Έντονες αντιδράσεις για τη δημιουργία κλειστής δομής στη Χίο

Σε αναβρασμό βρίσκεται η κοινωνία της Χίου μετά την ανακοίνωση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη, για τη δημιουργία κλειστής ελεγχόμενης δομής στη θέση Ακρα Παχύ. Φορείς και ομάδες κατοίκων τονίζουν ότι διαφωνούν με τη λειτουργία δομής στο νησί όπου θα μπορούν να φιλοξενούνται αιτούντες άσυλο και ζητούν να πραγματοποιείται μόνο καταγραφή των αφιχθέντων και στη συνέχεια αυτοί να προωθούνται στην ενδοχώρα. Παράλληλα, γίνεται προσπάθεια συνεννόησης τόσο με τον Εβρο όσο και με τα υπόλοιπα νησιά προκειμένου να μη δημιουργηθούν οι δομές φιλοξενίας που έχουν εξαγγελθεί. Χαρακτηριστικά η «Παγχιακή Επιτροπή Αγώνα» διοργανώνει διαδικτυακή συζήτηση αύριο το απόγευμα με θέμα «Ποιοι και πώς μεθοδεύουν την “άλωση”  του Εβρου και των νησιών».

Aυξημένα μέτρα ασφαλείας

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός την προηγούμενη εβδομάδα, η δομή που σχεδιάζεται να δημιουργηθεί θα αντικαταστήσει το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) που λειτουργεί από το 2016 στη ΒΙΑΛ, αλλά και τα διαμερίσματα στα οποία στεγάζονται τώρα αιτούντες άσυλο στη Χίο. Ο κ. Μηταράκης δεσμεύθηκε ότι η νέα δομή δεν θα είναι υπερδομή και θα λειτουργεί με αυξημένα μέτρα ασφαλείας, ενώ σε αυτήν «η διαμονή θα περιορίζεται σε λίγους μήνες». Αυτή τη στιγμή στο ΚΥΤ της ΒΙΑΛ παραμένουν 2.340 άνθρωποι σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης, ενώ η χωρητικότητα της δομής είναι 1.040 άτομα. Ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι θα υπάρξει περαιτέρω αποσυμφόρηση έως ότου λειτουργήσει η νέα δομή.

Ηδη, τα χωριά που βρίσκονται πέριξ του συγκεκριμένου σημείου διοργανώνουν κινητοποιήσεις προκειμένου να εμποδίσουν την πραγματοποίηση οποιασδήποτε ενέργειας που θα σημάνει την έναρξη εργασιών για τη δημιουργία δομής.

Τα τοπικά συμβούλια Συκιάδας, Λαγκάδας και Βροντάδου, με ψηφίσματά τους αντιδρούν στη δημιουργία της δομής. Σήμερα το πρωί οι κάτοικοι των τριών χωριών προγραμματίζουν να μεταβούν στην περιοχή για να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Οπως εξαγγέλλουν θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους έως και το πρωί του επόμενου Σαββάτου όπου σκοπεύουν να κινηθούν προς την πόλη της Χίου μαζικά. Ωστόσο, εκτός από τους κατοίκους των τριών κοντινών χωριών «το κλίμα είναι βαρύ» σε ολόκληρη τη Χίο, όπως αναφέρουν τοπικοί παράγοντες. Χαρακτηριστικά το επιμελητήριο Χίου, με ανακοίνωση την οποία εξέδωσε χθες, απορρίπτει πλήρως το σχέδιο Μηταράκη για τη δημιουργία δομής στη θέση Ακρα Παχύ, η οποία βρίσκεται κοντά στον όρμο Θόλος της Χίου. Χαρακτηρίζει την κυβερνητική εξαγγελία «αιφνιδιαστική» και επισημαίνει ότι το σχέδιο αυτό θα οδηγήσει σε νέα κοινωνική περιδίνηση το νησί. «Η απόφαση αυτή είναι λανθασμένη και η προσπάθεια επιβολής της αλλά η όποια απόπειρα υλοποίησης θα πυροδοτήσουν περισσότερα προβλήματα από αυτά που σκοπεύουν να επιλύσουν», τονίζουν.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.