ΤΑ ΚΟΥΛΟΥΜΑ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ “ΤΣΑΓΚΑΡΑΔΩΝ” ΧΙΟΥ Του Γιώργου Φωτ. Παπαδόπουλου

Κατά παράδοσιν, τα “κούλουμα” επισκεπτόμαστε πάντα τον Άγιο Δημήτριο “Τσαγκαραδων”, μετά την Μονή της Παναγίας Βοηθείας και τον Άγιο Αρτέμιο (εξάλλου, δεν είναι και πάνω από 2 χιλιόμετρα από το σπίτι μας και πάμε και με τα πόδια -εάν χρειαστεί- σαν περίπατο, οικογενειακώς), για το πρώτο προσκύνημα της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής και το πέταγμα του χαρταετού !
Ο χαρταετός συμβολίζει την ψυχή του ανθρώπου, η οποία από σήμερα αρχίζει να ανεβαίνει προς τον Θεό και Πατέρα μας, με αποχή από κάθε είδους βάρος, κυρίως ψυχικού, πνευματικού, αλλά και των βρωμάτων (δηλαδή της τροφής, η οποία φουντώνει τα ανθρώπινα πάθη, κατά τους Πατέρες της Εκκλησίας μας).
{Πολλοί κάνουν το σφάλμα και λένε: <<μην νηστεύετε τα φαγητά, αλλά το μίσος, την κακία και τον φθόνο>>. Σωστά, αλλά για να καταπραϋνεις- στηλιτεύσεις τα πάθη αυτά, πρέπει να νηστεψεις το φαγητό. Μην φας π.χ. λάδι 3 ημέρες και δες, θα έχεις μετά όρεξη να κάνεις τίποτε κακό; Επίσης, ο Χριστός, που ήταν αναμάρτητος, νήστευσε 40 ημέρες στην έρημο προ του Πάθους Του, για να δείξει σε εμάς πως πρέπει να συμπεριφερόμαστε. Ο Ίδιος δεν είχε ανάγκη καμία νηστεία να κάνει, αλλά το έκανε για να διδάξει εμάς τι πρέπει να κάνουμε και να πράξουμε το ίδιο. Γι’ αυτό πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και όσοι μιλούν περί νηστείας δίχως να γνωρίζουν !).
Η ουρά του χαρταετού συμβολίζει τις αρετές, χάρη στις οποίες δίδεται η απαραίτητη βαρύτητα για την αναπτέρωση του ψυχικού και ηθικού αναστήματος του ανθρώπου, ώστε με μετάνοια και εξομολόγηση να αξιωθεί να φθάσει σε υψηλό στάδιο αρετών και να ενωθεί με τον Θεό κατά την Ανάσταση του Σωτήρος Χριστού, μετέχοντας στα φρικτά Μυστήρια και το Σώμα και Αίμα Του δία της μεταλήψεως των.
Στον Άγιο Δημήτριο “Τσαγκαραδων’ (Υποδηματοποιών) από το έτος 1990 έχει δημιουργηθεί το μικρό μουσείο του “τσαγκάρη”, όπου υπάρχει ένα αληθινό μικρό τσαγκαραδικο, όπως αυτά λειτουργούσαν παραδοσιακά και στο νησί μας, μέχρι πριν λίγες δεκαετίες. Αξίζει να το επισκεφθείτε ! Πρόκειται για την διαμόρφωση ενός παλιού μύλου, που επισκευάστηκε πλήρως και μετατράπηκε σε έναν μικρό μουσειακό χώρο.
Τον Ναό του Αγίου Δημητρίου, αλλά και όλο τον περιβάλλοντα χώρο, περιποιούνται με μεγάλο ζήλο και επιμέλεια οι αδελφοί Παντελής και Σταμάτης Παπαμιχαλάκης, τους οποίους θερμά συγχαίρουμε και ευχαριστούμε για την αμέριστη φιλοξενία όποτε τον επισκεπτόμαστε !
Και του χρόνου με υγεία!
Καλή κι ευλογημένη Σαρακοστή!
Χίος, 15-03-2021
Γεώργιος Φωτ. Παπαδόπουλος

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.