Ίδρυση σχολείου με νέα χωροθέτηση και όχι με αλλαγή ταμπέλας.

 

 

Μεγάλη αναταραχή έχει προκαλέσει, για άλλη μια φορά, η προσπάθεια δημιουργίας Πειραματικού Σχολείου στη Χίο. Ένας θεσμός – ευκαιρία κατά τα άλλα, έχει μετατραπεί σε μέγα ζήτημα αντεγκλήσεων και μεγάλου προβληματισμού από μεριάς εκπαιδευτικών, γονέων και της θιγόμενης γειτονιάς.

Θα ξεκινήσω ξεκαθαρίζοντας ότι, είμαι θετικός με τα πειραματικά και πρότυπα σχολεία. Σχολεία δηλαδή που προσφέρουν δυνατότητες και ευκαιρίες για το κάτι παραπάνω στα παιδιά μας.

Είναι όμως φρόνιμο η δημιουργία ενός πειραματικού σχολείου να σημαίνει ταυτόχρονα και το κλείσιμο ενός γειτονικού σχολείου;

Θεωρεί κάποιος λογικό μια γειτονιά που είχε για πάνω από ένα αιώνα σχολείο που διέθετε όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά του σχολείου της γειτονιάς να εξαφανιστεί ως δια μαγείας και ένα νέο σχολείο με νέα πρόσθετα δεδομένα να πάρει την θέση του;

Εν τάχει θα πω ότι η εγγραφή στο εν λόγω σχολείο δεν θα έχει ως κριτήριο τα γεωγραφικά δεδομένα του τόπου κατοικίας των μαθητών αλλά θα μπορούν να εγγραφούν σε αυτό μαθητές από όλο το νησί. Άρα ο γειτονικός χαρακτήρας του σχολείου και ένας συνδετικός κρίκος με τους κατοίκους της γειτονιάς χάνεται.

Είμαι υπέρμαχος της δημιουργίας ενός πειραματικού σχολείου στην πόλη της Χίου και κάνω την πρόταση να χωροθετηθεί σε χώρο ο οποίος ως σήμερα δεν χρησιμοποιείται ως σχολείο. Έτσι θα έχουμε πραγματική ίδρυση σχολείου κάτι που είναι πραγματικά θετικό ως προς την ανάπτυξη της εκπαιδευτικής κοινότητας της Χίου και αντάξιο της ιστορίας της. Βασικός μας στόχος πρέπει να είναι η δημιουργία ανάλογων ευκαιριών μακροπρόθεσμα σε όλα τα σχολεία του νησιού μας έτσι ώστε οι μαθητές να μην χωρίζονται σε μαθητές ελίτ ή δεύτερης διαλογής.

Αναρωτήθηκε κάνεις με ποια κριτήρια έγινε η επιλογή του 2ου Δημοτικού Σχολείου Χίου; Γιατί ουσιαστικά κλείνει ένα εν ενεργεία σχολείο και μετατρέπετε σε πειραματικό;

Το 2οΔημοτικό είναι ένα σχολείο στο οποίου υπάρχει ο απαιτούμενος υλικοτεχνικός εξοπλισμός που έχει ανάγκη ένα σχολείο για να δουλέψει ως πειραματικό και το προσωπικό που εργάζεται σε αυτό έχει ανάλογη εμπειρία γιατί και σήμερα δουλεύει προγράμματα που προσομοιάζουν με αυτά των πειραματικών.

Έτσι η βάση για την λειτουργεία πειραματικού υπάρχει χωρίς να χρειαστεί να γίνουν παραπάνω κινήσεις βελτίωσης. Σύντομα θα βγουν ενθουσιώδεις ανακοινώσεις οι οποίες θα μιλούν για την μεγάλη επιτυχία του πειραματικού ενώ ουσιαστικά θα μιλάμε για μια επανάληψη της παρούσας κατάστασης με μόνη διαφορά την απώλεια του γειτονικού χαρακτήρα του σχολείου.

Το υπουργείο με την συμπεριφορά των στελεχών του έχει μετατρέψει ένα θετικό θεσμό για την παιδεία σε σημείο τριβής με αποτέλεσμα αυτός να αποτύχει, στο νησί μας, από την γέννηση του.

Αναζητήστε σήμερα το νέο κτίριο που θα στεγάσει το νέο Πρότυπο και Πειραματικό Σχολείο Χίου έτσι ώστε να μιλάμε για ίδρυση σχολείου και θετική εξέλιξη για την εκπαιδευτική κοινότητα. Αντίθετα η προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται το θέμα μόνο αρνητικά θα φέρει και ακόμη μια χαμένη ευκαιρία για τα παιδιά μας.

Γεώργιος Ισιδώρου Αμέντας

Αντιπρόεδρος Ενιαίας Σχολικής Επιτροπής Παιδείας

Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Χίου.

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.