Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης: “Τα μεγάλα έργα βρίσκονται σε καλό δρόμο”

https://diafaneia.eu/wp-content/uploads/2021/10/235949203_2055986077912868_2052309021539778639_n.jpg

 

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κος Νότης Μηταράκης ήταν φιλοξενούμενος στην εκπομπή “Καλημέρα με τον Αντ1 Αιγαίου” και μετά από σχετικές ερωτήσεις του Κώστα Κυδώνη δήλωσε τα παρακάτω:

 

Για το Φράγμα «Κόρης Γεφύρι»

«Το Φράγμα όπως με ενημερώνουν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωσή του. Τον Ιανουάριο ξεκινούν κάποιες προεργασίες και τον Μάρτιο οι κανονικές εργασίες. Πράγματι είναι ένα πολύ ταλαιπωρημένο έργο του οποίου καταφέραμε να βρούμε τον Μίτο της Αριάδνης και να το προχωρήσουμε.

Μαζί με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς θα ξεπεράσουμε τα γραφειοκρατικά και άλλα εμπόδια όπως κάναμε και για τα άλλα μεγάλα έργα στο Νησί που λίμναζαν  περισσότερο από μια γενιά, όπως αυτό του Αεροδρομίου, του παλαιού αλλά και του νέου Δικαστικού Μεγάρου κ.ά.

Εδώ πρέπει να αναφέρω το χωρικό Αντιπεριφερειάρχη Χίου, τον Παντελή τον Βρουλή, που έχει πάρει πολύ ζεστά το θέμα, στην βοήθεια του οποίου υπολογίζω πολύ, όπως βέβαια και στην αντίστοιχη του  Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου του Κώστα του Μουτζούρη.»

 

Για το θέμα του Αεροδρομίου

«Ορίστηκε ήδη ο ανάδοχος του έργου και τις επόμενες ημέρες θα πάει ο φάκελος στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Μέσα στο Δεκέμβριο θα υπογραφεί η σύμβαση και αρχές Ιανουαρίου θα γίνει η εγκατάσταση του εργολάβου. Στόχος μας είναι να έχει ολοκληρωθεί το έργο μέχρι το τέλος του 2023 μαζί με τα συνοδά έργα που εκτελούν αυτή την στιγμή στην περιοχή ο Δήμος Χίου και η Περιφέρεια. Εννοώ τους δρόμους και τα αντιπλημμυρικά έργα δυτικά του διαδρόμου και προς την πλευρά της παραλίας.

Αυτό που είναι το σημαντικότερο όλων είναι το κύριο έργο, δηλαδή η προέκταση του διαδρόμου και οι παρεμβάσεις στο κτήριο επιβατών.»

 

Για το Μεταναστευτικό και το ταξίδι στην Τουρκία

 

«Η Ελλάδα υποδέχτηκε αυτές τις ημέρες στα πλαίσια της νόμιμης ανθρωπιστικής βοήθειας, περίπου 700 Αφγανούς πολίτες που αυτή την στιγμή διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο από τους Ταλιμπάν. Μέσα σε αυτούς ήταν Βουλευτές, Υπουργοί, Δικαστές και άλλοι – κυρίως γυναίκες – με υψηλό μορφωτικό επίπεδο και θέσεις στο Αφγανικό Κράτος. Όλοι αυτοί θα βρεθούν πολύ γρήγορα στις ΗΠΑ και άλλες χώρες της Δύσης και σχεδόν κανείς δεν θα παραμείνει στην Ελλάδα. Δυστυχώς όλοι αυτοί ήταν ένα μεγάλο κομμάτι από την Δημοκρατία που προσπάθησε η Δύση να εγκαταστήσει στο Αφγανιστάν και η οποία κατέρρευσε πριν λίγο καιρό.

Στην Τουρκία είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω με τον Υπουργό Εσωτερικών, τον κο Σοϊλού.

Εκεί διαπίστωσα την συναντίληψη της Ελλάδας και της Τουρκίας στην προστασία των συνόρων μας σε ένα ενδεχόμενο μεγάλο κύμα μετανάστευσης από το Αφγανιστάν το οποίο μπορεί να μην έχει εκδηλωθεί μέχρι τώρα αλλά δεν ξέρουμε τι θα συμβεί μέσα στο 2022.

Εμείς όπως και τα υπόλοιπα κράτη της Ε.Ε. ενθαρρύνουμε την Τουρκία να έχει  ενεργό ρόλο στην προστασία των συνόρων της για αυτό το ζήτημα, πράγμα το οποίο ήδη κάνει με το κτίσιμο  ενός φράκτη 1000 χλμ, όπως μας τον παρουσίασε ο κος Σοϊλού στην αίθουσα επιχειρήσεων του Υπουργείου του.

Έγινε επίσης σαφές ότι κανείς στην  Ε.Ε. δεν θέλει να δει καταστάσεις όπως αυτές που ζήσαμε το 2015 επί ΣΥΡΙΖΑ.»

 

Για τις νέες δομές μεταναστών – προσφύγων

 

«Σε μια Δημοκρατία είναι σεβαστές οι αντίθετες απόψεις όπως σεβαστές είναι και οι δικαστικές ενέργειες που μπορεί κάποιος να δρομολογήσει από την στιγμή που αμφισβητεί κάτι ή που θέλει να υπερασπιστεί τα συμφέροντά του όπως εκείνος τα αντιλαμβάνεται. Εδώ να πω μπράβο στον Δήμαρχο Χίου Σταμάτη Κάρμαντζη που ακολουθεί τις νομικές διαδικασίες στην όποια διαφορά θεωρεί ότι υπάρχει στην περιοχή Θόλος.

Η περιοχή αυτή έχει αριθμό Μητρώου σαν κρατικό κτήμα εδώ και δεκαετίες ενώ η Δημοτική ιδιοκτησία φτάνει βέβαια μέχρι κάποιο σημείο το οποίο όμως δεν εμπλέκεται καθόλου με την Δημόσια έκταση.

Οι δικαστικές αποφάσεις τελεσιδικούν αυτές τις ημέρες και μέσα στον Δεκέμβριο θα ξεκινήσουν οι εργασίες στον χώρο.

Με την δημιουργία της νέας ελεγχόμενης δομής θα κλείσει η ΒΙΑΛ όπως ήδη έχουμε κάνει με τα διαμερισμάτα στην πόλη της Χίου ακολουθώντας ακριβώς το παράδειγμα της Σάμου όπου και εκεί καταργήσαμε την παλαιά δομή και φτιάξαμε μια νέα, ακριβώς για να μην ξαναζήσουμε καταστάσεις τύπου Σούδας.

Όσοι είχαν αντιρρήσεις στην Σάμο για την νέα δομή, δεν έχουν πια, αφού όλοι κατανοούν ότι δεν υπάρχει μεταναστευτικό πρόβλημα στο νησί.

Ό,τι υποσχεθήκαμε το κάναμε: κλείσαμε και παραδώσαμε την παλιά δομή στους πολίτες, δημιουργήσαμε μια καινούργια ελεγχόμενη δομή με ανθρώπινες συνθήκες για όλους και η οποία είναι άδεια γιατί φυλάμε τα σύνορα αλλά και γιατί μετακινήσαμε από τα νησιά σχεδόν όλους.

Την ημέρα των εθνικών εκλογών ο ΣΥΡΙΖΑ είχε φροντίσει να υπάρχουν στα νησιά 17000 άτομα που τότε ήταν το 20% των προσφύγων της Χώρας ενώ τώρα εμείς αυτό τον αριθμό τον έχουμε μειώσει σε 3700 άτομα που είναι σήμερα το 10% των προσφύγων. Στην Χίο αυτή την στιγμή έχουμε μόνο 250 άτομα και μας κατηγορούν για δημιουργία αποθήκης ψυχών. Κάναμε ακριβώς το ανάποδο. Αποθήκες ψυχών ήταν τα νησιά μας υπό τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η Χίος σε λίγο δεν θα θεωρεί το Μεταναστευτικό σαν πρόβλημα. Η ΒΙΑΛ θα κλείσει και μάλιστα συζητάμε με τον Σταμάτη Κάρμαντζη τί επενδύσεις μπορούν να γίνουν εκεί ώστε να ωφεληθούν οι κάτοικοι και οι κοινωνία ευρύτερα.»

 

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.