Αγρότες: Όλα του γάμου εύκολα… 60 & 80 χρόνια γάμου…

 

Γράφει η Τασσώ Γαΐλα.

Τελικά ποιο είναι το μυστικό ενός  ευτυχισμένου γάμου; Ουδείς γνωρίζει την συνταγή ιδίως στις μέρες μας που …δεν γίνονται και γάμοι για διάφορους λόγους.

Περνάμε όμως στα παλιά δύσκολα για την πατρίδα μας  χρόνια  και πριν την κατοχή. Φτώχεια στα χωριά ,έλλειψη απαραιτήτων αγαθών, τα παιδιά πήγαιναν χιλιόμετρα μακριά με τα πόδια στο σχολείο, δεν υπήρχαν γιατροί, νερό στα σπίτια, ηλεκτρικό ρεύμα.

Κι όμως υπήρχαν άνθρωποι, αγάπη, αλληλεγγύη, σεβασμός στις παραδόσεις…

Υπήρχαν κι ερωτευμένοι που κατόπιν αδείας γονέων και χωρίς να έχουν βγει ούτε έναν περίπατο οι δυο τους μόνοι-και που να πάνε, στα κατσάβραχα;-, πρώτα έκαναν αρραβώνα με τις σουμάδες κλπ και μετά γάμο. Ο γάμος γινόταν στα σπίτια παλαιότερα και μετά στις εκκλησίες. Καλεσμένο όλο το χωριό. Χαρές και πανηγύρια! Βλέπετε οι γάμοι και τα σχετικά ήταν μια από τις σημαντικότερες κοινωνικές εκδηλώσεις των χωριών. Μαζί  και τα πανηγύρια των ντόπιων Αγίων τους.

Κάπως έτσι και ….

Ήπειρος-Άπειρος Χώρα και πριν 60 χρόνια παντρεύτηκε το ζευγάρι των αγροτών της φωτογραφίας μας χωρίς να εγκαταλείψει το χωριό τους από τότε ούτε μια ημέρα. Η φωτογραφία από την σελίδα ‘Ομορφα στο όνειρο’ όπου για προφανείς λόγους δεν αναφέρουν τα ονόματα του ζεύγους  που είναι συγγενείς του διαχειριστή.

60!!! Χρόνια γάμου. Και στα 100. Να ζήσουν. Ευτυχία, Αγάπη, Υγεία.

Μακεδονία-η γη του Μ.Αλεξάνδρου και πριν 80 , ναι, 80!!! χρόνια παντρεύτηκε το ζευγάρι της φωτογραφίας μας. Ο γερο-αγρότης μας είναι 99 ετών και η συμβία του 98. Μόλις συμπλήρωσαν 80 χρόνια γάμου…

Πηγή της φωτογραφίας η σελίδα Το Παλιατζίδικο των αναμνήσεων.

Σε συγκινεί η αγάπη του ζευγαριού αυτού η αγνότητα στο βλέμμα τους , η ανθρωπιά που αποπνέουν.

Να ζήσουν κι οι Μακεδόνες μας, Ευτυχία, Υγεία, Αγάπη. Και στα 100 χρόνια γάμου.

Σήμερα τα χωριά δεν είναι όπως εκείνα τα χρόνια, την ξυλόσομπα για μαγείρεμα αντικατέστησε ο φούρνος μικροκυμάτων, το γαϊδουράκι το σύγχρονο αγροτικό όχημα,οι άνθρωποι έχουν αλλάξει, τα έθιμα σβήνουν…

Τιμή σε αυτά τα δυο ζευγάρια αγροτών μας. Ακρίτες ήρωες αν σκεφτούμε τι είδαν, πολέμους και φτώχειες και πως κατάφεραν να επιβιώσουν αγαπημένοι και πιστοί στις παραδόσεις  και την πατρίδα τους.

Για την diafaneia.eu

Τασσώ Γαΐλα.

Αρθρογράφος-Ερευνήτρια.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.