Άιντε ν’απλώσουμε πανιά στ’ όνειρο και στη λησμονιά … Γράφει ο Λευτέρης Πυκνής

Το δισάκι μου στον ώμο για τον δρόμο για τον δρόμο λέει ένα παλιό τραγούδι γεμάτο νοσταλγίες και αναμνήσεις…. φυσικά εγώ δεν έβαλα το δισάκι μου στον ώμο αλλά το κομπολογάκι μου στο χέρι και ξεκίνησα πουρνό… πουρνό προτού με πιάσει η ζέστη… το δρομολόγιο το καθημερινό πάνω στον Παρθένη ποταμό…. και ξάφνου στις εφτά χαρμόσυνα ακούσματα γλυκά από επτά καμπαναριά!

Ευαγγελίστριας, Αγίου Ιωάννου Προδρόμου, Αγίου Χαραλάμπους, Παναγίας Ευρετής, Αγίου Λουκά του Χριστού και της Παναγίας Φάρκαινας… Ξανακτύπησαν:

Καμπάνες.. σήμαντρα μελωδικά και ρυθμικά μετά από δύο μήνες και πλέον καραντίνας που μας έφαγε η ακινησία και η καταχνιά με αποτέλεσμα να έχουμε σκευρώσει! Τις τελευταίες ημέρες όποιος με έβλεπε να περπατώ στο δρόμο λόγω της ακινησίας πήγαινα σάν τον πάω δεν πάω! Βαριά κι ασήκωτα τα γόνατα μου! Επιτέλους σήμερα μετά την σχετική τριήμερη προπόνηση η μηχανή λαδώθηκε και ξελασκάρησαν οι αρθρώσεις!

Σε βάθος ενός μέτρου νερό
Τα κτίρια της γειτονιάς!
Σήμερα ισοπέδωση !

Και ερχόμαστε τώρα στην παραλία στο τρίγωνο των αναμνήσεων που οι μπουλντόζες το έχουν ισοπεδώσει! Υπάρχουν φωτογραφίες από το εγκαταλελειμμένο παλαιό αρχοντικό που στο πέρασμα του χρόνου έσβησε η δική του ιστορία! Αλλά οι ιστορικές μνήμες της γειτονιάς υπάρχουν ακόμη ζωντανές σε ηλικίες σαν την δική μου! Θα θυμούνται και νεότεροι εάν πρόλαβαν τις πρώτες Ντίσκο της δεκαετίας του 1970 που πρώτος ξεκίνησε ο Μάικ Κόρμαλος παλιός συμμαθητής μου στην Εμπορική Σχολή… αργότερα δεν ξέρω που βρέθηκε ίσως στο εξωτερικό ίσως σε κρουαζιερόπλοια ή απ’ότι θυμάμαι και στην Κέρκυρα με το ίδιο αντικείμενο της διασκέδασης!

Παλιά μεταφορική ίσως και Ντίσκο
Ο παλαιός δρόμος για τον ποταμό

Αργότερα άνοιξαν και άλλοι παλαιοί και νυν φίλοι Ντίσκο! Στην αρχή όλοι οι νέοι της εποχής πηγαίναμε με φίλους και οικογένεια πολύ συχνά μέχρι που ξέφυγαν λίγο οι καταστάσεις με δήθεν εκμοντερνισμούς της εποχής που για την τοπική κοινωνία δεν ήταν αποδεκτές! Τα ονόματα που θυμάμαι από τις δύο Ντίσκο της ίδιας γειτονιάς ήταν η Roxy και το Discovery δεν θα αναφέρω ιδιοκτήτες επειδή δεν έχω πάρει την άδεια να χρησιμοποιήσω το όνομα τους! Πάντως η περιοχή του Παρθένη ανέκαθεν λόγω του ότι δεν υπήρχαν σπίτια κοντά ήταν ιδανική για μουσικοχορευτικά κέντρα! Σήμερα με την ισοπέδωση κλείνει μια παλιά σελίδα της ιστορίας της γειτονιάς που κάποτε έσφιζε από ζωντάνια και λάμψη! Ευτυχώς από πληροφορίες που αποκόμισα ο νέος ιδιοκτήτης που φυσικά και τον γνωρίζω από τα γενοφάσκια μου γιατί είναι Καλλιμασιώτης Ευπατρίδης της Αμερικής από πολύτεκνη οικογένεια που συνεχώς κάνει επενδύσεις στον τόπο μας με ζηλευτή οικογένεια έχει προγραμματίσει να κτίσει ένα Μεγάλο σύγχρονο εμπορικό κέντρο με υπόγειο γκαράζ και πιστεύω θα ζωντανέψει ξανά η εγκαταλλελημένη γειτονιά και μάλιστα τώρα και με την νέα λεωφόρο του Παρθένη!

Ισοπέδωση για ανοικοδόμηση

Χαίρομαι που σε χαλεπούς καιρούς που η οικονομική κρίση μαστίζει τον κόσμο υπάρχουν άνθρωποι με ανοιχτά μυαλά και με αισιοδοξία και προχωρούν ακάθεκτοι σε οικοδομικές επενδύσεις! Εύχομαι στον Νίκο και την Χαρούλα να είναι καλά και να βλέπουν το μέλλον με αισιοδοξία και να συνεχίσουν τις δραστηριότητες τους στην Χίο ! Καλή Κυριακή μιας και λειτούργησαν και οι εκκλησίες με πίστη στην Παναγία και τον Χριστό!

Χίος, 17 Μαϊου 2020

Λευτέρης Πυκνής

Μαλλιάς Καλλιμασιωτης

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.