Τηλε-συνέντευξη ΥΝΑΝΠ Γ. Πλακιωτάκη εφ όλης της ύλης (Φωτογραφίες)

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα η τηλε-συνέντευξη του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη με την συμμετοχή 55 τουλάχιστον διαπιστευμένων δημοσιογράφων, αλλά και δημοσιογράφων νησιωτικών περιοχών, με την συνδρομή των οποίων πραγματοποιήθηκε μια γόνιμη και παραγωγική συζήτηση η οποία διήρκεσε παραπάνω από δύο ώρες και κάλυψε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων αρμοδιότητας του υπουργείου.
Στη διάρκεια της τηλε-συνέντευξης ο κ. Πλακιωτάκης αναφέρθηκε αρχικά στις ενέργειες στις οποίες προχώρησε το ΥΝΑΝΠ προκειμένου, αφενός να περιορίσει στον μέγιστο δυνατό βαθμό τις αρνητικές συνέπειες που είχε η πανδημία του Κορωνοϊού σε καίριους τομείς, όπως η ναυτική απασχόληση, η ακτοπλοΐα, η ναυτική εκπαίδευση, ο θαλάσσιος τουρισμός και αφετέρου να προστατεύσει τόσο η δημόσια υγεία, όσο και η υγεία του πολιτικού και στρατιωτικού προσωπικού χωρίς να επηρεαστεί η ομαλή λειτουργία του υπουργείου, αλλά και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνική Ακτοφυλακής.


Στη συνέχεια ο κ. Υπουργός απάντησε σε πλήθος ερωτήσεων οι οποίες αφορούσαν σχεδόν το σύνολο των θεμάτων που διαχειρίζεται το ΥΝΑΝΠ, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην επόμενη μέρα των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν σήμερα κυρίως στην ακτοπλοΐα.
Αναλυτικά στο εισαγωγικό του σημείωμα ο κ. Πλακιωτάκης τόνισε τα εξής :
«Σας ευχαριστώ που ανταποκριθήκατε στην πρόσκληση και συμμετέχετε στη σημερινή τηλε-συνέντευξη. Την πρώτη στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και μία από τις πρώτες, γενικά, στην Ελλάδα.
Χαίρομαι που είστε όλες και όλοι καλά και ελπίζω η θετική εξέλιξη στη χώρα μας σε σχέση με την πανδημία να συνεχιστεί, ώστε σύντομα να μπορέσουμε, τηρώντας βεβαίως τους κανόνες ασφαλείας, να συναντηθούμε και να συνομιλήσουμε και από κοντά.
Λίγες ημέρες μετά τη έναρξη της πορείας σταδιακής επανόδου στην κανονικότητα, θεωρήσαμε χρήσιμο να παρουσιάσουμε όσα έγιναν στο χώρο ευθύνης του Υπουργείου μας μέχρι σήμερα, αλλά και όσα προγραμματίζονται για τις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες. Θα αναφερθώ συνοπτικά σε όλα αυτά, ώστε στη συνέχεια να απαντήσω στις ερωτήσεις σας.
Η πανδημία, οδήγησε το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σε επανασχεδιασμό της λειτουργίας και της δράσης του, σε 4 παράλληλες κεντρικές κατευθύνσεις:
1. Διασφάλιση της λειτουργικότητας του, με πιστή τήρηση όλων των μέτρων προστασίας που έχουν υποδείξει το Υπουργείο Υγείας, η Πολιτική Προστασία και ο ΕΟΔΥ.
2. Προστασία, στο μέγιστο δυνατό βαθμό, της υγείας των κατοίκων των νησιών, με μέτρα ικανά να περιορίσουν την εξάπλωση της πανδημίας.
3. Προστασία των θαλάσσιων συνόρων της πατρίδας μας.
4. Στήριξη της ναυτιλίας, των ναυτικών και γενικότερα των επιχειρήσεων και εργαζόμενων του κλάδου, ώστε να μετριαστούν οι αρνητικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στο εισόδημα και την οικονομική δραστηριότητα.

Αποτιμώντας όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα και αξιολογώντας τα αποτελέσματά τους, μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι γιατί το πρόσημο είναι σαφώς θετικό.
Η λειτουργικότητα των υπηρεσιών του Υπουργείου διασφαλίστηκε, όπως άλλωστε και η προστασία της υγείας του πολιτικού και στρατιωτικού προσωπικού του. Όπως γνωρίζετε δεν έχουμε ούτε ένα κρούσμα COVID-19.
Στο διάστημα μάλιστα που προηγήθηκε, προχωρήσαμε σε αλλαγές που αφήνουν θετική κληρονομιά στη λειτουργία μας.
Αναφέρω χαρακτηριστικά την καθιέρωση της τηλε-εκπαίδευσης στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, με την ενεργό συνδρομή του Ιδρύματος Ευγενίδου και της Microsoft. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίστηκε το εξάμηνο, αλλά και τα επαγγελματικά δικαιώματα των τελειόφοιτων. Την πλατφόρμα τηλε-εκπαίδευσης χρησιμοποιούν 5.313 σπουδαστές και σπουδάστριες καθώς και 277 στελέχη του διδακτικού προσωπικού.
Επόμενο βήμα η επέκταση της τηλε-εκπαίδευσης στις δημόσιες σχολές μετεκπαίδευσης, κατάρτισης και επιμόρφωσης των αξιωματικών εμπορικού ναυτικού και ναυτικών όλων των κατηγοριών και ειδικοτήτων, τις οποίες παρακολουθούν περίπου 2.000 ναυτικοί.
Όπως γνωρίζετε, η συνεργασία μας με το Ίδρυμα Ευγενίδη συνεχίζεται και πολύ σύντομα θα έχουμε στα χέρια μας τη συνολική στρατηγική πρόταση για την αναβάθμιση της δημόσιας ναυτικής εκπαίδευσης στη χώρα μας.
Επιτρέψτε μου στο σημείο αυτό να ευχαριστήσω όλα τα στελέχη και τους εργαζόμενους στο Υπουργείο μας, για τη συμβολή τους στην αποτελεσματική λειτουργία του και την εξυπηρέτηση των πολιτών – κάτω από πρωτόγνωρες συνθήκες – τους τελευταίους 2 μήνες.
Αυτό που πάνω απ’ όλα μας κάνει ιδιαιτέρως χαρούμενους, φίλες και φίλοι, είναι η αποτελεσματικότητα των μέτρων που πήραμε για την προστασία από τον κορονοιό των κατοίκων των νησιών μας.
Σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, τον ΕΟΔΥ και την Πολιτική Προστασία, σχεδιάστηκαν και εφαρμόστηκαν εγκαίρως τα σωστά μέτρα, ώστε να έχουμε σήμερα στα χέρια μας έναν εξαιρετικά θετικό απολογισμό, με ελάχιστα κρούσματα συνολικά στα νησιά μας (00) και την μεγάλη πλειονότητα των νησιών (00 νησιά) χωρίς κανένα κρούσμα.


Χαιρόμαστε, αλλά δεν εφησυχάζουμε. Ακριβώς γι’ αυτό το μέτρο της απαγόρευσης μετακίνησης στα νησιά μη μόνιμων κατοίκων εξακολουθεί και ισχύει. Ελπίζω ότι σύντομα θα είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε στην άρση του, πιθανότητα παράλληλα με την επανεκκίνηση του τουρισμού. Σας ενημερώνω ότι ήδη συντάσσονται τα πρωτόκολλα με βάση τα οποία θα πραγματοποιούνται τα ταξίδια με πλοία.
Γνωρίζω ότι για πολλούς συμπατριώτες μας μέτρα όπως η απαγόρευση για το κολύμπι και το ψάρεμα, ανέτρεψαν αγαπημένες συνήθεις. Τους ευχαριστώ για την υπομονή και τη συνέπεια που επέδειξαν στην τήρηση τους και – τώρα που οι σχετικοί περιορισμοί καταργήθηκαν – εύχομαι να απολαύσουν τις δραστηριότητες αυτές, πάντοτε τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης.
Εντυπωσιακά είναι, όπως γνωρίζετε, τα αποτελέσματα της ενίσχυσης, σε μέσα και προσωπικό, των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Λιμενικού Σώματος, στη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων μας. Οι μεταναστευτικές ροές έχουν σχεδόν μηδενιστεί, ενώ η προσπάθεια των στελεχών του Λιμενικού είναι συνεχής, ημέρα και νύχτα.
Θέλω και πάλι να ευχαριστήσω τις γυναίκες και τους άνδρες του Λιμενικού Σώματος, οι οποίοι φυλάσσουν τα θαλάσσια σύνορα της πατρίδας μας, ενώ παραλλήλως φροντίζουν για την τήρηση των μέτρων προστασίας της δημόσιας Υγείας.
Τέλος, σημαντικά είναι τα μέτρα στήριξης των ναυτικών και γενικότερα της ναυτιλίας μας. Πρόκειται για έναν σημαντικό κλάδο της οικονομίας, που απασχολεί δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους, έναν κλάδο που έχει πληγεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις επιπτώσεις της πανδημίας.
Υπενθυμίζω ενδεικτικά και μόνο κάποια μέτρα για τους ναυτικούς:
Παροχή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ως αποζημίωσης ειδικού σκοπού, σε ναυτικούς ναυτικών των οποίων οι συμβάσεις ναυτολόγησης έχουν ανασταλεί.
Παράταση ασφαλιστικής ικανότητας ανέργων ναυτικών, μέτρο που αφορά 8641 ασφαλισμένους του Οίκου Ναύτου.
Αναθεώρηση όρων και προϋποθέσεων για την εγγραφή άνεργων ναυτικών στους καταλόγους προσφερόμενων προς ναυτολόγηση, από την οποία θα ωφεληθούν σταδιακά περίπου 3.500 ναυτικοί.


Απαλλαγή καταβολής του 40% του μισθώματος σε όλους τους ναυτικούς – λήπτες αποζημίωσης ειδικού σκοπού.
Σε ό,τι αφορά την ακτοπλοΐα, εξασφαλίσαμε την επικοινωνία των νησιών μας με την ηπειρωτική Ελλάδα, θεσπίζοντας τη δυνατότητα σύναψης συμβάσεων ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας, σε 34 γραμμές σε όλη την Ελλάδα. Ήδη, έχουν συναφθεί συμβάσεις με 32 πλοιοκτήτριες εταιρείες, ύψους περίπου 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, από τα 15 εκατομμύρια που έχουν διατεθεί για το σκοπό αυτό από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Παραλλήλως, δώσαμε τη δυνατότητα στις εταιρείες που εκτελούν συμβάσεις ανάθεσης δημόσιας Υπηρεσίας να λαμβάνουν χορηγείται προκαταβολή ίση με το 50% των μισθωμάτων που αναλογούν σε δρομολόγια που εκτελέστηκαν για τους μήνες Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο.
Υπενθυμίζω επίσης, ότι για την στήριξη των νησιωτικών επιχειρήσεων, που είναι επιλέξιμες για το μεταφορικό ισοδύναμο, διατέθηκαν πόροι ύψους 11,2 εκατ. ευρώ.
Ολοκληρώνοντας το συνοπτικό αυτό απολογισμό, θέλω να αναφερθώ στην πρωτοβουλία που αναλάβαμε διεθνώς, με επιστολή μου στο Γενικό Γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) κ. Kitack Lim για την άμεση αντιμετώπιση του μείζονος θέματος της αντικατάστασης των πληρωμάτων και τον επαναπατρισμό των ναυτικών.
Κυρίες και κύριοι,
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση έχουν αποδείξει ότι κινούνται με σύνεση και αποφασιστικότητα, εκτιμώντας σωστά την πραγματικότητα. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι η Ελλάδα εκθειάζεται από τα ΜΜΕ ολόκληρου του κόσμου και προβάλλεται ως θετικό παράδειγμα για τον τρόπο που αντιμετωπίζει την πανδημία.
Με την ίδια σύνεση και αποφασιστικότητα, ακούγοντας τις εισηγήσεις των ειδικών επιστημόνων, λαμβάνονται και οι αποφάσεις για τη σταδιακή επάνοδο της ζωής μας στην κανονικότητα.
Στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, προετοιμαζόμαστε για να λάβουμε όλα τα μέτρα που θα κριθούν απαραίτητα, ώστε η επάνοδος στην κανονικότητα να είναι ομαλή. Λειτουργούμε υπεύθυνα – μένουμε ασφαλείς.

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.