ΧΙΟΣ: ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΜΑΣΤΙΧΑΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ (ΤΟΥΡΚΟΙ)!

 

 

Γράφει η Αγγελική Αναστ. Τριπολίτη

Η Χίος είναι νησί του Κεντρικού Αιγαίου και το ΠΕΜΠΤΟ μεγαλύτερο της Ελλάδος, με έκταση 842 τετρ. χιλιόμετρα και μήκος ακτών 213 χιλιόμετρα!!! Διοικητικά αποτελεί την Περιφερειακή Ενότητα Χίου, η οποία ανήκει στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, που έχει έδρα της τη Μυτιλήνη, μαζί με τα Ψαρά, τα Αντίψαρα (στη δυτική πλευρά) και τις Οινούσσες (στην ανατολική πλευρά)!!!

Αρχιπέλαγος: Αιγαίο Πέλαγος.

Εμβαδόν/Έκταση: 842 Km2.

Υψόμετρο: 1.297 μ.

Νομός: Χίου.

Υψηλότερη κορυφή: Πεληναίο.

Η πρωτεύουσά της είναι η Πόλη Χίος (η Χώρα), ο πληθυσμός της είναι 51.230 (απογραφής 2011), έχει 64 χωριά, με κωμόπολη τον Βροντάδο [κάτοικοι 5.332 (απογραφής 2011)], έχει απόδημη κοινότητα σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη, η μικρότερη απόσταση του νησιού από τις απέναντι ακτές της Μικράς Ασίας είναι 3,5 ναυτικά μίλια από το Ακρωτήριο Πούντα έως τη Χερσόνησο της Ερυθραίας, στο ύψος του Τσεσμέ (δηλαδή ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ στην Τουρκία, αφού φαίνεται ξεκάθαρα με γυμνό μάτι από τα παράλια της Χίου και μπορείς να πας και κολυμπώντας, ενώ υπάρχει και καραβάκι που περνάει απέναντι και γίνονται και πολλές κρουαζιέρες)!!!

Τα κύρια προϊόντα που εξάγει είναι: η ονομαστή ΧΙΩΤΙΚΗ ΜΑΣΤΙΧΑ (από την οποία φτιάχνονται ΛΙΚΕΡ, ΠΟΛΥ ΓΝΩΣΤΑ Cocktail, όπως: το Mastichito και ΣΟΔΑ με Μαστίχα & Ginger & Ανθρακούχο ΝΕΡΟ με Μαστίχα), τα εσπεριδοειδή: με ΠΟΛΥ ΓΝΩΣΤΟ το χυμό «ΚΑΜΠΟ», το λάδι, τα σύκα, και το κρασί (με ΠΟΛΥ ΓΝΩΣΤΑ: τον «Αμανίτη», τον «Έξη», τον «Οινάνθη», τον «Πρωτολάτη», το “Santa Markella”, την Αριούσα Χώρα (γλυκάζων + ροζέ), τον Ευωδιαστό Λευκό, τον Ηδιόνειρο Ερυθρό, τον Θεϊκό Ερυθρό, τον Μελανίτη Οίνο και τον Σκινάμπελο Λευκό), ενώ έχει διεθνή φήμη για το μέγεθος και την ποιότητα της ναυτιλίας της!!! Εκτός από τη Χώρα, ξεχωρίζουν η κωμόπολή της ΒΡΟΝΤΑΔΟΣ και αρκετοί οικισμοί που είναι γνωστοί για τα αρχιτεκτονικά τους, όπως χαρακτηριστικά είναι: το ΠΥΡΓΙ [από το οποίο πέρασε ο Κολόμβος και πήρε τους χάρτες για να πάει Αμερική, (άρα οι Χιώτες είχαν ήδη ανακαλύψει την Αμερική πριν από αυτόν), και πήρε και πλήρωμα για το ταξίδι του, αφού ως γνωστόν, οι καλύτεροι ναυτικοί στον κόσμο είναι οι Χιώτες με τους καλύτερους καπετάνιους (γνωστό είναι το τραγούδι που λέει: «Πάρε ναυτάκι Συριανό, λοστρόμο Πειραιώτη, μηχανικό Μυτιληνιό, τιμόνι Καλαματιανό και Καπετάνιο Χιώτη»!!!), και άφησε και πολλά Κολομβάκια πίσω του στο Πυργί αφού μέχρι και σήμερα έχουν απομείνει πολλοί απόγονοι του Κολόμβου εκεί!!!], τα ΜΕΣΤΑ (που το 1990 ανακηρύχθηκε ΜΝΗΜΕΙΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ UNESCO), όπως έχει και τη ΝΕΑ ΜΟΝΗ, το ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΧΙΟΥ, το ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΜΑΣΤΙΧΑΣ, και φημίζεται για την πιο τουριστική παραλία που μαζεύει ΟΛΗ τη High Society, την παραλία ΜΑΥΡΑ ΒΟΛΙΑ (Εμπορειός), την παραλία ΒΡΟΥΛΙΔΙΑ, την παραλία ΑΓΙΑ ΔΥΝΑΜΗ, την παραλία ΜΕΓΑΣ ΛΙΜΝΙΩΝΑΣ, την παραλία ΤΡΑΧΗΛΙ, την παραλία ΛΕΥΚΑΘΙΑ, την παραλία ΣΑΛΑΓΩΝΑ, την παραλία ΟΡΜΟΣ ΤΟΥ ΛΩ στον Βροντάδο, την παραλία ΒΑΣΙΚΑ για τη νεολαία, τους ΓΛΑΡΟΥΣ, και για την Πολιούχο της Χίου, το ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΗΣ ΑΓ. ΜΑΡΚΕΛΛΑΣ και την παραλία της, με τα παγωμένα της κρυστάλλινα νερά. Και φυσικά έχει και πολλά και αξιοσημείωτα ξενοδοχεία, όπως το GRECIAN CASTLE, το GOLDEN SAND στον Καρφά, το FILOXENIA, το PEARL BAY και πολλά άλλα, και το ΚΥΒΕΛΗ που έκλεισε ΛΟΓΩ καραντίνας, ΑΦΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ έχουμε ΜΟΝΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΠΙΤΙΑ ΣΤΗ ΧΙΟ (αφού είναι καταγωγή από’κει) και τους ΠΛΟΥΣΙΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ, που πάνε να μας καταλάβουν ΑΓΟΡΑΖΟΝΤΑΣ ΜΑΣ και ΠΑΝΕ ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΑΚΡΙΒΑ ξενοδοχεία, όπως το GRECIAN CASTLE και το GOLDEN SAND!!!

Στα αξιοθέατα της Χίου, συγκεκριμένα στον Βροντάδο, πρέπει να αναφερθεί και Η ΠΕΤΡΑ ΤΟΥ ΟΜΗΡΟΥ!!!

Η ΠΕΤΡΑ ΤΟΥ ΟΜΗΡΟΥ, είναι ο ΒΡΑΧΟΣ ΤΗΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΕΤΡΑΣ, που βρίσκεται στην ομώνυμη παραλία της, είναι ένα από τα πιο γνωστά μνημεία του νησιού, συνδέθηκε στενά με την παράδοση του ΟΜΗΡΟΥ και θεωρήθηκε το ΣΧΟΛΕΙΟ του μεγάλου ποιητή, αφού είναι ένας μεγάλος βράχος στη μέση σαν πολυθρόνα, όπου υποτίθεται ότι καθόταν αυτός, που περιβάλλεται τριγύρω από άλλα μικρότερα βραχάκια, όπου υποτίθεται ότι κάθονταν οι μαθητές του, και σ’αυτό συνηγορούν έγκυρες μαρτυρίες πολλών αρχαίων συγγραφέων και ποιητών, αν και τσακωνόμαστε οι Χιώτες με τους Μυτιληνιούς και με τη Σμύρνη της Τουρκίας (τους Τούρκους κοινώς), ότι ο ΟΜΗΡΟΣ προέρχεται από εκεί και γενικά 7 ή 8 μέρη στον κόσμο διεκδικούν τον Όμηρο, όπως ακόμα: η Αθήνα, η Πύλος, ο Κολοφών, το Άργος και η Ιθάκη!!!

Ο βράχος αυτός, πάντα προξενούσε ζωηρό ενδιαφέρον και πάντοτε τον επισκέπτονταν περιηγητές του νησιού, και όπως προείπα τον θεωρούσαν ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥ ΟΜΗΡΟΥ, και μάλιστα ο Richard Chandler (1764) τον ονόμασε ΤΟ ΙΕΡΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΛΗΣ (γι’αυτό και ένα ξενοδοχείο εκεί κοντά που χτίστηκε σήμερα ονομάζεται «ΚΥΒΕΛΗ», που όπως προανέφερα ΕΚΛΕΙΣΕ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΛΟΓΩ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ COVID)!!!

Η ΚΥΒΕΛΗ, Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΗΤΗΡ, λατρευόταν στην αρχαία Χίο και υπήρχε ναός της, πιθανόν στην περιοχή του Βροντάδου όπου βρέθηκαν πολλά ανάγλυφα και αγάλματα, καθώς και αναθηματική επιγραφή. Ενώ και εκεί από πάνω, σε έναν πυκνόφυτο γκρεμό, αγναντεύει τη θέα κι ένας άσπρος μαρμάρινος τάφος, που είναι του Έλληνα Γλωσσολόγου και Λογοτέχνη, ΓΙΑΝΝΗ ΨΥΧΑΡΗ, που ήταν Καθηγητής της Ελληνικής Γλώσσης στο Παρίσι και ήταν γνωστός για το ρόλο του στο Κίνημα Του Δημοτικισμού και του ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΣΕ ΕΠΙΣΗΜΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ!!!

Τα νερά στη Χίο είναι συνήθως παγωμένα, εκτός από την περίοδο που είναι οι καύσωνες (που μπαίνουν πολλές πυρκαγιές, που δεν είναι συνήθως από τσιγάρο ή από τους καύσωνες ή από τους οικοπεδοφάγους), αλλά συγκεκριμένα στη Χίο και στα νησιά του Αιγαίου, από τους Τούρκους (αφού νομίζω ότι το έχει ομολογήσει ο Ερντογάν), που αφού έχουμε τα εξοπλιστικά που έχουμε πάρει από τους Αμερικανούς και τους Γάλλους, και δεν μπορούν να μας κατακτήσουν με πόλεμο, πάνε να μας κατακτήσουν εκ των έσω με το «ΣΧΕΔΙΟ ΚΙΣΣΙΝΓΚΕΡ» (παλιός Αμερικανός Υπουργός), και έχουμε δώσει ένα κάρο λεφτά για Πολεμικές Φρεγάτες, F16 και Rafal, και προβλέπω να ξαναμπαίνουμε σε οικονομική κρίση, που θα την ξεχρεώνουν ΚΑΙ ΤΑ ΤΡΙΣΕΓΓΟΝΑ ΜΑΣ [ΑΝ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΕΝΤΩΜΕΤΑΞΥ, ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ (ΤΩΡΑ, ΣΑΣ έκανα την καρδιά ΠΕΡΙΒΟΛΙ…)]!!!

 

Τα νερά λοιπόν είναι δροσερά και την περίοδο των καυσώνων, γιατί έχουμε τις καθαρότερες θάλασσες στον κόσμο και έχουμε πάρει και πολλές ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ (γιατί δεν είμαστε τουριστικό νησί & είμαστε ΠΟΛΥ ΚΑΘΑΡΟ), και σε μια παραλία, στους ΓΛΑΡΟΥΣ, διαχέονται μέσα στη θάλασσα και πηγές, γι’αυτό και είναι παγωμένη εκεί η θάλασσα (και είναι ό,τι πρέπει για να σφίξει το δερματάκι), αν και μαζεύει πολύ κόσμο και ιδίως νεολαία (και γενικά σε πολλές παραλίες γίνονται πολλά θαλάσσια σπορ)!!!

Κάποιος λοιπόν θα έλεγε ότι η Χίος είναι πολύ τουριστικό νησί!!! Κι όμως… δεν είναι!!! Οι Χιώτες είμεθα ΤΟΠΙΚΙΣΤΑΙ!!! Έχουμε τους ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ, όπως τον Νικόλαο Τσάκο (γιο του Παναγιώτη Τσάκου, που κάνουν και φιλανθρωπίες και δίνουν και υποτροφίες μέσω του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος», της εκλιπούσης και αείμνηστης κόρης του Παναγιώτη Τσάκου, στους αριστούχους της ΧΙΟΥ), τον Δημήτρη Φαφαλιό, τον Γιάννη Αγγελικούση, τον Γιώργο Προκοπίου, τον Πίτερ Λιβανό, την Άννα Αγγελικούση, στους 100 σημαντικότερους παίκτες στην παγκόσμια ναυτιλία, και τη ΜΑΣΤΙΧΑ!!!

 

 

Αν και επί οικονομικής κρίσης οι μαγαζάτορες είχαν ανάγκη τον τουρισμό, οι μοναδικοί τουρίστες που είχαμε, πέρα από τους Χιώτες Ελληνο-Αμερικανούς (που είχαν έλθει φέτος 25.000), μερικούς Σκανδιναβούς και μερικούς Ιταλούς, είναι όλοι ΠΟΛΥ ΠΛΟΥΣΙΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ (όπως προείπα), που προσπαθούσαν να αγοράσουν τη Χίο (σαν να ξεπουλιόμασταν), γιατί τα σπίτια που πουλιόντουσαν από ανάγκη από τους Έλληνες δεν μπορούσαν να τα αγοράσουν όλα ΕΛΛΗΝΕΣ ή ΟΙ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ, είχαν ήδη σπίτια εκεί, και πουλιόντουσαν σε ΤΟΥΡΚΟΥΣ, οπότε αντί να μας κατακτήσουν με πόλεμο, ξεπουλιόμαστε και μας αγοράζουν εκ των έσω, με το Σχέδιο Κίσινγκερ όπως προείπα, δηλαδή εισβάλλουν σε μας, διεισδύουν στη Χίο, και σιγά-σιγά και σ’άλλα νησιά του Αιγαίου, και γενικά στην Ελλάδα, αφού είμαστε το καλύτερο φιλέτο στον κόσμο (η Ελλάδα).

 

 

Και όταν λέω φιλέτο, δεν εννοώ μοσχαρίσιο κρέας (χα χα), αλλά ΦΙΛΕΤΟ ΓΗΣ ΚΑΙ ΥΔΑΤΟΣ, με τα πετρέλαιά μας στο Αιγαίο, το Φυσικό μας Αέριο και Υγραέριο, και γενικά όλο τον υποθαλάσσιο και χερσαίο μας πλούτο!!! Κι έχουμε και τα πιο ωραία νησιά της Υφηλίου και το καλύτερο κλίμα!!! Γι’αυτό άλλωστε ήθελαν να μας καταλάβουν και οι Γερμανοί με τα χρέη, που δεν μας επέστρεψαν τις γερμανικές αποζημιώσεις που μας χρωστούσαν από τους Ναζί κι έχουν ήδη ξεκινήσει να μας καταλαμβάνουν και να διεισδύουν στην Κρήτη!!!

Τώρα όμως η Τουρκική Λίρα έχει πέσει και με τον Ερντογάν οι Τούρκοι πεινάνε κι αυτό μας κάνει κακό στον τουρισμό, αλλά σιχαίνομαι να εξαρτόμαστε οικονομικά απ’τους Τούρκους!!! (δεν θα έπρεπε κανονικά να είμαι ρατσίστρια, αλλά στην προκειμένη περίπτωση είμαι…).

 

 

Γι’αυτό πρέπει να γίνουμε πιο τουριστικό νησί [όχι βέβαια σαν τη Μύκονο και τη Σαντορίνη που εξαρτώνται καθαρά από τον τουρισμό και μαζεύουν ΟΛΗ ΤΗΝ ΧΑΛΙ (“High”) SOCIETY] και να φροντίσουμε να μην έρχονται μόνο Τούρκοι, αλλά γενικά και άλλοι πλούσιοι, αν και στο Μετρό διαφημίζουν πια τη Χίο με την παραλία ΜΑΥΡΑ ΒΟΛΙΑ (που έχει διαμορφωθεί έτσι από υποθαλάσσιο ηφαίστειο και τα βότσαλά της είναι μαύρα, όπως η ΚΟΚΚΙΝΗ ΠΑΡΑΛΙΑ της Σαντορίνης, και στη μία παραλία τα βότσαλα είναι πιο μεγάλα και στην άλλη πιο μικρά, και ούτω καθεξής…).

Έχουμε μεν τις πιο καθαρές θάλασσες, παραλίες και δρόμους, και ίσως να μολυνθούμε αν γίνουμε τουριστικό νησί όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, αν και πιστεύω ότι ΕΜΕΙΣ ΘΑ μαζεύουμε πιο ποιοτικό κόσμο και ΜΠΟΡΕΙ να μας συμφέρει οικονομικά και συμφέρει και ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ, γιατί δεν είμαστε ακριβό νησί στο φαγητό και γενικώς…, αλλά ΒΑΣΙΚΑ, ΕΓΩ το προτείνω, ΓΙΑΤΙ έχω μια θερμή παράκληση: ΝΑ ΜΗΝ ΕΞΑΡΤΩΜΕΘΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ!!!

Ευχαριστώ!!! Τέλος!!!

Αγγελική Α. Τριπολίτου

Υ.Γ.:     (1) Αν θέλεις ΕΙΡΗΝΗ, προετοιμάσου ΓΙΑ ΤΟΝ Πόλεμο…

            (2) Έχουμε ΠΟΛΛΑ τραγούδια ΓΙΑ ΤΗ ΧΙΟ, όπως το «ΕΝΑ ΚΑΡΑΒΙ ΑΠΟ ΤΗ ΧΙΟ…», το «ΑΛΛΟΣ ΓΙΑ ΧΙΟ ΤΡΑΒΗΞΕ ΠΗΓΕ, ΑΛΛΟΣ ΓΙΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗ, ΚΙ ΑΛΛΟΣ ΣΤΗ ΣΥΡΑΣ ΤΑ ΣΤΕΝΑ, ΑΙΜΑ ΚΑΙ ΔΑΚΡΥΑ ΧΥΝΕΙ»…

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.