ΑΘΗΝΑ. Βαρυμπόμπη. Δώρο Θεού… Η αναγέννηση της καμένης Φύσης…

Γράφει η Τασσώ Γαΐλα.

Και ναι μόλις 9 μέρες μετά την καταστροφική φωτιά στην Βαρυμπόμπη η φύση αντέδρασε κι έδωσε την απάντηση της. Φύτρωσαν τα πρώτα φυτά!!!

<Αναβλάστηση – ριζοβλάστηση Arundo donax, Phragmites australis και πιθανώς Clematis flammula στο καμένο ρέμα της Χελιδονούς. Μόλις 9 μέρες μετά την πυρκαγιά>. Αυτό γράφει στον λογαριασμό του στο facebook ερευνητής της χλωρίδας που επισκέφτηκε την καμένη γη της Βαρυμπόμπης μόλις 9 μέρες μετά την φονική φωτιά.

Ίσως οι πλέον αισιόδοξες φωτογραφίες στις καταθλιπτικές μέρες που διάγουμε.

 

Και συμπληρώνει ο έμπειρος επιστήμονας- ερευνητής:< Περπατώντας στα καμένα βλέπεις τριγύρω να πετούν κάτι παράξενα έντομα… Δεν είναι έντομα, όμως, αλλά σπόροι Χαλεπίου ,πεύκης που απελευθερώνονται από τους κώνους που παρέμειναν πάνω στα δέντρα και που διάνοιξε βίαια η πυρκαγιά. Χάρη στο ημιδιάφανο χρυσίζων πτερύγιο, οι σπόροι ταξιδεύουν στριφογυρίζοντας γύρω από τον εαυτό τους και λαμπυρίζοντας, δίνοντας την αίσθηση «πετάγματος» εντόμου. Πολλές χιλιάδες τέτοιοι σπόροι καταλήγουν στο έδαφος, όπου την επόμενη άνοιξη θα δώσουν τα πρώτα πευκάκια>.

Φυσική σπορά λοιπόν και τίποτα δεν έχει τελειώσει.

 

Για όσους δεν γνωρίζουν την περιοχή της Χελιδονούς όπου και το εκκλησάκι και το ρέμα της Παναγίας Χελιδονούς:

Η Χελιδονού είναι περιοχή της Κηφισιάς, στο νομό Αττικής, την οποία και διασχίζουν ο Κηφισός ποταμός και το ομώνυμο “ρέμα της Χελιδονούς” που καταλήγει στον Κηφισό. Στη περιοχή αυτή υφίσταται και η πολύ παλαιά Μονή Χελιδονούς, ή Μονή Παναγίας της Χελιδονούς, από το όνομα της οποίας και προήλθε η ονομασία της περιοχής, καθώς και του ομωνύμου ρέματος.

Η εκκλησιά χτίστηκε αργότερα γύρω από μία σπηλιά με πηγή. Από την πηγή-εκκλησία ανέβλυζε νερό μέχρι το 1980 αφού μάλιστα η πηγή ανάβλυζε μέσα από την εκκλησία και τροφοδοτούσε το ομώνυμο Ρέμα της Χελιδονούς.

Στης Χελιδονούς το ρέμα θα με κάνεις να πνιγώ

αφού το δικό σου ψέμα μ΄ έχει φέρει ως εδώ

(ρεφρέν από ομώνυμο λαϊκό τραγούδι του Τ. Βοσκόπουλου)

Σήμερα θα λέγαμε ότι συντελέστηκε ένα θαύμα, αυτό της τόσο απρόσμενης και σύντομης αναγέννησης της φύσης. Η φύση εκδικείται αλλά και προσφέρει, διδάσκει… Ας την προστατεύσουμε έστω και τώρα…

Οι φωτογραφίες και το κείμενο του χρήστη  από την ομάδα: Ενδημικά και Σπάνια της Ελλάδας.

Τασσώ Γαΐλα.

Αρθρογράφος-Ερευνήτρια.

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.