Τουριστική ανάπτυξη με σεβασμό στη φύση, το περιβάλλον και τον πολιτισμό: προς μια νέα τουριστική πολιτική για τα νησιά μας

«Το να βρεθούμε μαζί είναι η αρχή, το να παραμείνουμε μαζί είναι πρόοδος  και το να εργαστούμε παρέα, είναι επιτυχία».   Henry Ford

Ο τουρισμός ως τομέας ευθύνης, στην Περιφερειακή Διοίκηση, αποτελεί μια πολύ μεγάλη πρόκληση, επειδή ακριβώς πρόκειται για ένα πεδίο με σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Πρόκειται για νησιά με ιδιαίτερη φυσιογνωμία, με τεράστια δυναμική ως προς το φυσικό και πολιτισμικό απόθεμα που διαθέτουν, με άνισες και αναντίστοιχες όμως μέχρι σήμερα επιδόσεις στον τουρισμό. Αυτό πρέπει να αγωνιστούμε για να αλλάξουμε, θέτοντας τον τουρισμό ως ένα τομέα πρώτης προτεραιότητας για τα νησιά μας.

Στόχος μας είναι να εργαστούμε προς αυτήν την κατεύθυνση, με σεβασμό στη φύση, το περιβάλλον και τον πολιτισμό. Αυτοί είναι οι πόροι που κάνουν τα νησιά μας μοναδικά, και οφείλουμε να τους προστατεύσουμε, να τους αναδείξουμε και να τους αξιοποιήσουμε, προς όφελος όλων: κατοίκων και επισκεπτών. Η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη αποτελεί προτεραιότητα για εμάς.

Για να το επιτύχουμε αυτό, θα απαιτηθούν συνεργασίες. Σε αυτό το πνεύμα, και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, ξεκινούμε μία προσπάθεια, σε συνεργασία με τους τουριστικούς φορείς που δραστηριοποιούνται στα νησιά, τους Δήμους, τα Επιμελητήρια και βέβαια με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, που έχουμε την τύχη να έχουμε στην Περιφέρειά μας.

Στόχος μας, ως νέα Περιφερειακή Αρχή, είναι να βελτιωθούν οι τουριστικές επιδόσεις των νησιών μας, να ξεκολλήσει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου από τις τελευταίες θέσεις στην κατάταξη των ελληνικών Περιφερειών όσον αφορά στα τουριστικά μεγέθη, ενισχύοντας την ανάπτυξη με έργα υποδομής, αλλά και με ενέργειες που θα βελτιώσουν και θα αναβαθμίσουν το τουριστικό μας προϊόν. Μας ενδιαφέρει να αναπτύξουμε και να προβάλουμε ειδικές μορφές τουρισμού που ταιριάζουν στις δυνατότητες του κάθε νησιού, διαφοροποιώντας και ενδυναμώνοντας με αυτό τον τρόπο το τουριστικό τους προϊόν.

Θέλουμε τα νησιά να αποκτήσουν όνομα και διακριτή τουριστική ταυτότητα και να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο τις δυνατότητες των ψηφιακών τεχνολογιών και των κοινωνικών  μέσων για στοχευμένη και περισσότερο αποτελεσματική τουριστική προβολή.

Οι παραπάνω στόχοι, όπως και η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, είναι στόχοι εφικτοί, αρκεί να τους προσεγγίσουμε μεθοδικά.

Για να τους επιτύχουμε, θα πρέπει να επιστρατεύσουμε και να αξιοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που διαθέτουμε, όπως το επιχειρησιακό πρόγραμμα της Περιφέρειας, αλλά και κάθε άλλη χρηματοδοτική ευκαιρία, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και από ευρωπαϊκά συγχρηματοδοτούμενα έργα. Το ότι ο τουρισμός αποτελεί προτεραιότητα για τη νέα Περιφερειακή Αρχή, θέλουμε να αποτυπώνεται και στους διαθέσιμους οικονομικούς πόρους που θα στηρίξουν την υλοποίηση έργων και δράσεων, βάσει ενός στρατηγικού σχεδιασμού.

Να αξιοποιήσουμε το ανθρώπινο δυναμικό της Περιφέρειας και να επιδιώξουμε συνεργασίες και συνέργειες με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, αξιοποιώντας τη δημόσια διαβούλευση.

Σε αυτό το δύσκολο στοίχημα, θέλουμε συνεργάτες και συνοδοιπόρους όλους τους φορείς των νησιών και υπολογίζουμε επίσης σε μια καλή συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, που όχι μόνο διαθέτει τη γνώση και την τεχνογνωσία, αλλά έχει και εικόνα των πιο σύγχρονων τάσεων της τουριστικής αγοράς, μπορεί να μελετήσει και να προτείνει, αλλά επίσης , πράγμα που είναι πολύ σημαντικό, γνωρίζει την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά μας εκ των έσω.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, δίνουμε υπόσχεση συνεργασίας και δηλώνουμε την πρόθεσή μας να  απευθυνθούμε στους ειδικούς, που μπορούν να μας βοηθήσουν να ανοιχτούμε στο νέο και στην καινοτομία, όπως ακριβώς απαιτείται, αν θέλουμε να πάμε μπροστά στον τουρισμό και να επιδιώξουμε βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη με σεβασμό στη φύση, το περιβάλλον και τον πολιτισμό, όπως ακριβώς αρμόζει στα νησιά μας.

26/9/2019

Νικόλαος Νύκτας

Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού,

Μεταφορών & Επικοινωνιών Π.Β.Α.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.