Ένα τσιγάρο δρόμος από τον Παρθένη στα απέναντι παράλια!

Μετά την βροχή και τον ανεμοστρόβιλο κάτι πρωτόγνωρο για τα μετεωρολογικά φαινόμενα και δεδομένα της Χίου που λέμε κάθε χρόνο ως επί το πλείστον το νερό νεράκι μετά το μεσημέρι η ατμόσφαιρα είχε τόση μεγάλη διαύγεια που νόμιζες ότι τα Μικρασιατικά παράλια ήταν δίπλα μας. Φαινόταν όλα τόσο καθαρά, σπίτια, ανεμογεννήτριες, καϊκια,τα βουνά και γενικώς όλες οι δραστηριότητες της γειτονιάς μας . Και λέω γειτονιάς μας γιατί η απόσταση που απέχουμε είναι όπως λέγανε οι παλιοί στα χωριά μας: Ένα τσιγάρο δρόμος! Δηλαδή όση ώρα κάνεις να καπνίσεις ένα τσιγάρο έφθασες στον προορισμό σου.
Οι φωτογραφίες είναι τραβηγμένες με το κινητό μου και δεν φαίνονται όλα καθαρά, αλλά εάν ανοίξετε την εικόνα όσα περιγράφω φαίνονται. Βλέποντας αυτό το θέαμα και σκεπτόμενος την καθημερινή επικοινωνία που έχουμε με τους απέναντι κατοίκους που κάποτε οι παππούδες μας έμεναν στην ίδια γειτονιά στην ίδια πόλη, δούλευαν παρέα διασκέδαζαν μαζί τρώγοντας και πίνοντας γιατί δυστυχώς ή ευτυχώς έχουμε  περίπου την ίδια κουζίνα μου ήρθαν σκέψεις από τα πρόσφατα γεγονότα και τις Μπαρούφες και εξαγγελίες του υπουργού εξωτερικών της Τουρκίας καθώς και του Σουλτάνου. Το μόνο που θα πω: ας τον τρελό στην τρέλα του!
Αυτοί νομίζουν ότι μετά από το ταξίδι του Σουλτάνου στην Αμερική με τον άλλο τρελάρα έχουν γίνει πιο δυνατοί. Δεν καταλαβαίνουν ότι όποιος παίζει με το λάδι στην φωτιά κάποια στιγμή θα αρπάξει και θα καούν τα πατζάκια τους και τα σώβρακα τους. Νομίζουν ότι έχουν να κάνουν με τους κατοίκους τους στην Ανατολία που βρίσκονται πίσω στην παλαιολιθική εποχή και τους πουλούν φούμαρα για μεταξωτές κορδέλες και με τα ψέματα και τα νταιλίκια προς όλους τους γείτονες τους αρπάζουν την ψήφο τους και βρίσκονται στην εξουσία με τα χρυσά παλάτια, αλλά χιλιάδες πολιτών όλων των στρωμάτων, στρατιωτικούς, δημόσιους υπαλλήλους, δημοσιογράφους και πληθώρα πολιτικών αντιπάλων τους στην φυλακή . Νομίζει ότι με τις απειλές του θα πετύχει ότι κατεβάσει η Κούτρα του και η τρέλα του. Δεν καταλαβαίνει και δεν υπολογίζει ότι γύρω από τον λαιμό του σε όλα τα σύνορα έχει μονίμως εχθρούς που ο ίδιος τους δημιουργεί .
Ξέρει τί τον περιμένει εάν κατά λάθος γίνει καμία στραβή από τους αεροπόρους με τις καθημερινές παραβιάσεις τόσο του εναέριου χώρου όσο και πολλές φορές των θαλάσσιων συνόρων, φίδι κολοβό που τον έφαγε! Πού θα πρωτοπάει ο στρατός του; Όσες χιλιάδες και αν έχει και όσο οπλισμό και εάν διαθέτει είναι τόσο μεγάλα τα χιλιόμετρα των συνόρων του που δεν θα προλαβαίνει να δει από πού του έρχονται οι κεραυνοί και τα αστροπελέκια ειδικά από τις Ελληνικές μονάδες Στρατού, Αέρος και Θαλάσσης . Γι’ αυτό αγαπητέ μου Σουλτάνε σταμάτα να πουλάς τσαμπουκάδες και απειλές γιατί θα έρθει η στιγμή που θα βλαστημήσεις τον Αλλάχ και την ώρα που έμπλεξες με τους Έλληνες στρατιώτες ! Δεν είσαι άξιος ούτε να γίνεις ο Κεμάλ Ατατούρκ ούτε ο Σουλτάνος Σουλεϊμάν ο μεγαλοπρεπής ! Γιατί όπως γράφω στην αρχή η απόσταση που μας χωρίζει είναι: Ένα τσιγάρο δρόμος!
Καλό απόγευμα!
Χίος 15 Νοεμβρίου 2019
Λευτέρης Πυκνής
Μαλλιάς Καλλιμασιώτης

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.