Το πρόβλημα των τουρκικών ακτών από τα πλαστικά

 

Σύμφωνα με έρευνα τής Βρετανικής Greenpeace η Τουρκία μεταβάλλεται σε “χωματερή πλαστικών” τής Μ.Βρετανίας και τής ΕΕ.

Πολλά από τα πλαστικά που εισάγει η Τουρκία για ανακύκλωση καταλήγουν στην Μεσόγειο ή μολύνουν με την καύση τους την ατμόσφαιρα.

Η τάση αυτή έχει επιταχυνθεί από το 2017 όταν η Κίνα επέβαλε αυστηρότερες προδιαγραφές για την εισαγωγή πλαστικών σκουπιδιών, με την Τουρκία
να δέχεται τον μεγαλύτερο όγκο από αυτά μεταβάλλοντας την από μικρό “παίκτη” στην παγκόσμια αγορά σκουπιδιών σε “Νέα Κίνα”!

Έτσι το 2020 η Τουρκία εισήγαγε από την Ευρωπαϊκή Ένωση 447.000 τόνους και από την Μ.Βρετανία 210.000 τόνους πλαστικών σκουπιδιών και μάλιστα ανάμεικτων, τα οποία ανακυκλώνονται πολύ δυσκολότερα,με αποτέλεσμα πολλά από αυτά να καταλήγουν σε ανεξέλεγκτες χωματερές.

Υπολογίζεται ότι μόνο η περιοχή των Αδάνων και ο ποταμός Ceyhan ευθύνονται για το 9% τής ρύπανσης από πλαστικά στην Μεσόγειο με αντίκτυπο στη θαλάσσια ζωή αφού ήδη από το 2019 (σύμφωνα με δειγματοληψία τής Greenpeace Mediterranean) τα μισά σχεδόν ψάρια που αλιεύθηκαν στην Τουρκία περιέχουν μικροπλαστικά, τα οποία ευθύνονται για καρκίνους και αλλαγές στον έμμηνο κύκλο.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.