“Φθηνά τη λευτεριά δεν την πουλούν πουθενά”. Συγκίνηση και υπερηφάνεια στην παρέλαση στις Οινούσσες

Με στίχους του Μενέλαου Λουντέμη επέλεξε ο δήμαρχος Οινουσσών να ευχηθεί για την επέτειο απελευθέρωσης της Χίου, στην οποία έδωσε το “παρών” και μαζί με τους σπουδαστές της ΑΕΝ Οινουσσών σήκωσαν πανό διεκδικώντας καθηγητές στην ιστορική ακαδημία του νησιού.

Στην ανάρτηση του αναφέρει:

“Φτηνά τη Λευτεριά δεν την πουλούν πουθενά. Ούτε και τη χαρίζουνε. Όσοι την πήραν χάρισμα, την χαράμισαν!”

Μενέλαος Λουντέμης (1912-1977)

Πριν από 110 χρόνια τα νησιά μας ελευθερώθηκαν με το αίμα των ηρώων και των αγωνιστών των Απελευθερωτικών Αγώνων του 1912-13.

Χθες 11η Νοεμβρίου τιμήσαμε στην Αιγνούσα και τη Χίο με λαμπρότητα κι εθνική υπερηφάνεια την μεγάλη γιορτή και ακούσαμε προσεκτικά τα μηνύματά της.

Με Δοξαστικούς Ύμνους ευχαριστήσαμε τον Θεό για το υπέρτατο αγαθό της ελευθερίας στην λαμπρή χωριεκκλησιά μας στον Αγ. Νικόλαο και κλίναμε γόνυ ευγνωμοσύνης στο μνημείο του Αφανή Ναύτη αναπέμποντας επιμνημόσυνη δέηση για την ανάπαυση των ψυχών των Ελευθερωτών.

Συγκινηθήκαμε με την όμορφη παρέλαση των Σχολείων μας, της ΑΕΝ Πλοιάρχων Οινουσσών και των χορευτικών τμημάτων του Δήμου “η Σίνα” και χειροκροτήσαμε τα παιδιά μας, που ανέβασαν ψηλά τις Σημαίες και τις καρδιές μας!

Στην μεγαλειώδη παρέλαση της Χίου δώσαμε το “παρών” εκ μέρους του Δήμου μας και μαζί με τους επισήμους και το χιακό λαό καμαρώσαμε και πάλι τα πολιτικά και στρατιωτικά τμήματα του νομού, αλλά και την αυριανούς πλοιάρχους, την “Σίνα” και την “Οινόεσσα”, που έδωσαν την ταυτότητα του νησιού μας στην πόλη, που γιόρταζε την λευτεριά της.

Τέλος, μαζί με τους σπουδαστές της ΑΕΝ τονίσαμε ότι η διεκδίκηση του ιερού δικαιώματος της παιδείας καθίσταται πιο επίκαιρη κι αποτελεσματική, όταν εμπνέεται από τους αγώνες για το αγαθό της ελευθερίας και της προκοπής.

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.