο Δήμος, διότι αυτά τα έξοδα βαρύνουν τα ανταποδοτικά τέλη που καταβάλλουν οι δημότες.

*Ωραία όσα φωτεινά λαμπιόνια απεικονίζουν λουλούδια στην πλατεία Νικ. Πλαστήρα (Βουνάκι). Αλλά όσα απεικονίζουν κρεμάμενες πεταλούδες (σαν αράχνες…) μας έκαναν να απορήσουμε ποιος είχε αυτή την κιτς αισθητική! Πιστεύω να μην μείνουν εκεί όλο το χρόνο!

*Βιαστικά εγκαίνια Μπακογιάννη στην πλατεία Ομονοίας εν μέσω κορονοιού! Κατά πρώτον, δεν είναι δικό του έργο, αλλά του προκατόχου του Δημάρχου. Κατά δεύτερον, στο βωμό της υπέρμετρης αυτοπροβολής, αγνόησε ο ίδιος, μάλιστα επιδεικτικά, τα μέτρα της κυβέρνησης του θείου του. Όταν ο πρώτος πολίτης μιας πόλης αγνοεί επιδεικτικά τους Νόμους και προκαλεί, πώς έχει την απαίτηση, κατόπιν, να είναι συνεπείς τηρητές τους οι απλοί πολίτες; Η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια, πρέπει και να φαίνεται ! Καλή φώτιση!-

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.