Χάλκη: Διασώθηκαν 92 μετανάστες – Οι Τούρκοι εμπόδισαν τη διάσωση των ναυαγών

Ναυάγιο Χάλκη: Ευρύτατη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης μεταναστών στη θαλάσσια περιοχή 21 ν.μ. δυτικά της Χάλκης πραγματοποιήθηκε καθόλη τη διάρκεια της νύχτας – Νέες προκλήσεις από τους Τούρκους.

Ενενήντα δύο μετανάστες έχουν διασωθεί μέχρι στιγμής σε γιγαντιαία επιχείρηση Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού.

Ειδικότερα, το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ενημερώθηκε τις απογευματινές ώρες της Τρίτης, για σκάφος σε δυσχερή θέση με αλλοδαπούς επιβαίνοντες στη θαλάσσια περιοχή, δυτικά της Χάλκης.

Άμεσα κινητοποιήθηκε το ΕΚΣΕΔ και στην περιοχή, προς εντοπισμό των ανωτέρω, έσπευσαν τέσσερα περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού και πέντε παραπλέοντα εμπορικά πλοία, ενώ παράλληλα απογειώθηκαν ένα ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας και ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού.

Μέχρι στιγμής έχουν περισυλλεγεί σώοι 92 αλλοδαποί σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση. Ωστόσο ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, αναφέρουν πως δύο παιδιά αγνοούνται στα νερά του Αιγαίου.

Στη θαλάσσια περιοχή των ερευνών, οι οποίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, επικρατούν άνεμοι εντάσεως 4-5 μποφόρ.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης αμέσως μόλις ενημερώθηκε για το συμβάν, βρέθηκε στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης όπου και έδωσε εντολή να διατεθεί κάθε πρόσφορο μέσο στην περιοχή για την επιχείρηση.

Ξεπερνούν κάθε όριο οι προκλήσεις των Τούρκων – Ζητούσαν από τα πλοία να φύγουν

Οι Τούρκοι, εναρμονισμένοι με το κλίμα που έχουν δημιουργήσει, έσπευσαν από την πρώτη στιγμή στον τόπο του ναυαγίου με σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής και ελικόπτερο, καλώντας μέσω ασυρμάτου τα πλοία, που βρίσκονταν ήδη εκεί και συμμετείχαν στις έρευνες, να αποχωρήσουν επειδή – όπως ανέφεραν – το ναυάγιο έγινε σε περιοχή έρευνας- διάσωσης που ελέγχει η Τουρκία.

Η ενέργεια αυτή είχε ως αποτέλεσμα ορισμένα εμπορικά πλοία να υπακούσουν και να απομακρυνθούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το militaire.gr, δεν δίστασαν ακόμη και να παρενοχλήσουν με λέιζερ τα ελικόπτερα ενώ απαίτησαν από τον καπετάνιο του πλοίου Αλεξάνδρα Α να τους παραδώσει 15 ναυαγούς.

Σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής επιχείρησαν, εκτός από τα εμπορικά πλοία, να παρεμποδίσουν, ανεπιτυχώς, και την ελληνική πυραυλάκατο «ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ» που έσπευσε στην περιοχή του ναυαγίου, συμμετέχοντας στη διάσωση των μεταναστών.

Πηγή: newsbomb.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.