Το ρωσικό πετρέλαιο μέσω Αρκτικού Κύκλου και με κατεύθυνση την Κίνα

Η Ρωσία απέστειλε το δεύτερο φορτίο πετρελαίου ανατολικά μέσω του Αρκτικού Κύκλου στην Κίνα, μια αρτηρία που θα δώσει τη δυνατότητα στη χώρα να αποστέλλει ταχύτερα φορτία σε αγοραστές της Ασίας.

Το «Vasily Dinkov», ένα ειδικά διαμορφωμένο παγοθραυστικό δεξαμενόπλοιο, κινείται κατά μήκος του Βόρειου Περάσματος, αφού νωρίτερα τον περασμένο μήνα φόρτωσε από ένα δεξαμενόπλοιο αποθήκευσης ελλιμενισμένο στο Murmansk, σύμφωνα με το Bloomberg. To περασμένο Σαββατοκύριακο, το πλοίο διέσχισε τη ρωσική βόρεια ακτή και πέρασε το στενό Bering. Το Bloomberg αναφέρει ότι το «Vasily Dinkov» θα αφιχθεί στο κινεζικό λιμάνι Rizhao στις 17 Νοεμβρίου.

H συγκεκριμένη διαδρομή είναι η πιο σύντομη μεταξύ Ευρώπης και Ανατολικής Ασίας, καθώς η διάρκεια ταξιδιού από τα ρωσικά λιμάνια της Βαλτικής στην Κίνα είναι μειωμένη κατά το ήμισυ έναντι της συνηθισμένης οδού μέσω της διώρυγας του Σουέζ.

Παραμένει άγνωστο πόσο λειτουργική θα είναι η εν λόγω σύνδεση για τη Ρωσία, κυρίως λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή. Προσώρας, η συντριπτική πλειοψηφία της παραγωγής της χώρας στην Αρκτική Θάλασσα συγκεντρώνεται σε δεξαμενόπλοια αποθήκευσης στο Murmansk και στη συνέχεια επαναφορτώνεται σε μεγαλύτερα πλοία, για να παραδοθεί κυρίως στην Ευρώπη. Ουσιαστικά, οι εν λόγω μεταφορές θα σταματήσουν τις προσεχείς εβδομάδες, καθώς από τις 5 Δεκεμβρίου θα εφαρμοστεί το εμπάργκο της ΕΕ στις εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας.

Δεδομένου ότι, πέραν του «Vasily Dinkov», επιπλέον οκτώ πλοία μπορούν να επιχειρούν στο εν λόγω route, δύσκολα αυτό θα αποτελέσει ρεαλιστική εναλλακτική πριν από το καλοκαίρι, σύμφωνα με εμπειρογνώμονες του θέματος.

πηγή: naftikachronika.gr

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.