Υπογράφηκε η κατασκευή του Βιολογικού Καθαρισμού στις Οινούσσες

 

Υπογράφηκε σήμερα Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2021 η Σύμβαση κατασκευής των έργων επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων του Οικισμού Οινουσσών από το Δήμαρχο κ. Γεώργιο Δανιήλ και τον εκπρόσωπο της αναδόχου Κοινοπραξίας «Π. Ζενιώδης – Γ. Πικούνης Α.Ε. – Μόσχου Χαρ. Βασίλειος» κ. Παντελή Ζενιώδη.

Με την σύμβαση εισέρχεται πλέον σε φάση υλοποίησης το πιο σημαντικό περιβαλλοντικό έργο των Οινουσσών, ύψους 1.774.933,73 ευρώ, το οποίο είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης» και ο χρόνος κατασκευής του είναι 18 μήνες.

Τα έργα που πρόκειται να κατασκευαστούν στο νησί μας περιλαμβάνουν:

  • Τη νέα Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) στα νοτιοανατολικά του οικισμού.
  • Τα έργα διάθεσης των επεξεργασμένων λυμάτων μέσω αγωγού στη θάλασσα
  • Τον Αγωγό διάθεσης των επεξεργασμένων σε υφιστάμενη δεξαμενή για άρδευση.

Η ολοκλήρωση του έργου θα επιλύσει μια πρωταρχική ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος σε ένα ευαίσθητο μορφολογικά και περιβαλλοντικά οικοσύστημα, που χαρακτηρίζεται από ακτές και τοπία πλούσιας φυσικής ομορφιάς και προστατεύεται από διεθνείς συνθήκες.

Η κατασκευή της μονάδας είναι αναγκαία, προκειμένου να λειτουργήσουν τα εσωτερικά δίκτυα αποχέτευσης του οικισμού, τα οποία  αν και έχουν κατασκευαστεί αρκετά χρόνια πριν, ωστόσο δεν χρησιμοποιούνται. Σήμερα τα παραγόμενα λύματα καταλήγουν σε βόθρους, που επιβαρύνουν με πρόσθετη ρύπανση το έδαφος και τα υπόγεια ύδατα.

Η περιβαλλοντικά ασφαλής διαχείριση των λυμάτων του νησιού, θα έχει άμεσες θετικές συνέπειες στην ποιότητα των επιφανειακών και υπογείων υδάτων της περιοχής, διασφαλίζοντας τον πρωτογενή τομέα και παράλληλα μέσω της τριτογενούς επεξεργασίας των λυμάτων θα εξασφαλίζεται νερό κατάλληλο για την άρδευση των καλλιεργειών. Σημαντικά θα είναι τα οφέλη στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών με οφέλη στην τοπική οικονομία.

Ο Δήμαρχος Οινουσσών Γεώργιος Δανιήλ συγχαίρει τους εμπλεκομένους για την επιτυχή πολυετή οργάνωση και προετοιμασία του όλου εγχειρήματος. Ο Δήμος μας εκφράζει θερμές ευχαριστίες στον Δήμαρχο Χίου κ. Σταμάτη Κάρμαντζη και τους υπηρεσιακούς παράγοντες της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δ. Χίου, στην Ομάδα Υποστήριξης Νησιωτικών Περιοχών της ΜΟΔ Α.Ε., τους μελετητές και το προσωπικό του Δήμου Οινουσσών για τη συμβολή τους και εύχεται καλή επιτυχία και αίσιο πέρας στο σημαντικό αυτό έργο.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.