Άραγε υπάρχουν Νταβατζήδες στην Χίο;

 

Η λέξη του ” Νταβατζής” είναι γνωστή από αρχαιοτήτων χρόνων και είναι άμεσο δάνειο από την Τουρκική λεξη davaci πού σημαίνει (συνήγορος, υπερασπιστής) dava που θα πει (δίκη) σε επεξεργασία νταβάς και ντάβα και είναι αυτός πού διευθύνει έναν οίκο ανοχής και είναι ο προστάτης ή ο αγαπητικός και εκμεταλλευτής, προαγωγός ,μαστροπός ιερόδουλων!
Το 2004 σε μία συνάντηση πού είχε ο τότε Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με βουλευτές της ΝΔ και απαντώντας σε έναν εξ αυτών, πού του είχε πει ” Να σπάσει αυγά για να γίνει ομελέτα με τον βασικό μέτοχο ” είπε ότι: “Δεν θα αφήσω πέντε Νταβατζήδες και άλλα πέντε κέντρα να χειραγωγήσουν την πολιτική ζωή του τόπου, γιατί είναι εύκολα αντιμετωπίσιμα,αρκεί να κάνουμε εμείς την δουλειά μας ως νομοθέτες και η Δικαιοσύνη τη δική της δουλειά ” !
Μπορεί να είναι εικόνα εξωτερικοί χώροι και κείμενο
Τότε η λέξη Νταβατζήδες κυκλοφόρησε αστραπιαία και ορισμένοι μάλιστα είπαν ότι τέτοιες λέξεις δεν είναι στην φρασεολογία του Κώστα Καραμανλή,αλλά η πρόθεση της Κυβέρνησης ήταν να συγκρουστεί με τους Νταβατζήδες!
Οι αρχαίοι είχαν μία λέξη ” Πορνοβοσκός” πού ήταν ο τίτλος κωμωδίας του Εύβουλου, ενώ ο Αριστοφάνης αναφέρει το ” Πορνοβοσκείον ” στις ” Σφήκες ” και το ρήμα “πορνοβοσκέω ” στην “Ειρήνη”.
Μεταφορικά οι Νταβατζήδες είναι αυτοί που εμφανίζονται ως προστάτες ενός χώρου, συστήματος, επαγγελματικής ομάδας, κ.λ.π. αποκτώντας κάποια οφέλη όπως αναφέρει το λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας που δίνει ως παράδειγμα: ” Ορισμένα στελέχη χαρακτήρισαν τα μέλη της ηγεσίας τους ” Νταβατζήδες του συνδικαλιστικού κινήματος που με το έτσι θέλω γίνονται αυτοδιοριζόμενοι ηγέτες ” .
Πάντως κάτι παρόμοιο κυκλοφορεί τα τελευταία χρόνια στην Χίο !
Μπορεί να είναι ασπρόμαυρη εικόνα 1 άτομο
Συνηθέστατα βλέπουμε πολλές φορές απύθμενο θράσος και έπαρση από αυτοδιοριζόμενους νταήδες πού φωνάζουν και απειλούν, δηλαδή κάποιο νταβατζιλίκι “του υπερασπίζονται” και γι αυτό φωνάζουν για να μην χάσουν τα προνόμια της αρχηγίας και να κάνουν κουμάντο σύμφωνα με την δική τους ιδεολογία ,ίσως και συμφέροντα της τοπικής τους ομάδας και γειτονιάς ..και να κραυγάζουν και να προκαλούν και περισσότερο να αψηφούν τους νόμους και τους θεσμούς και την λογική , γιατί παραδόξως βρίσκουν έδαφος και χώρο ακυβερνησίας και ασυνεννοησία των αιρετών εκλεγμένων Αρχόντων!
Είναι ήλιου φαεινότερο αυτό που θέλω να επισημάνω σχετικά με την περιρρέουσα πολιτική ατμόσφαιρα του τόπου μας και της ασυνεννοησίας των δημοτικών αιρετών εκλεγμένων αρχόντων πού τρώγονται σαν τον σκύλο με την γάτα και άφησαν κάποια ομάδα να λαμβάνει αποφάσεις για τα δρώμενα της Χίου που από λίγο ως πολύ μου θυμίζουν την αρχαία εποχή των “Νταβατζήδων ” που κάνουν κουμάντο στα του Δήμου!
Και ο νοών νοητό τι θέλει να πει ο ποιητής…. “Αριστοφάνης ” !
Όποιος κατάλαβε κατάλαβε..καλό βράδυ και καλή Κυριακή!
Χίος 5 Ιουνίου 2021
Λευτέρης Πυκνής Μαλλιάς Καλλιμασιώτης

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.