Υπουργείο Μετανάστευσης: Δεν κατασκευάζεται «ΚΥΤ Μαμούθ» στη Μόρια

Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα του τοπικού τύπου της Λέσβου, τα οποία καθ΄ υπερβολή κάνουν λόγο για κατασκευή “ΚΥΤ Μαμούθ στη Μόρια” καθώς και σε επικείμενες επιτάξεις, πηγές του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου προς αποκατάσταση των πραγματικών δεδομένων, διευκρινίζουν τα εξής:

Το Υπουργείο δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια για κατασκευή νέας δομής στη Μόρια. Ούτε έχει εκδώσει πρόσκληση για την εκμίσθωση γεωτεμαχίων και σε καμία περίπτωση δεν μελετά την επίταξη εκτάσεων.

Όμως, θεωρεί απαραίτητο τον δραστικό περιορισμό των διαμενόντων στα σημεία εισόδου και προς τούτο πρώτον έχει ενισχυθεί η ασφάλεια των συνόρων, δεύτερον έχει επιταχυνθεί η διαδικασία έκδοσης αποφάσεων ασύλου και τρίτον έχουν μεταφερθεί ευάλωτες ομάδες διαμενόντων εκτός νήσων. Παράλληλα, λειτουργεί πρόγραμμα 5 χιλιάδων εθελοντικών επιστροφών και έχει επανεκκινήσει την διαδικασία απελάσεων, με το σταδιακό άνοιγμα των συνόρων της χώρας.

Όμως, είναι επίσης δεδομένο ότι δεν προστατεύει ούτε τους διαμένοντες, ούτε τους κατοίκους η παρούσα κατάσταση. Χρειάζεται να συνεχιστεί η αποσυμφόρηση των νησιών, να κλείσουν οι άναρχες εγκαταστάσεις και να λειτουργούν μόνο ασφαλέστερες δομές, με χωρητικότητα σαφώς μικρότερη των σημερινών. Και με επαρκή χώρο ανά διαμένοντα ώστε να μην επιβαρύνουν τις τοπικές κοινωνίες. Και παράλληλα με επαρκή χώρο για την διευκόλυνση των επιστροφών όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας.

Διαδικασία που πρέπει να γίνει με ειλικρινή διάλογο όλων μας.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.