Την ριζική ανακατασκευή του 3ου Γυμνασίου Χίου ανακοίνωσαν Δήμαρχος Χίου και Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου

Την ριζική ανακατασκευή του 3ου Γυμνασίου Χίου ανακοίνωσαν σε κοινή συνέντευξη τύπου ο Δήμαρχος Χίου κος Σταμάτης Κάρμαντζης και ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κος Νότης Μηταράκης.

Ο κος Δήμαρχος ευχαρίστησε τον κο Υπουργό για την ανταπόκρισή του στο αίτημα του Δήμου για αυτό το έργο που έχει συνολικό προϋπολογισμό 1.650.000 Ευρώ και που ” πριν μερικές μέρες φαινόταν άπιαστο. Τώρα γίνεται πραγματικότητα μέσα από τα κονδύλια που εξασφαλίστηκαν από το Ταμείο Αλληλεγγύης του Υπουργείου Μετανάστευσης. Σας ευχαριστούμε ευγνωμόνως κε Υπουργέ. Με την συνεργασία λύνουμε προβλήματα και δεν μένουμε στην μιζέρια. Προχωράμε και θα φθάσουμε στην Ιθάκη μας με θεαματικά αποτελέσματα!”

 

 

Ο Κος Υπουργός είπε ότι ” η ανακατασκευή του 3ου Γυμνασίου Χίου είναι ένα εμβληματικό έργο που εντάσσεται στην προσπάθεια της Κυβέρνησης της Ν.Δ., μετά από τις κατευθυντήριες γραμμές του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, για την ανταποδοτικότητα προς τις κοινωνίες που σήκωσαν δυσανάλογα το βάρος του Μεταναστευτικού. Με αυτό το σκεπτικό στηρίζουμε με αρκετά κονδύλια τους Δήμους που σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος, μονιμοποιήσαμε το καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά και δημιουργήσαμε το Ταμείο Αλληλεγγύης. Στην Χίο μέσα σε αυτά τα 2.5 χρόνια έχουν δοθεί συνολικά 12 εκατομμύρια Ευρώ μόνο από το Ταμείο Αλληλεγγύης και σε αυτά πρέπει να προστεθούν όσα έχουν δοθεί για τα μεγάλα έργα που τρέχουν στο νησί πχ. Αεροδρόμιο, Φράγμα Κόρης Γεφύρι,κτλ. Η Χίος έχει μεγάλη Ιστορία και μεγάλες προοπτικές. Ξεπερνάμε την μιζέρια και προσπαθούμε να κτίσουμε ένα λαμπρό μέλλον ! ” κατέληξε ο κος Μηταράκης.

 

 

Παρόντες στην συνέντευξη ήταν οι Αντιδήμαρχοι Τεχνικών έργων και Παιδείας, αντιστοίχως κος Γιάννης Ξενάκης και κος Νίκος Ξυλάς, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κος Αιμιλιανός Ευαγγελινός, οι Πρόεδροι των σχολικών Επιτροπών κος Βίκτωρ Παπασταμάτης και κος Κωνσταντίνος Καρατζάς, ο μελετητής του έργου κος Δαμαλάς καθώς και ο Υποδιευθυντής του 3ου Γυμνασίου κος Νίκος Φλάμος. Όλοι τους εξέφρασαν την ευαρέσκειά τους για αυτό το έργο που πάνω από είκοσι χρόνια ήταν ένα άπιαστο όραμα.

Χαρακτηριστικά ο κος Δαμαλάς ανέφερε ότι ” η κατάσταση του κτιρίου είναι τέτοια που χρειάζεται ριζική ανακατασκευή και όχι μπαλώματα. Κάναμε την μελέτη, καταθέσαμε το αίτημα για χρηματοδότηση και πήραμε όσα ζητήσαμε. Με αυτά τα χρήματα θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται χωρίς να αναζητούμε άλλες πηγές χρηματοδότησης και γι΄αυτό είμαστε πολύ ικανοποιημένοι.”

 

Ν. Μηταράκης: Σήμερα, ενώνουμε δυνάμεις και δημιουργούμε μία Χίο αντάξια της ιστορίας της, της προοπτικής της και των ανθρώπων της – Η ανακατασκευή του 3ου Γυμνάσιο είναι ένα εμβληματικό έργο που ευελπιστούμε ότι θα ξεκινήσει μέσα στο 2022 

Με απόφαση του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότη Μηταράκη, εγκρίθηκαν από το Ταμείο Αλληλεγγύης του Υπουργείου επιπλέον χρηματοδοτήσεις συνολικού ύψους 2,76 εκ. ευρώ σε 4 οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) α` βαθμού, στο πλαίσιο της στήριξης των τοπικών κοινωνιών που συμβάλλουν στη διαχείριση του μεταναστευτικού.  

Ειδικότερα, θα διατεθεί το ποσό του 1.600.000€ στον Δήμο Χίου για την ανακατασκευή του 3ου Γυμνασίου Χίου και την υλοποίηση των αναγκαίων επισκευαστικών εργασιών. 

Ο κ. Μηταράκης παραχώρησε, μαζί με τον Δήμαρχο Χίου, κ. Σταμάτη Κάρμαντζη, συνέντευξη τύπου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, όπου και αναφέρθηκε αναλυτικά στο προαναφερθέν έργο. 

Συγκεριμένα, ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε ότι “η Κυβέρνηση έθεσε εξαρχής ως στόχους τη μείωση των ροών, αλλά και των επιπτώσεων της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες. Συνεπώς, από το 2019 πληρώνουμε ανταποδοτικά τέλη στους Δήμους, όπου και λειτουργούν δομές φιλοξενίας. Μονιμοποιήσαμε το νησιωτικό ΦΠΑ στα 5 νησιά που σηκώνουν το βάρος του Μεταναστευτικού“, συμπληρώνοντας πως “δημιουργήσαμε το Ταμείο Αλληλεγγύης για να χρηματοδοτήσει έργα στις περιοχές που επλήγησαν από το μεταναστευτικό. Αυτά τα λεφτά δεν είναι αντάλλαγμα, αλλά αποζημίωση για τις επίπτωσης μίας κρίσης που επηρέασε δυσανάλογα από το 2015 έως τις αρχές του 2020 τα νησιά του Αιγαίου“. 

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου τόνισε εμφατικά ότι η Χίος έχει, τα τελευταία 2,5 χρόνια, λάβει –με τη μορφή ανταποδοτικών τελών και επιχορηγήσεων του Ταμείου Αλληλεγγύηςσυνολικά 12 εκ. ευρώ. Ειδικότερα, 4,7 εκ. ευρώ έχουν δοθεί ως ανταποδοτικά τέλη και αποζημιώσεις στο Δήμο Χίου και συνολικά έχουν ενταχθεί έργα 7,3 εκ. Ευρώ στο Ταμείο Αλληλεγγύης. Η ανακατασκευή του 3ου Γυμνάσιο είναι ένα εμβληματικό έργο που ελπίζουμε ότι θα ξεκινήσει μέσα στο 2022″ και προσέθεσε πως “αυτά τα 12 εκ. ευρώ που δόθηκαν είναι επιπλέον δεκάδων εκατομμυρίων που έχουν δοθεί από συναρμόδια υπουργεία για την επέκταση του διαδρόμου του αεροδρομίου Χίου, για την ανακατασκευή των κτιριακών εγκαταστάσεων του αεροδρομίου Χίου, όπου η σύμβαση θα υπογράφει μέσα στο καλοκαίρι και μετά το τέλος της τουριστικής περιόδου θα αρχίσει η υλοποίηση του έργου. Επιπλέον κονδύλια έχουν δοθεί για το Νέο Δικαστικό Μέγαρο και για το Φράγμα Κόρης Γεφύρι“. 

¨Η Χίος είναι ένα νησί με ιστορία και μεγάλες δυνατότητες. Πολλές φορές, όμως, εγκλωβίστηκε στη μιζέρια και τη μικροπολιτική. Σήμερα, ενώνουμε δυνάμεις και δημιουργούμε μία Χίο αντάξια της ιστορίας της, της προοπτικής της και των ανθρώπων της“.  

Ο Δήμαρχος Χίου, κ. Σταμάτης Κάρμαντζης, στάθηκε στα μεγάλα έργα του νησιού που έχουν πάρει το δρόμο οριστικής υλοποίησης, λέγοντας πως “Με ορατά αποτελέσματα, μετρήσιμα και συγκεκριμένα αλλάζουμε τη ζωή του τόπου μας, λύνουμε τα προβλήματα. Η χρηματοδότηση του 3ου Γυμνασίου είναι πολύ σημαντική. Πριν κάτι μέρες αποτελούσε άπιαστο όνειρο και τώρα με την στήριξη του Υπουργού, κ. Μηταράκη, είναι έτοιμο να προχωρήσει». 

Στη συνέντευξη τύπου συμμετείχαν ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, κ. Γιάννης Ξενάκης , ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, κ. Νίκος Ξυλάς, ο Προϊστάμενος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κ. Αιμιλιανός Ευαγγελινός, ο Πρόεδρος Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κ. Κωνσταντίνος-Βίκτωρ Χατζησταμάτης και ο Πρόεδρος Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, κ. Κώστας Καρατζάς. 

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.