«Το Χαμόγελο του Παιδιού» γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας: το βιώσιμο μέλλον όλων μας, δεν έχει ηλικία!

 

«Το μέλλον μας είναι τα παιδιά». Μια φράση που όλοι μας έχουμε ακούσει, αλλά που τις περισσότερες φορές δεν συνοδεύεται από πράξεις ώστε να δώσουμε το βήμα στο λόγο και τις πρωτοβουλίες των παιδιών να διαμορφώσουν το παρόν και το συλλογικό μας μέλλον. Σε αυτό το πλαίσιο, η Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 12 Αυγούστου με στόχο την ανάδειξη των ζητημάτων που απασχολούν τους νέους αλλά και την αναγνώρισή τους ως ενεργούς κοινωνικούς εταίρους.

 

Η φετινή καμπάνια των Ηνωμένων Εθνών έχει ως θέμα την «Αλληλεγγύη μεταξύ των Γενεών: δημιουργία ενός κόσμου για όλες τις ηλικίες», με στόχο την επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης του Οργανισμού, μέσω της προώθησης της δια-ηλικιακής συνεργασίας και των δίκαιων σχέσεων ώστε κανείς να μη μένει πίσω. Κι ενώ το μυαλό μας πηγαίνει πιο εύκολα στον αποκλεισμό των ηλικιωμένων ανθρώπων από τον δημόσιο διάλογο και τη συμμετοχή στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, σοβαρές είναι οι προκλήσεις που υπάρχουν και απέναντι στους νέους, και ιδιαιτέρως στα παιδιά.

 

Η ηλικία αποτελεί έναν παράγοντα που συχνά λόγω προκαταλήψεων, εμποδίζει τους μεγαλύτερους αλλά και τους μικρότερους, να συνεισφέρουν στην κοινότητά τους και «Το Χαμόγελο του Παιδιού», έχει φυσικά αναλάβει δράση!

 

Ως Οργανισμός με συμβουλευτικό ρόλο στο Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο του ΟΗΕ (ECOSOC), και διασυνδεδεμένο μέλος του Γραφείου Δημόσιας Πληροφόρησης του ΟΗΕ (UN DPI), «Το Χαμόγελο του Παιδιού» συμμετέχει στην παγκόσμια καμπάνια και ενημερώνει για τη δράση του Ευρωπαϊκού Μαθητικού Εθελοντικού Δικτύου YouSmile και της Ομάδας Δικαιωμάτων του Παιδιού.

 

Από το 2009 με πρωτοβουλία των ίδιων των παιδιών/εθελοντών ΥouSmilers και σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, ο Οργανισμός συντονίζει την Ομάδα Δικαιωμάτων του Παιδιού παρέχοντας συμβουλευτικό και γνωμοδοτικό ρόλο, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έγινε ο πρώτος ελληνικός Οργανισμός που έκανε πράξη το Άρθρο 12, για την Ελευθέρια Έκφρασης και την Παιδική Συμμετοχή, που αποτελούν θεμελιώδη δικαιώματα των παιδιών.

 

Τα παιδιά μέλη εκπαιδεύονται συνεχώς ως προς τα δικαιώματά τους και οργανώνουν ενέργειες ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της κοινωνίας,  έχοντας παρουσία στα Ηνωμένα Έθνη, στο Συμβούλιο της Ευρώπης και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

 

Το Ευρωπαϊκό Μαθητικό Εθελοντικό Δίκτυο YouSmile είναι η μοναδική ελληνική εθελοντική δράση για παιδιά και νέους. Στα 10 χρόνια επιτυχούς λειτουργίας του περισσότερα από 30.000 παιδιά και νέοι και 930 σχολεία συμμετείχαν σε εθελοντικές δράσεις προσφέροντας ανακούφιση και Χαμόγελο σε παιδιά που βρίσκονται σε ανάγκη και εκδηλώσεις με στόχο την κινητοποίηση και ευαισθητοποίηση σε θέματα που τους αφορούν, όπως:

● Δικαιώματα του Παιδιού
● Σχολικός εκφοβισμός
● Κακοποίηση  παιδιών
● Φυγές εφήβων
● Εθισμός στα ηλεκτρονικά παιχνίδια και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
● Ασφαλής χρήση του διαδικτύου

 

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά το 1ο εξάμηνο του 2022 συμμετείχαν 306 μαθητές σε 334 δράσεις από 48 σχολεία, στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, το Ηράκλειο και το Ρέθυμνο, όπου πραγματοποιείται το Πρόγραμμα του YouSmile.

 

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας στρέφει το βλέμμα μας στις ικανότητες, τις ανάγκες και τις πρωτοβουλίες των παιδιών και στην πραγματική δύναμη που έχουν να διαμορφώσουν τον κόσμο του αύριο, ένα κόσμο που τους ανήκει. Το νεαρό της ηλικίας δεν θα έπρεπε να αποτελεί τροχοπέδη στο να υψώσουν τη φωνή τους στο δημόσιο διάλογο, αλλά την κινητήριο δύναμή όλων των μελλοντικών ενηλίκων της κοινωνίας των πολιτών.

Ο λόγος λοιπόν, ανήκει στα παιδιά! Γιατί αυτά κρατούν στην καρδιά και το μυαλό τους το μέλλον όλων μας.

 

Ας ακούσουμε τα παιδιά. Ας τα εμπιστευτούμε.

 

Περισσότερες πληροφορίες  για τις δράσεις που υλοποιεί  το Δίκτυο Μαθητικού Εθελοντισμού YouSmile αλλά και πληροφορίες για το πώς μπορεί ένα παιδί να γίνει εθελοντής μπορείτε να βρείτε εδώ.

 

Περισσότερες πληροφορίες:
«Το Χαμόγελο του Παιδιού»
Γραφείο Τύπου Τηλ. 11040
press@hamogelo.gr

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.