Άρχισαν τα όργανα για τη Λευκή Νύχτα

 

Την αντίθεσή τους για τη λευκή νύχτα και τα ωράρια που θα αναγκαστούν να ακολουθήσουν οι υπάλληλοι των καταστημάτων εκφράζει με ανακοίνωσή του  ο σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων και ιδιωτικών υπαλλήλων Χίου .

Σε αυτήν αναφέρουν:

Θεσμός έγινε πια, η καταπάτηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων της Χίου με τα σπαστά ωράρια, τις υπερωρίες (όπου καταγράφονται), την απελευθέρωση των Κυριακών και τις σπάνιες (απαγορευτικές κατά την πρόσληψη) καλοκαιρινές άδειες. Και σαν να μη φτάνουν όλα αυτά, θα πρέπει για άλλη μία χρονιά, οι εργαζόμενοι να χαμογελάνε από το πρωί μέχρι τα μεσάνυχτα, σε άλλη μία χαμένη για αυτούς καλοκαιρινή ημέρα.

Η υποκρισία έχει ένα όριο, πρώτοι φιγουράρουν κύριοι και κυρίες του Δήμου και της Περιφέρειας, όταν πρόκειται να διαφημιστούν για την δήθεν προστασία της γυναίκας και των δικαιωμάτων της. Αλλά για τη μεγάλη πλειοψηφία των γυναικών και μητέρων που εργάζονται στην αγορά, οι ατελείωτες ώρες που λείπουν από τα σπίτια τους, τα παιδιά τους, τα αδιανόητα χαμηλά εισοδήματα, η ανοχή σε σεξιστικά σχόλια και όχι μόνο, είναι που διαλύουν τις ζωές τους, και για αυτά τα βασικά θέματα, ούτε κουβέντα.

Και λένε κάποιοι ναι θα δουλέψουν παραπάνω αλλά θα πληρωθούν;

Καταρχήν δεν θα πληρωθούν σε όλες τις επιχειρήσεις του νησιού.

Δεύτερον ποιο είναι το κανονικό της πληρωμής, όταν εδώ και χρόνια δεν υπάρχει στο εμπόριο Συλλογική Σύμβαση και ο κάθε εργοδότης πληρώνει όσα έχει αυτός ευχαρίστηση, με τα 3 έως 4 ευρώ την ώρα, να είναι ο κανόνας; Οι μόνοι τελικά που δεν θα γιορτάσουν την Πέμπτη, θα είναι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, αυτοί που όλο το καλοκαίρι χαμογελάνε, για να γιορτάζουν άλλοι και για να κερδίζουν οι μεγάλοι.

Εδώ και τώρα χρειάζεται μαζικοποίηση του σωματείου και συλλογικός αγώνας για σύγχρονα δικαιώματα απαιτώντας:

  • Συλλογική σύμβαση εργασίας στο εμπόριο.
  • Επαναφορά και νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας.
  • Κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης, των σπαστών ωραρίων, των απλήρωτων υπερωριών, της διευθέτησης του χρόνου εργασίας.
  • Αυστηρός καθορισμός πόστων και αρμοδιοτήτων ανά ειδικότητα.
  • Μηνιαίο πρόγραμμα εργασίας με κυλιόμενα ρεπό και σταθερές εβδομαδιαίες βάρδιες.

Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου θα πραγματοποιήσει ενημέρωση και συζήτηση με τους συναδέλφους των εμπορικών καταστημάτων.

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.