Το γλυκό ψωμί της Σοκολάτας “ΙΟΝ” !!! Στο ζενίθ της επιχειρηματικότητας μου!!!

Έχω γράψει πολλές φορές ότι ένα ερέθισμα γίνεται η αιτία να περάσουν από το μυαλό και την σκέψη μου σαν κινηματογραφική ταινία χιλιάδες αναμνήσεις και γλυκές και πικρές με πλήθος αισθημάτων και συναισθημάτων!
Γράφω για τίτλο ” Το γλυκό ψωμί της Σοκολάτας “ΙΟΝ ” και ειδικότερα τις δεκαετίες 1980-1990.
Στις 26 Φεβρουαρίου 2022 στην NEWMONEY.GR σε άρθρο του Στέλιου Μορφίδη αναφέρεται με τίτλο “ΙΟΝ : Η γλυκιά νύφη που πικραίνει τους μνηστήρες-Οι προτάσεις εξαγοράς και τα《ΟΧΙ》της Τίνας Κωτσιοπούλου” και γράφει τα εξής:
Όλοι θέλουν την “πρώτη και παντοτινή αγάπη “, αλλά η ” σιδηρά κυρία”της σοκολατοβιομηχανίας, Τίνα Κωτσιοπούλου ,επιμένει στον δρόμο που χάραξε ο αείμνηστος θείος της, Γιάννης Κωτσιόπουλος το να παραμείνει η ΙΟΝ στα χέρια της οικογένειας και Ελληνική εταιρεία.
Έχουν γίνει πολλές προτάσεις από κολοσσούς για την εξαγορά αλλά η Τίνα τους απαντάει τα εξής…..”Ρωτήστε τους πόσα θέλουν να τους εξαγοράσουμε εμείς. Η ΙΟΝ δεν πωλείται “.
Είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες στο χώρο της διατροφής με τρία εργοστάσια στην Ελλάδα και ένα στην Βουλγαρία και 930 εργαζόμενους και τζίρο 120 εκατομμύρια και εξαγωγές σχεδόν σ όλο τον κόσμο.
Και για την ιστορία όλα ξεκίνησαν το 1930 από τον Κωτσιόπουλο και 1935 και ο Νανόπουλος.
Είναι επίσης τεράστια η εθελοντική δράση της ΙΟΝ της Τίνας και των εργαζομένων.
Ένα άλλο ερέθισμα ήταν ότι σαν σήμερα πέθανε η ξαδέρφη μου Ελένη Πυκνή- Γιαννιώδη πού ο άνδρας της ο αείμνηστος Γιάννης Γιαννιώδης ήταν από το 1960 στέλεχος λογιστηρίου της ΙΟΝ και ήταν ο άνθρωπος πού με έβαλε το 1980 στο χονδρεμπόριο των προϊόντων της ΙΟΝ στην Χίο.
Και ήταν ο μοναδικός συγγενής μου στο γάμο μου που έγινε στην Μητρόπολη Αμαρουσίου της Παναγίας στις 15 Ιουνίου 1969.
Δεν θα ξεχάσω ποτέ τον Διευθυντή πωλήσεων της ΙΟΝ Φώτη Κασούτσα πού είχα πάντοτε την αμέριστη βοήθεια του γιατί τότε στην Χίο ερχόταν για παραγγελίες ένας γεράκος πού δεν θυμάμαι το όνομα του αλλά για λίγο επειδή βγήκε στην σύνταξη, καθώς επίσης και τον Χάρη Γλαρίδη πού ερχόταν σαν Αστραπή αυθημερόν στην Χίο και έπαιρνε παραγγελίες από ελάχιστους χονδρεμπόρους και για την εξόφληση του προηγούμενου λογαριασμού, τα χρόνια εκείνα είμαστε τρεις πού είχαμε την μερίδα του λέοντος στην διακίνηση των προϊόντων της ΙΟΝ σε όλο τον νομό της Χίου γιαυτό ακριβώς το λόγο γράφω για το γλυκό ψωμί της ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΙΟΝ επειδή έκανα τεράστιους τζίρους και τα κέρδη ήταν σταθερά βάσει του τιμοκαταλόγου της εταιρείας…στο τέλος σχεδόν της καριέρας μου ερχόταν και συνεχίζει ακόμη και έρχεται ο ανιψιός του Κασούτσα ο Μιχάλης από την γειτονιά μας την Μυτιλήνη της Λέσβου.
Θυμάμαι μέχρι σήμερα τις μεταφορικές εταιρείες πότε με νταλίκες αλλά πολλές φορές και με τα μακριά κάρα του Ξένου Φιστέ και του Μιχάλη Μυριαγκού να μας ξεφορτώνουν τεράστιες ποσότητες από όλα τα προϊόντα και συγκεκριμένα Σοκοφρέτες, derby , noisetta, Baloo, χύμα Σοκολατάκια πολυτελείας και Μαρκί γυμνό Σοκολατάκι για μνημόσυνα και φυσικά όλες τις Σοκολάτες γάλακτος και αμυγδάλου με φουντούκι, Serrano, Breek, μιλάμε για πολλούς τόνους κάθε μήνα.
Βέβαια για να γίνεται διανομή όλων αυτών των προϊόντων είχα διανομές με συνεργάτες υπαλλήλους πού αλωνίζαμε όλα τα μαγαζιά της Χίου, σε Στρατόπεδα, σχολικές καντίνες, στους κινηματογράφους ΑΣΤΈΡΑ και ΡΕΧ με τον Παντελή Παντελίδη, και τον Κώστα Χιονά και οι περισσότεροι υπάλληλοι συνεργάτες μου ήταν αστέρια όπως: ο Γιάννης Σούκας, Στέφανος Μυλωνάς, Νίκος Σκαφίδας, Σπύρος Χαβέλας, Κώστας Ξενάκης, Θόδωρος Γιαννιτσαριώτης, Γιάννης Λαγκώνας και ο Κώστας Τζούμας τους τρεις τους πάντρεψε η οικογένεια μου.
Αλλά με δύο άλλους πού δέν θα αναφέρω τα ονόματα τους την πάτησα σαν μαλάκας και έχασα μερικά εκατομμύρια της εποχής εκείνης αλλά τους διέγραψα και από την μνήμη μου.
Ήταν τα χρόνια εκείνα που η επιχείρηση μου βρισκότανε στο Ζενίθ της επιχειρηματικότητας με πολλές εταιρείες και πολλά προϊόντα ήταν πραγματικά η μεγάλη εποχή της δημιουργίας μας και λέω δημιουργίας μας γιατί συγχρόνως και τα μαγαζιά της Ιουλίας ήταν ανθηρά και τότε μπορέσαμε και φτιάξαμε ότι προλάβαμε.
Ήταν εποχές που και μερικές από τις γυναίκες των συνεργατών μου εργαζόταν στο μαγαζί της Ιουλίας.
Αλλά η δουλειά δουλειά και μιλάμε για δουλειά από τα μαύρα ξημερώματα για να προλάβουμε!
Όπως αναφέρω πέρασαν από τα χέρια μου προϊόντα και εταιρείες ΦΆΓΕ, ΙΟΝ, ΡΑΝΤΥ ΣΛΙΠ, SLIPAD, NANA, ΆΥΛΩΝ ΙΝΤΕΡΝΑΣΙΟΝΑΛ, Μπισκότα ΑΛΛΑΤΊΝΗ, Φρυγανιές ΕΛΙΤΕ , ΚΡΟΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥΛΙΠΑ, ΞΗΡΟΊ ΚΑΡΠΟΙ ΒΑΝΤΑΡΑΚΗΣ, Εισαγόμενα όπως Kraft κλπ της Χατζηπανάγος-Πασσαλής ,Προϊόντα της Άττικα λουκούμια και ζαχαρώδη, μπισκότα, πατατάκια τσιπς, γαριδάκια, ποτά, όσπρια, Χιώτικα γλυκά, καφέδες παντός τύπου, και φυσικά τα αναψυκτικά της ΚΑΝΤΡΙΝΚΣ ΕΛΛΑΣ σε κουτί τα πρώτα στην Ελλάδα της CANADA DRY και RCola πού ήταν και η πρώτη μου αντιπροσωπεία μετά την έξοδο μου από το χώρο της Υγείας.
Πολλές φορές με ρωτούν πολλοί τι δουλειά κάνατε ή πιο είναι το επάγγελμα σας και δίνω την απάντησή αυτό που έγραφε η ταυτότητα μου όταν πρώτο ξεκίνησα ως “ΛΟΓΙΣΤΗΣ” στην κλινική του Μεγάλου μου δασκάλου ΓΙΆΝΝΗ ΑΥΓΟΥΣΤΗ στην πρώτη του κλινική στην σημερινή ΠΥΞΊΔΑ της Απλωταριάς το 1963.
Υπάρχουν οι γλυκές αναμνήσεις και οι γλυκές φωτογραφίες της εποχής εκείνης.
Δεν νομίζω ότι υπάρχει δουλειά πού να μην την έκανα διαχρονικά στην ζωή μου!
Γιαυτό ακριβώς το λόγο λέω πάντοτε ότι καμιά δουλειά Δεν είναι ντροπή όταν είναι τίμια με καθαρό ιδρώτα καί χέρια καθαρά!
Δουλειά..Δουλειά..Δουλειά η συμβουλή μου!
Καλό βράδυ και καλό ξημέρωμα!
Εύχομαι να ξημερώσει καινούργια μέρα Ειρήνης και Αισιοδοξίας!
Χίος, 11 Μαρτίου 2022
Λευτέρης Πυκνής
Μαλλιάς Καλλιμασιώτης

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.