Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας: “Συζητάμε ήδη με τη ΔΕΗ κάποιος που βρισκόταν σε ρύθμιση να μπορεί να επαναρυθμίσει όταν δεν τηρεί την προηγούμενη ρύθμισή του.”

 

Ο Κώστας Σκρέκας αποκάλυψε σήμερα πως η κυβέρνηση βρίσκεται σε συζητήσεις με τη ΔΕΗ προκειμένου κάποιος που ήταν σε ρύθμιση – και την έχασε – να μπορεί πλέον να κάνει επαναρύθμιση.

«Είναι μια τραγική πραγματικότητα», ανέφερε μιλώντας στο Mega ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

«Έχουμε ιστορικά υψηλές τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, και μία από τις ακριβότερες τιμές πετρελαίου την τελευταία 20ετία. Επιδοτούμε το λογαριασμό του ρεύματος για να απαλύνουμε την αύξηση στο μέτρο του δυνατού».

«Δεν μπορούμε να απορροφήσουμε όλη την ακρίβεια»

¨Όπως διευκρίνισε, ωστόσο, ο υπουργός, «δεν υπάρχουν οι απαραίτητοι πόροι για να απορροφήσουμε όλη την ακρίβεια».

«Οι αυξήσεις είναι τεράστιες. Είναι στα καύσιμα, είναι στην ενέργεια, είναι στο ηλεκτρικό ρεύμα, είναι στα προϊόντα, στα είδη πρώτης ανάγκης. Όλο αυτό δεν μπορεί ένα κράτος να το απορροφήσει. Αλλά μπορεί να κάνει αυτό που κάνουμε.

Σε όσους είναι ακόμα πιο ευάλωτοι έχουμε διπλασιάσει το επίδομα θέρμανσης και υπάρχει και το κοινωνικό τιμολόγιο όπου η επιδότηση είναι ακόμα μεγαλύτερη. Αυτά είναι 560.000 νοικοκυριά. Για τους υπόλοιπους στηρίζουμε οριζόντια με 40-50 ευρώ το μήνα με επιδότηση του ρεύματος», εξήγησε αναφορικά με τις αυξήσεις στην ενέργεια.

«Είναι ανεδαφικό να “παγώσουμε” τις τιμές»

Ερωτηθείς για το αν είναι εφικτή η πρόταση της αντιπολίτευσης να «παγώσουν» τα τιμολόγια της ΔΕΗ, ο υπουργός απάντησε πως «αν “παγώσει” η ΔΕΗ τα τιμολόγια, πώς θα αγοράσει ο καταναλωτής το πολύ ακριβότερο φυσικό αέριο, ή την εισαγόμενη ενέργεια;

Το να λέει κανείς ότι θα “παγώσει” τις τιμές είναι απλά ανεδαφικό. Μπορεί, όμως, η ΔΕΗ ή ο κάθε πάροχος να πιεστεί και να δώσει όλα τα κέρδη, ίσως να έχει και κάποιες ζημιές.

Αυτό η ΔΕΗ το κάνει ήδη. Έχει διαθέσει πάνω από 300 εκατ. ευρώ το τελευταίο εξάμηνο του 2021, και άλλα 300 εκατ. ευρώ για το πρώτο τρίμηνο του 2022».

Διακανονισμοί της ΔΕΗ σε έως και 36 δόσεις

«Δυστυχώς δεν μπορείς με ένα νόμο να “παγώσεις” τις τιμές. Αν ήταν θα το έκαναν όλες οι χώρες.

Αυτά τα πράγματα είναι ανεδαφικά και είναι και επικίνδυνο να ακούγονται.

Αλλά επειδή το πρόβλημα είναι μεγάλο, προχωρούμε σε επιδοτήσεις του ρεύματος που σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν και το 80%, η ΔΕΗ έχει ανακοινώσει διακανονισμούς που μπορεί να φτάσουν και τους 36 μήνες, και εμείς ελέγχουμε την αγορά ώστε να αποτρέψουμε φαινόμενα αθέμιτων εμπορικών πρακτικών, και να πιέσουμε τις τιμές προς τα κάτω», πρόσθεσε στο ίδιο θέμα.

«Κάποιος που ήταν σε ρύθμιση και την έχασε να μπορεί να κάνει επαναρύθμιση»

Ο Κώστας Σκρέκας αποκάλυψε, τέλος, τις διαπραγματεύσεις του υπουργείου με την ΔΕΗ για όσους έχουν «χάσει» το δικαίωμα της ρύθμισης.

«Συζητάμε ήδη με τη ΔΕΗ κάποιος που βρισκόταν σε ρύθμιση να μπορεί να επαναρυθμίσει όταν δεν τηρεί την προηγούμενη ρύθμισή του. Οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα, και όχι μόνο οι μεγάλες εταιρίες, έχει πέσει και ο τζίρος στην αγορά.

Συζητάμε με τη ΔΕΗ αυτές οι εταιρίες να μπορούν να ξαναμπούν σε ρύθμιση, η ΔΕΗ αναμένεται να πάρει τις ανάλογες αποφάσεις. Οι δόσεις είναι μέχρι 36, στις οποίες μπορεί να αποπληρωθεί η ληξιπρόθεσμη οφειλή. Και επιδοτούμε και 65 ευρώ από την 1η Ιανουαρίου.

Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που πήρε άδεια για να στηρίξει τις επιχειρήσεις τον Ιανουάριο του 2022», υπογράμμισε ολοκληρώνοντας.

Πηγή: dikaiologitika.gr

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.