Τα ρέστα, μία ωραία φτιαγμένη θεατρική παράσταση

Στα ρέστα βλέπουμε πλευρές της ζωής του συγγραφέα Κώστα Ταχτσή, ο οποίος έγραψε και τα ομώνυμα διηγήματα. Ειδικότερα, σε αυτά μαθαίνουμε πράγματα για την οικογένειά του, στη μεσοπολεμική, κατοχική και μεταπολεμική Ελλάδα, την παρουσία του στο εξωτερικό, το σημαντικό ρόλο που είχαν στο βίο του δυναμικές γυναίκες και τη δυσκολία του να ζήσει ελεύθερα ως ομοφυλόφιλος.

Στο συγκεκριμένο έργο του εργαστηρίου θεάτρου του Ομηρείου Πνευματικού Κέντρου Δήμου Χίου, που σκηνοθέτησε και διασκεύασε η Λένια Ξενάκη, οι ηθοποιοί Μαρία Επιτροπάκη, Ανθούλα Μπουγδάνου, Ανθή Ξηνταριανού, Νίκος Πανταζής και Παντελής Πιτσικούλης έπαιξαν σαν πρωταγωνιστές του παλιού ελληνικού κινηματογράφου. Επίσης, ο υπεύθυνος ηχητικής και φωτιστικής κάλυψης Σαράντος Κωστίδης έδωσε φως και ήχο, με το μέτρο, τις σωστές στιγμές, σε ένα μέρος που κυριαρχούνταν από το σκοτάδι, αναδεικνύοντας έτσι τις σκηνές και τους πρωταγωνιστές που διαχειρίστηκε. Επιπλέον, η βοηθός σκηνοθέτη και υπεύθυνη μουσικής επιμέλειας Δήμητρα Μπεκριδάκη επέλεξε τραγούδια του ελαφρού και λαϊκού ρεπερτορίου κατάλληλα για το χρονικό πλαίσιο μέσα στο οποίο αναπτυσσόταν η ιστορία πάνω στην οποία εργάστηκε. Επιπρόσθετα, οι επιμελητές σκηνικού Τάκης Μπελόκας και Θοδωρής Αργυρούδης και η υπεύθυνη σχεδιασμού και κατασκευής σκηνικών αντικειμένων Ανθή Ξηνταριανού διαμόρφωσαν ένα χώρο με έπιπλα αντίκες, όμοιο με παλιό ελληνικό λαϊκό σπίτι του πρώτου μισού του 20ου αιώνα, χωρίς να επηρεαστούν ορθώς από τη σημερινή vintage αισθητική. Συν τοις άλλοις, ο Ιάκωβος Τρέμης έφτιαξε ένα προωθητικό trailer (https://fb.watch/v/33SQat9wR/) ίδιο με παιδικό όνειρο και ο Αντώνης Λογοθέτης αποθανάτισε με τις φωτογραφίες του σημαντικές στιγμές του υλικού του. Τέλος, ο Μανώλης Κοτρώτσιος σχεδίασε με λιτότητα την αφίσα και το πρόγραμμα ενώ το τελευταίο εκδόθηκε σε ωραίο χαρτί και χρώματα από τον Ο Τύπος – Ε & Δ. Ζήσιμος Ο.Ε..

Η παράσταση ανέβηκε το Σάββατο 17 Ιουλίου 2021 στο Οθωμανικό Λουτρό, εντός κάστρου Χίου, με δελτία ελεύθερης εισόδου, μπροστά σε περίπου εξήντα θεατές και πριν από αυτή παρουσιάστηκε παλαιότερη συνέντευξη του Κώστα Ταχτσή στην τηλεοπτική εκπομπή της Ε.Ρ.Τ. Παρασκήνιο (https://archive.ert.gr/68861/). Εκτός αυτού, το κοινό την παρακολούθησε και την περασμένη χρονιά, μετά το πρώτο lockdwon, λόγω της πρόσφατης πανδημίας, και ήταν προγραμματισμένο να δοθεί κι άλλες τρεις φορές την προηγούμενη εβδομάδα. Μακάρι, να την δει και κόσμος εκτός Χίου γιατί είναι πολύ προσεγμένη δουλειά.

 

Κώστας Καγκελίδης

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.