Άσπρο Πάτο, μία ταινία σχόλιο πάνω στο θέμα του αλκοολισμού στη Σκανδιναβία

Στο Άσπρο Πάτο, που ο πρωτότυπος τίτλος του είναι Druk και θυμίζει το Ας περιμένουν οι γυναίκες του Σταύρου Τσιώλη, σε πιο βαρύ ύφος, τέσσερις φίλοι καθηγητές σχολείου της Δανίας, με ανίαρη ζωή, πειραματίζονται πίνωντας αλκοόλ, αφού μαθαίνουν πως μαθητές τους μεθάνε συστηματικά. Έτσι η ζωή τους αλλάζει, περνώντας από διάφορες καταστάσεις, ώσπου, τελικά, τα πράγματα σοβαρεύον για αυτούς και τους γύρω τους.

Όποιος/α παρακολουθήσει αυτή την ταινία θα θαυμάσει τα ωραία πλάνα του κινηματογραφιστή Sturla Brandth Grøvlen (https://sturla-brandthgroevlen.squarespace.com/). Επίσης, θα δει την πολύ καλή παρέα μεσήλικων ανδρών που έφτιαξαν οι ηθοποιοί Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Magnus Millang και Lars Ranthe και την απαισιόδοξη ματιά του δημιουργού της, Thomas Vinterberg, γύρω από τη νοσηρή σχέση πολλών ανθρώπων με το ποτό στη Βόρεια Ευρώπη, η οποία, όπως δείχνει, ίσως μόνο με την αγάπη κοντινών τους προσώπων μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Το film και οι συντελεστές του έχουν λάβει πολλά βραβεία διεθνώς, η παραγωγή του υποστηρίχτηκε από κάμποσους ευρωπαϊκούς κινηματογραφικούς φορείς και ήταν η πρώτη χειμερινή προβολή της Κινηματογραιφικής Λέσχης Χίου, την Παρασκευή 29/10/2021, στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο, μπροστά σε ένα μεγάλο κοινό. Μακάρι οι Χιώτες να τιμήσουν με την ίδια μαζική συμμετοχή και τα υπόλοιπα έργα του φετινού χειμερινού προγράμματος της παραπάνω ομάδας φίλων του cinema.

 

Κώστας Καγκελίδης

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.