Ένα αυγό την ημέρα κάνει τις καρδιαγγειακές ασθένειες πέρα

 

Η μέτρια κατανάλωση αυγών μπορεί να δώσει σημαντική ώθηση στην καρδιαγγειακή υγεία, αναφέρει νέα μελέτη.

Τα αυγά είναι γεμάτα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία. Ωστόσο, περιέχουν πολύ χοληστερόλη. Οι επιστήμονες έχουν διαφωνήσει για δεκαετίες για το κατά πόσο τα αυγά είναι περισσότερα βλαβερά ή επωφελή για την υγεία της καρδιάς. Για παράδειγμα, το 2018, μία μελέτη στην οποία συμμετείχαν περίπου 500.000 ενήλικες κατέληξε ότι η καθημερινή κατανάλωση αυγών (περίπου ένα την ημέρα) μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής ασθένειας και το ρίσκο εγκεφαλικού.

Η ομάδα επέλεξε μια μεγάλη ομάδα συμμετεχόντων (4.778) για αυτό το έργο από την China Kadoorie Biobank. Από αυτά τα άτομα, 3.401 είχαν καρδιαγγειακή νόσο ενώ 1.377 δεν είχαν. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια πολύπλοκη τεχνική που ονομάζεται στοχευμένος πυρηνικός μαγνητικός συντονισμός για να μετρήσουν 225 συγκεκριμένους μεταβολίτες σε δείγματα πλάσματος αίματος που συλλέχθηκαν από κάθε άτομο. Μεταξύ αυτών των 225, συνολικά 24 είχαν σχέση με τα αυτοαναφερόμενα επίπεδα κατανάλωσης αυγών.

 

Τα αυγά συνδέονται με αυξήσεις της καλής χοληστερόλης

Η ανάλυση αποκάλυψε ότι τα άτομα που συστηματικά έτρωγαν μία μέτρια ποσότητα αυγών, συνήθως είχαν περισσότερο μία πρωτεΐνη στο αίμα τους, που αποκαλούταν apolipoprotein A1. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η πρωτεΐνη αποτελεί βασικό δομικό στοιχείο της λιποπρωτεΐνης υψηλής πυκνότητας (HDL) ή καλής λιποπρωτεΐνης.

Συγκεκριμένα, όσοι έτρωγαν σταθερά αυγά έδειξαν περισσότερα μεγάλα μόρια HDL στο αίμα τους. Αυτά βοηθούν στην απομάκρυνση της χοληστερόλης από τα αιμοφόρα αγγεία και στην πρόληψη των μπλοκαρισμάτων. Οι φραγμένες αρτηρίες αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού.

Συνολικά, η ομάδα σημείωσε επίσης άλλους 14 μεταβολίτες που συνδέονται με καρδιακές παθήσεις. Γενικά, οι άνθρωποι που έτρωγαν λιγότερα αυγά είχαν χαμηλότερα επίπεδα ωφέλιμων μεταβολιτών και υψηλότερα επίπεδα δυνητικά επιβλαβών μεταβολιτών του αίματος.

«Μαζί, τα αποτελέσματά μας παρέχουν μια πιθανή εξήγηση για το πώς η κατανάλωση μέτριας ποσότητας αυγών μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από καρδιακές παθήσεις», προσθέτει ο συγγραφέας της μελέτης Canqing Yu, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου. «Χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να επαληθευτεί ο αιτιολογικός ρόλος που παίζουν οι μεταβολίτες των λιπιδίων στη συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης αυγών και του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου».

ΠΗΓΗ: studyfinds

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.