Το ιστιοφόρο «Shtandart» σήμερα στη Χίο

Το ταξίδι του στα νησιά του Αιγαίου ξεκίνησε το Σάββατο το ρωσικό ιστιοφόρο «Shtandart», το οποίο πραγματοποιεί διεθνή ιστορικό-εκπαιδευτική αποστολή, ενώ για πρώτη φορά θα ερευνηθούν αντικείμενα σε τόπους αγκυροβολίων, αλλά και ναυαγίων ρωσικών πλοίων στις ελληνικές θάλασσες.

Ο λόγος για το ιστιοφόρο «Shtandart» το οποίο είναι πιστό αντίγραφο του βασιλικού πολεμικού πλοίου που κατασκευάστηκε το 1703 για να ανανεώσει το ναυτικό τής τότε Ρώσικης αυτοκρατορίας.

Βρίσκεται σήμερα Παρασκευή 15 Οκτωβρίου στη Χίο και στα πλαίσια της ερευνητικής αποστολής του, «Φλόγα του Τσεσμέ»… 

Στη πλώρη του βρίσκεται ένα κεφάλι λιονταριού και στην πρύμνη σκαλισμένος ένας δικέφαλος αετός που κρατάει με τα νύχια του τις τέσσερις θάλασσες.

Στα πλαϊνά του καταστρώματος μια σειρά από κανόνια, ενώ σχοινιά με χοντρούς κόμπους και τροχαλίες ενώνονταν με τα τρία του κατάρτια και σχηματίζουν ένα πλέγμα πάνω από τα κεφάλια του πληρώματος…

Το Ρωσικό ιστιοφόρο “Shtandart”, είναι ένα ακριβές αντίγραφο της φρεγάτας του Μεγάλου Πέτρου, Τσάρου της Ρωσίας και του πρώτου πλοίου του στόλου της Βαλτικής, που ναυπηγήθηκε σύμφωνα με τα σχέδια και τις ναυπηγικές παραδόσεις του 18ου αιώνα.

Η άφιξη του ρωσικού ιστιοφόρου στο Αρχιπέλαγος έχει προγραμματιστεί στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το Έτος Ιστορίας Ελλάδας-Ρωσίας 2021 και της διεθνούς ιστορικής και εκπαιδευτικής αποστολής «Φλόγα του Τσεσμέ» στο Αιγαίο, η οποία είναι αφιερωμένη στα 250 χρόνια από τη νικηφόρα Ρωσική Εκστρατεία του Αρχιπελάγους και την καταστροφή του Οθωμανικού στόλου.

Την αποστολή πλαισιώνουν εκπρόσωποι των διοργανωτών της ΜΚΟ «Ρωσικός Γεωγραφικός Σύνδεσμος» και εταιρίας παραγωγής ταινιών, για τη δημιουργία ιστορικού ντοκιμαντέρ αναφορικά με την παρουσία του Ρωσικού στόλου στο αρχιπέλαγος κατά την διάρκεια των Ορλωφικών 1764 – 1774. Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί στην ρωσική και ελληνική τηλεόραση.

Να σημειώσουμε ότι πρόκειται για ένα ξύλινο ιστιοφόρο, μήκους 34 μέτρων και βάρους 220 τόνων, με το πιο ψηλό κατάρτι του να αγγίζει τα 33 μέτρα, και μετά τη Χίο (κι έως την 23η Οκτωβρίου) θα περάσει κι από την Μύκονο, τη Πάτμο (και άλλα νησιά) μέχρι να καταλήξει στη Λήμνο, ακολουθώντας τα ίχνη της ιστορικής Ναυμαχίας του Τσεσμέ του 1770, αλλά και γενικότερα της εκστρατείας του ρωσικού στόλου στο Αιγαίο που έγινε στο πλαίσιο του (τρίτου) Ρωσοτουρκικού Πολέμου (1768-1774).

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.