Άλλο οι οικογενειάρχες παπάδες με παιδιά και εγγόνια και άλλο οι άγαμοι Αρχιμανδρίτες!

Αφορμή του σημερινού μου άρθρου είναι η προτροπή και το κάλεσμα καθώς και οι αντιδράσεις που προκάλεσε το κάλεσμα από τον Αρχιμανδρίτη του Αγίου Παντελεήμονα Αθηνών προς το εκκλησίασμα και τους πιστούς να πετάξουν τις μάσκες γιατί όπως λέει χαρακτηριστικά ότι χαλάρωσαν τα μέτρα σε καφενεία και τράπεζες και ότι είναι ιεροσυλία να είναι μέσα στο ναό σαν μάσκαράδες και ότι μέσα στην εκκλησία δεν μπορεί να υπάρξει ο Κορωνοϊός!

Ή όπως έτερος αμετανόητος πατήρ Ιγνάτιος ότι : τις μάσκες τις φορούν μάσκαράδες!
Υποτίθεται για να γίνει ένας παπάς Αρχιμανδρίτης έχει κάποια επί πλέον μόρφωση από τους απλούς παπάδες που συνήθως είναι με οικογένεια γυναίκα και παιδιά και εγγόνια και έχουν την έγνοια και την ευθύνη για την ζωή τους όπως και για την ζωή και την υγεία των ενοριτών και γενικώς όλων των προβλημάτων του εκκλησιάσματος μέσα στο ναό αλλά και κατ’ιδίαν.
Χάρηκα ειλικρινά όταν είδα και βλέπω παπάδες να συμμετάσχουν στα κοινά της κοινωνικής ζωής και δραστηριοτήτων του τόπου τους.
Δεν πιστεύω ότι η ζωντάνια που δείχνουν με το παράδειγμα τους το να χορεύουν γνήσια παραδοσιακά τραγούδια και άσματα σε πανηγυριώτικες συγκεντρώσεις και εορταστικές και εθνικές επετείους όλοι αυτοί οι ασπρογένειδες απλοί παπάδες πιασμένοι χέρι χέρι μπροστά στις οικογένειες τους δεν το επιτρέπουν οι ιεροί κανόνες της εκκλησίας!
Δεν ξέρω αν οι ιεροί κανόνες της εκκλησίας λένε ότι δεν πρέπει να προστατέψει ο κάθε παπάς ή Δεσπότης ή Αρχιμανδρίτης το ποίμνιο της εκκλησίας από πανδημίες όπως σήμερα συμβαίνει με τον Κορωνοϊο.
Μια λαϊκή παροιμία και παράδοση λέει ότι: δεν κάνει το ράσο τον παπά αλλά ο παπάς το ράσο με το έργο την συμπεριφορά και την προσφορά του μέσα στην κοινωνία και γενικώς στο κοινωνικό σύνολο!
Όπως όλα μας τα δάκτυλα δεν είναι τα ίδια καθώς επίσης και όλοι οι άνθρωποι δεν είναι δυνατόν να είναι ίδιοι έτσι και όλοι οι παπάδες ή αρχιμανδρίτες ή Δεσποτάδες δεν είναι δυνατόν να είναι όλοι ίδιοι!
Βέβαια άλλη νοοτροπία έχουν οι οικογενειάρχες παπάδες με γυναίκα παιδιά και εγγόνια και άλλη οι άγαμοι κληρικοί που ίσως η αγαμία τους κτυπά κατακέφαλα και τους ταράζει τα μυαλά τους!
Εύχομαι να τους φωτίσει όλους ο Χριστός και η μητέρα Παναγία.  Καλό ξημέρωμα και καλά Μυαλά με Αισιοδοξία για καλύτερες μέρες!
Χίος 5 Σεπτεμβρίου 2020
Λευτέρης Πυκνής Μαλλιάς Καλλιμασιωτης

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.